Nereguli descoperite la spitalul Săpoca. Numărul pacienţilor internaţi îl depăşeşte pe cel al paturilor aprobate

Nereguli descoperite la spitalul Săpoca. Numărul pacienţilor internaţi îl depăşeşte pe cel al paturilor aprobate

Ministrul Sănătăţii a prezentat marţi rezultatul controalelor făcute în spitalul din judeţul Buzău, dar şi la alte spitale de psihiatrie din ţară. Inspectorii au verificat patru spitale de psihiatrie de maximă siguranţă şi alte 36 de spitale şi 91 de secţii.

Ştiri pe aceeaşi temă


În centrul atenţiei a fost însă Spitalul Săpoca, unde un pacient a atacat 13 bolnavi, dintre care 7 au murit.

”În Săpoca Psihiatrie 1 şi Psihiatrie 2 se execută lucrări ale pavimentelor, s-a constatat degradarea condiţiei de mediu la nivelul spaţiului. În toate cele trei secţii nu se respectă normele de amplasare a paturilor, adică numărul maxim de paturi pe saloane. În unele compartimente numărul pacienţilor internaţi depăşeşte numărul paturilor aprobate prin structură, nu se respectă normele grupurilor sanitare aferente secţiilor, nu există contract cu o firmă de pază, paza unităţii sanitare asigurându-se cu personal de pază propriu. În ceea ce priveşte verificarea normelor speciale de îngrijire s-a constatat că există camere de izolare a pacientului în toate cele trei secţii, dar nu îndeplinesc în totalitate condiţiile din Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 488/2016 şi art. 8, alin. 5”, a declarat Sorina Pintea.

Ordinul pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002 prevede la articolul 8 că ”amenajarea incintei protejate se va realiza prin utilizarea unor materiale fonoizolante; pereţii vor fi acoperiţi cu material durabil, dintr-o singură bucată, fără îmbinări vizibile; podeaua va fi acoperită cu linoleum dintr-o singură bucată, iar iluminatul va fi protejat, cu voltaj mic. Uşa va fi metalică, dispunând de fereastră de vizitare. Ferestrele vor fi dublate, cu suprafeţe vitrate din plexiglas rezistent la zgarieturi, spargere şi foc, având jaluzele şi sistem de deschidere din exterior”.

În luna august a acestui an, un pacient intrenat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a atacat 13 bolnavi. În urma atacului, şapte dintre aceştia au decedat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: