O clădire emblematică din Buzău, în care a funcţionat Biblioteca Judeţeană, este în pericol de colaps

O clădire emblematică din Buzău, în care a funcţionat Biblioteca Judeţeană, este în pericol de colaps

Imobilul este monitorizat atent de către o echipă de specialişti, existând pericolul ca odată cu mutarea mobilierului şi a cărţilor în noua locaţie, de la Galleria Mall, să apară posibilitatea prăbuşirii unor pereţi pe fondul detensionării bruşte. Clădire de patrimoniu, sediul Bibliotecii Judeţene va intra într-un amplu proces de renovare, cu fonduri europene.


La începutul acestei săptămâni, Biblioteca Judeţeană Buzău şi-a sistat activitatea cu publicul la sediul de pe bulevardul Unirii, imobil care va fi renovat începând din vară. În perioada următoare, angajaţii instituiţiei, ajutaţi de zeci de militari, vor muta mobilierul şi fondul de carte într-un spaţiu nou, la Galleria Mall, acolo unde instituţia va funcţiona timp de 10 ani. 

Acest proces trebuie realizat însă cu mare grijă, avertizează specialiştii firmei care execută lucrarea de restaurare a clădirii. În cazul unei detensionări bruşte, există posbilitatea prăbuşirii unor pereţi.

Pe anumiţi pereţi ai clădirii, unde au apărut crăpături, au fost deja montaţi „martori de fisuri”. Este vorba de dispozitive folosite pentru monitorizarea periodică a evoluţiei fisurilor apărute în diferite structuri din cauza anumitor eforturi interne sau externe. 

În fiecare ciclu de măsurători se măsoară foarte precis lăţimea, lungimea şi adâncimea fisurilor. Măsurătorile se efectuează cu dispozitive speciale, care asigură precizii de 2-3 sutimi de milimetru.

Clădirea Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” din Buzău va fi reabilitată printr-o investiţie de peste 18 milioane de lei. Costurile sunt suportate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 

Imobilul de pe bulevardul Unirii a fost construit la începutul secolului trecut, ca sediu al Adminsiraţiei Financiare Buzău. De-a lungul vremii, clădirea a găzduit Consiliul Popular sau Miliţia, din 1984 devenind sediul Bibliotecii municipale. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: