VIDEO FOTO Cei mai frumoşi români. Preotul buzoian, Mihail Milea, slujitorul lui Dumnezeu dar şi al sărmanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Mihail Milea a intrat definitiv în sufletele buzoienilor, prin faptele sale puse deopotrivă în slujba lui Dumnezeu şi a omului de rând. E în stare să muncească de dimineaţa până noaptea, fără să mănânce sau să doarmă. Astfel, a reuşit în decurs de 20 de ani, să creeze un sistem solid de ocrotire socială, cu câteva sute de de asistaţi de toate vârstele.

Pe oricine întrebi în Buzău de părintele Mihail Milea te îndrumă spre marea catedrală aflată chiar în centrul oraşului. 

Toţi buzoienii ştiu cine este Părintele Milea. Îţi spun, fără nicio clipă de ezitare, că este cel care a repopulat cu orfani un sat părăsit, că e cel care are grijă de bătrânii abandonaţi sau de femeile agresate şi alungate de soţi. El este cel care a înfiinţat „Savaliada”, o fundaţie pentru copiii orfani. Numele vine de la Sf. Sava, patronul spiritual al Buzăului şi al Catedralei Municipale aflată în centrul oraşului, pe Drumul European E 85.

Cine este preotul Mihail Milea 

S-a născut pe 23 aprilie 1958, la Câmpeni, judeţul Buzău. Este preot, profesor la Seminarul Chesarie Episcopul din Buzău şi doctor în Teologie. Are trei copii.

Profesia lui de bază este preoţia, însă vocaţia sa este de a-i ajuta pe oameni şi cu o farfurie de mâncare. Mihail Milea provine dintr-o familie cu 12 copii, o familie care s-a confruntat cu multe lipsuri şi greutăţi. Încă din copilărie, Mihail ştia cum arată şi partea umbrită a vieţii şi de aceea ţelul său era încă de atunci cel de a-i ajuta pe sărmani. Imediat după Revoluţie, părintele Milea a demarat un prim proiect în această direcţie, înfiinţând o cantină socială pentru copiii străzii din Buzău.

Primul aşezământ pentru femei a fost deschis la Câmpeni, satul natal, unde bătrânele sunt îngrijite de tineri ieşiţi din sistemul public de asistenţă.

Povestea primului aşezământ, cel de la Câmpeni

Pe vremuri, localitatea Câmpeni  era plină de viaţă, sănătoasă, frumoasă, cu oameni tineri şi gospodari. Localitatea avea propria primărie, biserică, poştă, magazin, şcoală, dispensar. Strălucirea avea să dispară la sfârşitul anilor ’80, când lui Ceauşescu i-a venit ideea de a şterge localitatea de pe harta ţării, pentru a transforma locul în zonă agricolă. N-a mai apucat, pentru că a venit Revoluţia din 1989. 

Satul Câmpeni a continuat însă să agonizeze, deoarece tinerii şi-au părăsit gospodăriile, părinţii şi bunicii, pentru a pleca în străinătate, la muncă. S-au transformat în căpşunari, zidari şi îngrijitori de bătrâni paralizaţi din Italia sau Spania. Preotul Milea, fiu al satului, s-a hotărât să „resusciteze” localitatea.

A mers la autorităţi, a scris cereri, a intrat în audienţe şi a reuşit să convingă. Într-o clădire abandonată a făcut şcoala, în alta a realizat un cămin pentru băieţi. În fosta primărie a pregătit căminul de bătrâni şi gospodăria aferentă. Aici, a strâns în anul 1995, aproape 30 de femei în vârstă şi singure, din comunele apropiate. Bătrânele sunt îngrijite de atunci de orfani care au parasit orfelinatele statului. 

Aproape de cămin, preotul a instalat stupi de albine, a adus găini, căţei, scroafe cu purceluşi, cai, vaci şi, alături, a înfiinţat o mică grădină zoologică unde zburdă iepuri şi căprioare dar şi un mic muzeu militar în aer liber, unde vedetă este epava unui „bătrân” Mig. 

„Unii dintre ei nu au văzut niciodată un avion, aşa că le-am adus unul adevărat în curte, primit de la Baza Aeriană de la Boboc. Mai au acolo şi un elicopter şi un vapor. Tot aici mai este şi o minigrădină zoologică cu 12 specii de animale şi păsări, iar în spatele căminului am plantat şapte hectare de pădure, unde trăiesc animalele”, spune părintele.

Pentru locatarele aşezământului de la Câmpeni, preotul Mihail Milea ar face orice, chiar să parcurgă zi de zi peste 50 de kilometri, pentru aprovizionare.

„Trebuie să le duc medicamente, pâine şi diferite alimente care nu pot fi procurate din microferma proprie. Femeile de aici se autogospodăresc şi cresc animale, se îngrijesc de grădina din curte, astfel încât cămara să aibă de toate", spune preotul Milea.

image

Fundaţia părintelui Milea administrează deja trei adăposturi de ocrotire socială

Preotul Milea şi fundaţia sa au continuat să amenajeze centre de ocrotire socială în tot judeţul.

Un al doilea aşezământ pentru vârstnici, după Câmpeni, a fost deschis în 2006, la Ulmeni – Pietroasele, iar un al treilea, la Năeni, pentru femei, pe care părintele Milea l-a inaugurat în 2011.

Pe lângă acestea, au fost create, ca şi la cel de la Câmpeni, microferme pentru porci, oi şi capre. Produsele fermelor şi ale grădinilor de legume sunt folosite în principal pentru acoperirea nevoilor beneficiarilor de la centrele pentru vârstnici, ca şi de la taberele fundaţiei.

Proiectul de cea mai mare anvergură al preotului samaritean se numeşte „Savaliada” şi a fost început în anul 2012. Acesta constă în transformarea unei unităţi militare dezafectate, de lângă Mizil, într-un centru socio-medical  care să reunească toate tipurile de activităţi ale Fundaţiei creştine ”Sf. Sava de la Buzău”.

Toate proiectele concepute de preotul Milea au fost realizate cu bani proveniţi din donaţii. „Numai Dumnezeu şi săracii au ajutat la clădirea proiectelor sociale de care este mare nevoie. Este lucrarea lui Dumnezeu că adună aceşti oameni buni, voluntari, care au pus suflet şi care au ajutat la realizarea Savaliadei, proiect ce se adresează tuturor categoriile sociale defavorizate”, spune preotul Mihail Milea, preşedintele Fundaţiei ”Sf. Sava de la Buzău”. 

Părintele misionar are în portofoliul creaţiilor sale nu numai proiecte sociale, ci şi edificii sau instituţii culturale 

Cel mai important proiect iniţiat de el este Catedrala Sfântul Sava, sfinţită pe 8 decembrie 1991, clădire ce rivalizează cu catedrala Arhiepiscopală. Lăcaşul grandios are, la demisol, „Bisericuţa copiilor”, destinată în primul rând celor mici, deasupra căreia se află biserica ce poartă hramul Sfântului Sava.

La 12 aprilie, 1993, a creat Fundaţia pentru copii ”Sfântul Sava”, în 1998, a inaugurat Şcoala de arte şi meserii pentru copii din familii defavorizate care nu aveau posibilitatea să urmeze un liceu, în 2004, a amenajat Centrul de urgenţă pentru primirea victimelor violenţei în familie, în parteneriat cu Primăria Buzău, iar în 2006, a creat tabăra pentru copii şi tineri de la Maliuc, judeţul Tulcea.

A deschis, în 2009, Centrul de formare profesională, ca urmare a desfiinţării şcolilor de arte şi meserii, iar din 2012 lucrează la proiectul ”Savaliada”, care constă în transformarea unei unităţi militare dezafectate într-un centru socio-medical multifunctional.

  

Preotul Mihail Milea s-a dedicat copiilor la fel de mult cum a făcut-o pentru vârstnici. La trei ani după Revoluţie, a înfiinţat Fundaţia pentru copii ”Sfântul Sava de la Buzău”, o organizaţie neguvernamentală creştină, cu scop filantropic, aflată sub patronajul spiritual al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. 

image

Proiectele sale au început cu o cantină socială pentru copiii străzii şi pentru copiii aflaţi în dificultate. Ulterior, acestea s-au extins pentru a răspunde cât mai mult nevoilor variate ale beneficiarilor. Astfel, în vederea calificării într-o meserie, a fost înfiinţată la sediul Fundaţiei o Şcoală de Arte şi Meserii, cu triplă specializare: croitorie, tâmplărie şi agricultură.

Preotul Mihail Milea este cunoscut şi pentru atitudinea socială pe care nu se fereşte să o afişeze prin cărţi, articole de presă sau bloguri. A lansat şapte volume de carte, în paginile cărora tratează atât subiecte religioase cât şi sociale, nu de puţine ori mesajul vorbelor sale fiind unul critic.

”Ca preot, sunt alături de toţi cei săraci, de cei şomeri, de acele persoane defavorizate, fără de adăpost în plină iarnă, de bătrânii uitaţi uneori chiar şi de propriii lor copii plecaţi în străinătate după pâinea cea amară de toate zilele. Sunt solidar cu zecile de mii de tineri fără loc de muncă, îi compătimesc pe cei bolnavi care mor cu zile lângă spitalele care se închid rând pe rând în multe localităţi din ţara noastră. Mă doare situaţia sistemului de învăţământ românesc care nu mai promovează de multă vreme adevăratele valori la care să aspire elevii şi studenţii neamului nostru. Mă îngrijorează situaţia sistemului medical lipsit de o finanţare de stat garantată prin lege. Sunt înlăcrimat de plecarea milioanelor de români peste hotare, care de cele mai multe ori nu se mai întorc în ţară, lăsându-şi, mulţi dintre ei, familiile lor de izbelişte”, scria, pe un blog, preotul Mihail Milea.

Citiţi şi:

Alternativă la centrele DGASPC. Preotul Milea inaugurează un nou azil pentru femei abandonate la Năeni

Mihail Milea sprijină oamenii fără noroc în viaţă


Proiectul SAVALIADA al PR. MILEA de la Buzau... de medialert

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite