Palatul Marghiloman va fi restaurat şi va deveni sediu de facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Buzău a aflat zilele acestea că este benficiarul unei finanţări de aproape 6 milioane de euro, de la Uniunea Europeană, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Est. Suma acoperă integral investiţia programată în renovarea complexului rezidenţial care i-a aparţinut omului politic Alexandru Marghiloman, fost prim ministru în perioada Primului Război Mondial. Potrivit edililor, clădirea va deveni sediu de facultate, mai pr

O primă şansă de restaurare a fost în vara acestui an, prin includerea conacului Albatros, clădirea principală a complexului, într-o selecţie naţională, realizată sub forma unei emisiuni concurs de către Ministerul Culturii şi TVR. Din păcate, şansele de restaurare a vilei au eşuat încă din start, asta pentru că nu s-au înregistrat suficiente voturi ale românilor pentru calificarea în finală.

Din fericire, restaurarea complexului Marghiloman era pe lista cu investiţiile pentru care municipalitatea buzoiană solicitase finanţare de la Uniunea Europeană. „Am aflat deja că am obţinut finanţarea de la Uniunea Europeană, de 249 de miliarde de lei, şi urmează să semnăm documentaţia zilele acestea. Lucrările vor începe în primăvara anului viitor şi trebuie încheiate până în 2013. În proiect am prevăzut reabilitarea vilei Albatros şi a anexelor din spate, în care era celebra herghelie a lui Marghiloman precum şi refacerea completă a parcului şi a heleşteului”, ne-a declarat Marcel Ciolacu, viceprimarul municipiului Buzău.

Potrivit edililor buzoieni, complexul de clădiri din parcul Marghiloman va deveni centru universitar, prin înfiinţarea aici a unei facultăţi. „Am avut trei solicitări din partea Universităţii Bucureşti, ASE Bucureşti şi Universitatea Valahia din Târgovişte însă cel mai probabil Academia de Studii Economice va înfiinţa facultăţi aici, cu săli de curs, amfiteatru şi, posibil, cămin studenţesc”, ne-a spus viceprimarul Ciolacu.

Propunerea de cedare temporară a complexului Marghiloman unei instituţii de învăţământ superior este apreciată de buzoieni. „Chiar mă gândesc să urmez o facultate economică şi ar fi bine dacă ar fi în oraşul nostru. Ştiu că avem un centru pentru învăţământ la distanţă tot de la ASE însă pentru cursuri la zi trebuie să mergi la Bucureşti”, ne-a declarat Mihaela Florea, elevă în clasa a X-a. „Bineînţeles că e o treabă bună pentru copii. Acum, nu ştiu câte locuri o să fie, dacă nu o să vină mulţi şi din alte judeţe, dar eu zic că este o treabă bună”, a declarat Radu State, de 42 de ani.

Conacul Marghiloman a fost construit de Iancu Marghiloman între anii 1883-1887. După moartea acestuia, conacul a fost modernizat de fiul său, după planurile arhitectului francez Paul Gottreau, cel care a proiectat clădirea CEC din Bucureşti. După 1945 a devenit depozit ILF şi apoi sediu IAS. Din 2008 a trecut de la Ministerul Culturii şi Cultelor în administrarea Primăriei Municipiului Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite