Morţii au fost numerotaţi ca la Auschwitz de preotul unui sat buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parohul bisericii din Stănceşti a însemnat crucile cu vopsea de culoare roşie. Localnicii sunt revoltaţi de gestul preotului, mai ales că îl consideră un motiv în plus pentru a le cere taxă pentru fiecare metru pătrat al locului de veci ocupat de rudele decedate. Enoriaşilor le-a fost impus să plătească chiar şi 900 de lei pentru un mormânt.

Un cimitir unic în ţară. Aşa poate fi descris cel din satul Stănceşti, comuna Vadu Paşii, după ce preotul paroh, Florin Simion, a luat decizia de a numerota toate cele peste 500 de cruci cu vopsea roşie.

Enoriaşii sunt revoltaţi şi consideră că gestul preotului este doar un motiv în plus de a mai cere o taxă.

Servicii condiţionate de taxă

"Preotul a vopsit împreună cu consilierii săi crucile, apoi au măsurat fiecare loc de veci şi au calculat suprafaţa. Are un caiet în care a notat numărul crucii şi suprafaţa, apoi ne-a spus ce taxă avem de plătit, costă 100 de lei pentru fiecare metru pătrat", se plânge Mihaica Constantin (49 ani).

Mai mult, localnicii se plâng că dacă aceste taxe nu sunt plătite preotul le condiţionează efectuarea serviciilor. "Ne ameninţă că nu mai vine la noi la pomeni, la înmormântări. Adică eu am mortul în casă şi trebuie să vin la biserică să plătesc o grămadă de bani. De exemplu, eu am un cavou de şapte-opt metri pătraţi pe care l-am renovat pe banii mei, m-a costat 5.000 de lei, iar acum după măsurători, mi-a zis preotul că trebuie să achit o taxă de 900 de lei", ne-a spus Constantin Miclea (67 de ani).

Numerele "cadastrale" de pe cruci nasc revoltă nu doar în rândul enoriaşilor, ci şi în rândul oamenilor care au lucrat în slujba lui Dumnezeu. "Nu este normală această numerotare, eu nu am pomenit aşa ceva nici la noi aici în sat şi oriunde am mers. Cred că este unicat în România. Iar taxele pentru locurile de veci nu au fost niciodată percepute la această parohie", spune Ion Stroe, fostul preot paroh.

Oamenii sunt şi mai supăraţi pentru că locurile de veci au fost plătite o dată. "Cimitirul era mic şi toţi enoriaşii au cumpărat o casă veche care a costat 80.000 de lei în 1989, pe care au demolat-o, iar tot terenul a revenit cimitrului", ne-a explicat Liliana Stroe, enoriaşă.

Gestul preotului nu este văzut cu ochi răi de mai marii bisericii. "Preotul ia o hotărâre împreună cu consiliul parohial din care fac parte şi localnici. Poate că această numerotare a fost făcută doar pentru o inventariere. Iar legat de aceste taxe despre care enoriaşii vorbesc, se va cerceta pentru a stabili dacă într-adevăr sunt percepute", ne-a declarat Adrian Ionescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite