Norul de cenuşă venit din Canare poate provoca ploi acide. Specialist român: „Creează mari probleme agriculturii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă adevarul.ro
Arhivă adevarul.ro

Norul de cenuşă vulcanică rezultat după erupţia din Canare a avansat rapid, atingând vestul ţării duminică după-amiază, 26 septembrie. Gazele evacuate în atmosferă pot provoca ploi acide, potrivit ziarului El Pais. Ele pot avea efecte atât asupra sănătăţii oamenilor, cât şi în agricultură.

Potrivit profesorului Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, SO₂ aduce poluare suplimentară, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari, precum acizi, sulfaţi, etc, ”care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii, influenţează concentraţia ozonului etc”.

Gazele evacuate în atmosferă pot provoca ploi acide, potrivit ziarului El Pais, care a discutat cu mai mulţi specialişti de la National Geographic Institute. Acestea sunt dăunătoare culturilor agricole, potrivit specialiştilor în horticultură.

”Ploile acide sunt cele care creează mari probleme agriculturii. Poluarea a crescut oricum pentru că mai avem acele cordoane puternice de păduri care funcţionau ca filtre pentru aceşti compuşi chimici. Nu sunt un fenomen nou, ploile acide fiind de ani de zile prezente. Acum, însă, dacă ar veni în concentraţii ceva mai mari, ar putea provoca daune serioase în timp, deoarece compuşii nocivi rămân în sol, pe plantă”, spune Costel Vânătoru, cercetător în cadrul SCDL Buzău. 

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită. Odată ajunse pe sol sau pe plante, toate aceste elemente pot genera daune serioase lumii vegetale.

”Ploile acide provoacă arsuri pe aparatul foliar, pe plantă, pe fructe. Problema e că acestea se acumulează la nivel de sol, se absorb şi provoacă dezechilibre nu numai acum, ci pe termen mediu şi lung. Dacă ne referim la plantele perene, cele pomicole, viticole, acestea absorb aceste substanţe şi nu fac decât să creeze probleme pe viitor”, spune Vânătoru.

Vulcanul din La Palma a emis între 6.000 şi 9.000 de tone de dioxid de sulf (SO₂) pe zi, potrivit calculelor preliminare ale Institutului de Vulcanologie din Canare (Involcan). 

În cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer (între sol şi altitudinea de 10.000 de metri), s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie, precizează Ministerul Mediului.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite