O fundaţie a militarilor buzoieni vrea să scoată Casa Armatei din paragină, cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Armatei din Buzău, sau Cercul Militar, cum mai este cunoscut, o clădire monumentală veche de un secol, zace în paragină de aproape şase ani. De atunci, activitatea culturală a militarilor din cea de-a doua garnizoană din ţară, ca mărime, se desfăşoară într-un spaţiu impropriu, într-o anexă din curtea Comenduirii Garnizoanei, de pe Bulevardul Unirii.

Clădirea Cercului Militar, de lângă Colegiul Naţional Mihai Eminescu, a fost construită în 1914 de un antreprenor german, după toate regulile timpului respectiv. Aici, ofiţerimea din garnizoană obişnuia să desfăşoare diverse activităţi culturale, artistice sau recreative. Muzica, desenul sau literatura se numărau printre preocupările militarilor şi ale familiilor acestora.

Clădirea Casei Armatei din Buzău a dat primele semne de bătrâneţe cu peste un deceniu în urmă. În perioada septembrie 2001 - iunie 2002, Cercul Militar din Buzău a fost temporar închis, pentru studierea structurii de rezistenţă. 

În această perioadă, Cercul Militar a funcţionat în clădirea Comenduirii garnizoanei. În urma expertizei, începând cu luna iunie 2002 clădirea a fost încadrată în clasa de risc seismic II, primind avizul pentru desfăşurarea activităţilor în interiorul acesteia. 

Pentru că „boala timpului” măcina din ce în ce mai vizibil zidurile Casei Armatei, un grup de militari buzoieni a înfiinţat pe data de 3 noiembrie 2005 Fundaţia "Mareşal Alexandru Averescu", având ca obiectiv principal acţiunea de reabilitare a clădirii Cercului Militar. 

Din luna august 2008, în urma expertizei, clădirea a fost încadrată în clasa de risc seismic I, fiind interzisă desfăşurarea activităţilor în interiorul acesteia iar din februarie 2009 activităţile Cercului Militar s-au mutat în incinta Centrului de sănătate militar - Buzău.

Altfel spus, măreţul edificiu de pe Independenţei prezenta brusc pericolul de a se dărâma la orice cutremur mai zdravăn iar şefii armatei au decis evacuarea lui, ca act de prudenţă. 

Colecţia de carte militară, biblioteca cu cele câteva mii de volume, birourile angajaţilor şi logistica specifică unei instituţii de cultură au fost strămutate în luna februarie 2009 în noua locaţie. „Spaţiul este foarte mic şi nu mai pot fi organizate aceleaşi activităţi ca în vechea clădire. Aici mai funcţionează biblioteca, o expoziţie de carte militară, în hol şi câteva camere unde se redactează revista fundaţiei”, a declarat Emil Niculescu, bibliotecar la Cercul Militar. 

Reabilitarea şi redeschiderea Cercului Militar din Buzău a devenit unul dintre principalele obiective ale membrilor Fundaţiei „Mareşal Alexandru Averescu”, care fac eforturi susţinute în acest sens. ”În momentul de faţă ne aflăm în situaţia în care din fondurile proprii ale Fundaţiei am achitat contravaloarea expertizei care ne dă posibilitatea să avem o imagine a ceea ce trebuie făcut pentru reabilitarea clădirii. Am făcut de asemenea demersuri către instituţia Ministerului Apărării Naţionale ca printr-o hotărâre de Guvern să obţinem admnistrarea temporară a imobilului, tocmai pentru a atrage fonduri europene”, a declarat col. Liviu Corciu, secretar general Fundaţia ”Mareşal Averescu”.

  

Soluţia tehnică minimală de reabilitare a clădirii implică cheltuieli de peste 500.000 de euro. Fundaţia încearcă să atragă aceste fonduri fie din proiecte europene, fie cu ajutorul autorităţilor locale sau prin donaţiile oamenilor cu stare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite