Noi cazuri de pestă porcină africană, în comuna Vadu Paşii. Autorităţile pregătesc măsuri dure

0
Publicat:
Ultima actualizare:
porci png

Specialiştii DSVSA Buzău sunt în alertă după ce, la puţin timp după confirmarea cazului de pestă porcină africană la toţi cei patru porci din gospodăria unui asistent veterinar din Focşănei, comuna Vadu Paşii, o altă suspiciune a apărut în satul-reşedinţă al comunei, cazuri care au legătură între ele.

În cursul serii, a fost confirmată prezenţa bolii la doi purcei dintr-o gospodărie din Vadu Paşii, cărora li s-au aplicat tratamente la începutul acestui an de către asistentul veterinar din Focşănei.

Nu este clar încă dacă asistentul veterinarul a cumpărat carne infestată sau dacă a luat virusul dintr-una dintre gospodăriile în care a aplicat tratamente pe finalul anului trecut. 

Directorul executiv adjunct al DSVSA Buzău, medicul veterinar Ciprian Botezatu, a precizat vineri în şedinţa Comitetului Local de Combatere a Bolilor că urmează să fie făcut un recensământ al tuturor porcilor din comună pentru a se şti exact efectivul de suine, având n vedere că în majoritatea gospodăriilor au fost sacrificaţi porci înainte de Crăciun.

Vineri, în şedinţa CLCB a fost adoptat planul de măsuri în cazul focarului de la Focşănei, printre care şi interzicerea ridicării laptelui de la procesatori din cele două zile, miercuri şi joi, fără să fie notificată DSVASA şi fără supraveghere de specialitate.

Autorităţile judeţului nu exclud apariţia mai multor focare secundare în comuna Vadu Paşii, caz în care ar putea fi obligate să ia măsuri radicale în ceea ce priveşte stoparea extinderii bolii, deşi până acum judeţul Buzău este singurul unde nu s-a trecut la sacrificarea în masă a suinelor din focarele de pestă porcină africană.

Ca urmare a situaţiei create, reprezentanţii DSV urmează să realizeze recensământul animalelor din zona Vadu Paşii, iar transportul porcilor este strict interzis.

Restricţia nu se aplică transporturilor pe căile rutiere sau feroviare în condiţiile în care tranzitează, fără oprire zona focarului. Totodată, în zona de protecţie, cei care cresc porci sunt obligaţi să îşi amenajeze în gospodării, zone de dezinfectare, individuale. Important este însă, spun medicii veterinari ca proprietarii de animale să sesizeze imediat autorităţile dacă au cea mai mică suspiciune de îmbolnăvire.

În perioada imediat următoare, inspectorii sanitar-veterinari, cu sprijinul Poliţiei şi Jandarmeriei, vor institui un sistem de monitorizare, permanent, pentru cel puţin 15 zile de la ultima situaţie de criză apărută la Vadu Paşii. 

Prin aplicarea acestor măsuri autorităţile încearcă să evite măsura exepţională a uciderii preventive a porcilor, ce poate fi luată în cazul apariţiei mai multor focare secundare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite