Matrapazlâcuri imobiliare: Cum vrea Primăria să salveze un teren de la poluare? Vânzându-l la un preţ de nimic chiar poluatorului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe canalele de deversare curg şi azi reziduuri
Pe canalele de deversare curg şi azi reziduuri

Municipalitatea l-a dat la un preţ de nimic chiar celor care l-au umplut de borhot. Terenul în cauză, în suprafaţă de aproape 30.000 de metri pătraţi, a fost cumpărat cu aproximativ 8 eurocenţi metrul pătrat chiar de către cei care deţin firma de alcool acuzată că îşi deversează reziduurile acolo.

Anul trecut, în august, a fost mare zarvă în Consiliul Local pe marginea unei hotărâri prin care primăria propunea vânzarea a 29.000 de metri pătraţi de la marginea oraşului, evaluat atunci la numai 2.060 de euro. Proiectul Primăriei era motivat de intenţia de a salva un teren plin cu borhot deversat de fabricile de alcool de la “In şi cânepă”, prin vânzarea şi transformarea lui într-o zonă de agrement.

Preţul foarte mic era dat de statutul de “teren neproductiv” la care fusese adus de borhotul deversat de fabricile de alcool din prelungirea cartierului Dorobanţi. În expunerea de motive, locul cu pricina era descris ca fiind lipsit de orice valoare: „terenul extravilan neproductiv a făcut obiectul mai multor sezizări din partea Gărzii de Mediu cât şi a locuitorilor din strada Primăverii şi cartier Dorobanţi, privind poluarea cu deşeuri menajere cât şi acumularea pe terenul în cauză de reziduuri de origine organică, care în urma degradării, pe lângă mirosul insuportabil, generează un focar permanent de infecţii".

În opinia primarului Constantin Boşcodeală, vânzarea era de fapt un pretext pentru a-i determina pe producătorii de alcool din zonă să nu mai arunce borhotul în acest loc. “Anul trecut, după două luni de detectări, am depistat că pe acest teren curg toate aluviunile de la toate societăţile de alcool din zonă, care aruncau noaptea ce fermenta ziua, şi am zis că acea zonă este partea joasă de lângă dig şi că poate vrea să facă cineva ceva, terenuri de sport, parcuri. Am făcut o expertiză, care l-a scos că nu este nici măcar teren agricol. Am zis să îl scoatem la licitaţie publică pentru amenajare, ca să scăpăm să nu mai deverseze respectivii tot acolo”, era argumentul primarului Constantin Boşcodeală pentru preţul extrem de mic al terenului.

Însă, de preţul mic au profitat tocmai cei care i-au scăzut valoare de piaţă şi de care voiau, măcar declarativ, să scape cei din Primărie.

În ciuda rezistenţei de moment a majorităţii consilierilor, care au amânat hotărârea, pământul s-a vândut până la sfârşitul anului, pe bani puţini. Câştigătorul licitaţiei din 15 octombrie 2010 a fost desemnată firma SC Continental Servimpex SRL, care şi-a întrecut singurul competitor oferind 2.390 de euro, cu 230 de euro mai mult decât preţul de pornire a licitaţiei. Firma care a preluat terenul poluat cu borhot este administrată de către un afacerist în domeniul alcoolului, Dorin Marinescu, culmea, chiar cel care deţine fabrica de băuturi spirtoase ce-şi deversează reziduurile prin canalele care străbat acest teren.

Întrebat dacă ştie cui i-a revenit terenul pe care îl dorea salvat de la poluare, primarul Boşcodeală ne-a declarat că nu ştia nici măcar că s-a vândut.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite