Muzeul Chihlimbarului de la Colţi, în pragul închiderii. Clădirea trebuie renovată, dar sursele de finanţare sunt limitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Chihlimbarului din comuna Colţi, judeţul Buzău, al doilea din Europa, ar putea fi închis în orice moment, deoarece clădirea s-a degradat puternic din cauza ploilor şi pune în pericol colecţia de ambră şi unelte de extracţie. Instituţia are toaletă în curte şi este încălzită la sobă de lemne. Primăria refuză să cedeze clădirea Muzeului Judeţean, care are ar avea fondurile necesare modernizării.

Comuna Colţi se află pe harta cu puţinele locuri din lume unde chihlimbarul se găseşte la suprafaţă. În anii ‘70, comunitatea locală a construit o clădire cu etaj unde a amenajat un muzeu, unic în România, dedicat valoroasei răşini.

Are aspectul unui conac ce se integrează perfect în peisajul montan de ţară. Piesa principală a muzeului este un bolovan de două kilograme, descoperit de un localnic care săpa după piatră, la pârâu, după o ploaie.

În urmă cu un deceniu, angajaţii muzeului au fost nevoiţi să transfere o parte din exponate la sediul din municipiul Buzău, deoarece clădirea de la Colţi se degradase foarte mult. Pereţii s-au măcinat din cauza ploilor care şi-au făcut vad prin tavan, în perioada în care acoperişul era deteriorat.

În 2008, Primăria Colţi a reuşit cu forţe proprii şi bani din bugetul local să repare acoperişul, însă de atunci nu poate să identifice fonduri pentru refacerea pereţilor şi a zidurilor deteriorate. Administraţia locală întocmise un proiect de finanţare, care solicita suma de 800.000 de lei, pe care l-au înaintat Ministerului Culturii, însă demersul a fost zadarnic.

„La începutul toamnei (2008 n.r.) am investit 14.000 de de lei în refacerea completă a acoperişului. Ne-au costat doar materialele, fiindcă am folosit mână de lucru de la legea 416 şi câţiva localnici", declara în 2008, Pavel Rădulescu, primarul din Colţi.

Muzeul Chihlimbarulu din Colţi, judeţul Buzău, este şi astăzi în aceeaşi situaţie deplorabilă. Este puternic deteriorată în partea de structură, a rămas cu o toaletă şubredă în curte şi cu încălzire la soba cu lemne. 

image

Muzeul Judeţean Buzău, proprietarul colecţiei de chihlimbar şi unelte folosite la scoaterea răşinii, care plăteşte lunar 700 de lei chirie Primăriei Colţi, deţinătorul clădirii, face demersuri să preia imobilul în administrare, pentru că numai aşa s-ar putea găsi fonduri necesare renovării.

”Soluţia poate fi multiplă, de la preluarea de către Consiliul Judeţean şi darea în folosinţă Muzeului, preluarea în concesiune pe 49 de ani ca să avem acel cadru legal ca noi şi Consiliul Judeţean să putem să băgăm bani în reabilitarea imobilului. Dar, nu se vrea. Primări a intervenit în 2008 şi a refăcut acoperişul. Doar atât. Muzeul e cu toaletă în curte, încălzită cu lemne, uitaţi-vă ce am făcut la sediul central şi ce este acolo”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău. 

Conducerea Muzeului Judeţean Buzău ia în calcul şi încheierea colaborării cu primăria Colţi şi mutarea colecţiei într-un alt loc. Cu atât mai mult cu cât contractul se reînnoieşte anual. Este luată în discuţie varianta de a suspenda temporar expoziţia de la Colţi, care, atâta vreme cât nu se intervine la clădire, devine din ce în ce mai apropiată de realitate.

image

O astfel de măsură ar afecta însă turismul din zonă. Anual, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi primeşte 15.000 de vizitatori. Are în colecţie peste 300 de piese de romanit, tip de chihlimbar unic în lume, care se găseşte în peste o sută de nuanţe. Colecţia de romanit şi unelte pentru extracţie se află la parter şi la etajul unu.

Ca să ajungeţi la Colţi, aveţi de mers de la Bucureşti 160 de kilometri cu maşina. Localitatea este la graniţa dintre judeţele Buzău şi Prahova, iar de la Pătârlagele mai aveţi doar 12 kilometri. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite