Motivul pentru care primarul Buzăului vrea ca 38 de blocuri din municipiu să fie debranşate de la reţeaua de termoficare

Motivul pentru care primarul Buzăului vrea ca 38 de blocuri din municipiu să fie debranşate de la reţeaua de termoficare

Doar câte un apartament din aceste blocuri a mai rămas racordat la Regia Autonomă Municipală, în timp ce restul locatarilor şi-au montat centrale termice individuale. În perspectivă, familiile rămase fără sursă de încălzire ar urma să fie ajutate de Primărie prin subvenţii acordate la achiziţionarea unei centrale termice de apartament.


În prezent, spune primarul Constantin Toma, Regia Autonomă Municipală este aproape de colaps, rămânând cu doar o treime din numărul de abonaţi. Pierderile sunt foarte mari, iar datoriile istorice faţă de bugetul local pun ameninţă şi ele continuarea activităţii regiei.

În urma unui studiu, de exemplu, a reieşit că în 38 de blocuri din Buzău a mai rămas branşată la RAM doar câte o locuinţă, ceea ce generează risipă. De aceea, s-a decis să fie tăiate ţevile care aduc în aceste blocuri apa caldă care curge la robinet, dar mai ales cea care intră în calorifere.

„Nu e corect să-i pui pe toţi ceilalţi să plătească pentru a ajunge apa caldă la un singur proprietar. Inclusiv RAM-ul e de acord cu tăierea ţevilor către aceste blocuri. E o pierdere şi pentru ei să ducă agentul termic la un singur apartament. Costurile depăşesc veniturile”, a declarat primarul Constantin Toma.

Edilul-şef a anunţat că va analiza situaţia financiară a celor 38 de proprietari rămaşi branşaţi la RAM din aceste blocuri.

„Dacă se va constata că sunt persoane fără venituri ori cu venituri foarte mici, studiem posibilitatea de a le acorda din banii primăriei subvenţii pentru a-şi achiziţiona centrale de apartament. Nu poţi lăsa doi bătrânei care au poate 5 milioane de lei vechi pe lună fără căldură. E inuman. Dar, chiar dacă vom debranşa blocul, nu le vom da niciun leu celor care ar avea posibilităţi de a-şi cumpăra centrală. Sunt unii care au două maşini în parcare, dar care cer subvenţie de la primărie la plata căldurii”, a adăugat primarul.

În sprijinul demersului său, edilul-şef a dat exemplul societăţii de termoficare de la Galaţi, care s-a închis după mulţi ani în care a funcţionat la cote de avarie. Doar 15% dintre abonaţii iniţiali ai regiei mai rămăseseră racordaţi, motiv pentru care Primăria oraşului de la Dunăre a decis să o desfiinţeze.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: