Mesajul răvăşitor al soţiei românului mort în Afganistan. Ciprian Polschi şi-a riscat viaţa să plătească terapiile copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoianul Ciprian Ştefan Polschi, ucis joi, 5 septembrie, în Afganistan, a fost avansat postmortem la gradul de sublocotenent şi decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de cavaler cu însemne pentru război. Povestea lui este una despre sacrificiu pentru binele familiei, pe care a pus-o mai presus de orice.

Ciprian se afla la a treia misiune în Afganistan, împins de nevoia de a strânge bani pentru terapiile celor doi copii ai săi, născuţi cu mici probleme de sănătate.
 

Ciprian Polschi avea 38 de ani şi era pentru a doua oară în acest an în Afganistan. Ultima dată a plecat la mijlocul lunii iulie, cu speranţa că va avea noroc şi se va întoarce sănătos la soţie şi cei doi copii. 

Pe 21 iulie, Ciprian se fotografia acasă, alături de familia sa. Cu un ochi râdea, dar cu celălalt lăcrima, pentru că se despărţea de cei dragi. 

„Îmi este foarte dor de tine! Te iubesc mai mult decât propria persoană!”, e ultimul mesaj trimis de Mihaela prin intermediul Facebook. Doi băieţi, Gabriel, de 11 ani, şi Alex, mai mic cu doi ani, au rămas fără tată.

Prietenii familiei spun că Ciprian şi-a asumat riscul de a pleca în Afganistan din nevoia de a strânge bani pentru terapiile celor doi copii ai săi. Aceştia s-au născut cu probleme de sănătate şi pentru a fi ţinuţi în învăţământul de masă au nevoie de terapii costisitoare.

”Căutau soluţii să includă copiii, care au nevoi speciale, în rândul celor valizi, iar asta am apreciat foarte mult la ei. Un cuplu de oameni deosebiţi, în care iubirea era puternică”, spune Ionica Tarău, prietenă a familiei. 

În urmă cu o lună şi jumătate, soţia lui Ciprian posta ultimele fotografii alături de soţul ei, însoţite de mesaje duioase: „Să te întorci sănătos acasă la noi! Misiune uşoară! Te iubim toţi trei!” / „Ultima zi acasă cu noi, înainte de plecare”, sunt doar câteva dintre descrierile care sfâşie inimile apropiaţilor.

Ciprian Polschi îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul. Şi-a pierdut viaţa ca urmare a exploziei unei maşini-capcană, în apropiere de Green Zone din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

După moartea soţului, Mihaela Polschi a scris pe Facebook "Nu pot concepe ideea că a murit soţul meu astăzi".
 

Imagine indisponibilă

Trupul militarului buzoian va fi adus duminică acasă şi va fi înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Buzău, alături de camarazii săi care au pierit în împrejurări similare. Cinci buzoieni s-au scrificat pe frontul împotriva terorismului, în mai puţin de patru ani.

Ceremonii de comemorare a militarului care a murit în Afganistan au avut loc, vineri, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii. La unitatea militară din Buzău, foştii săi camarazi au ţinut un moment de reculegere şi au vorbit despre cariera lui.

Imagine indisponibilă

Ciprian Polschi a fost avansat sublocotenent şi decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de cavaler cu însemne pentru război.

Cinci militari din Buzău, morţi în Afganistan

Seria neagră a pierderilor a fost deschisă de subofiţerul Dan Ciobotaru, din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, aflat cu Batalionul 33 Manevră în Afganistan. Pe 23 iunie 2010 şi-a pierdut viaţa, alături de un camarad, în timpul unei misiuni de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar.

Imagine indisponibilă

Adrian Vizireanu şi Iulian Dumitrescu şi-au pierdut viaţa, pe 7 mai 2016, în urma unui incident care a avut loc în apropiere de localitatea Kandahar, Afganistan, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Militarii au fost ucişi de doi indivizi ce purtau uniforme ale forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate.

Pe 15 septembrie 2017, a murit caporalul Mădălin Stoica, sanitar în cadrul Batalionului 280 Infanterie din Focşani care îşi începuse de scurt timp misiunea în Afganistan. Un vehicul capcană avea să-i pună punct misiunii. Mădălin Stoica era căsătorit şi tatăl unei fetiţe.

Un alt român a murit în Afganistan, tot într-un atentat terorist, cu două zile înainte de tragedia care a lovit familia Polschi.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite