Mareşalul Alexandru Averescu, comemorat la Buzău la 75 de ani de la trecerea în nefiinţă

Mareşalul Alexandru Averescu, comemorat la Buzău la 75 de ani de la trecerea în nefiinţă

General mr. dr. Nicolae Ciucă a evocat personalitatea marelui comandant şi om politic

Fundaţia Mareşal Averescu a organizat joi la sediul Diviziei 2 Infanterie "Getica", o manifestare omagială prilejuită de comemorarea a 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a fostului prim comandant  al Armatei a II-a.

 
Activităţile, la care au participat veterani de război, cadre militare în activitate şi în rezervă, au cuprins un ceremonial militar şi religios, depuneri de coroane la bustul mareşalului precum şi vizitarea muzeului  unităţii care cuprinde, printre altele, arme, documente şi fotografii din Primul Război Mondial.
 
Momentul omagial a fost deschis de către generalul maior dr. Nicoale Ciucă – preşedintele Fundaţiei "Mareşal Alexandru Averescu",  care a evocat o parte din personalitatea marcantă a marelui comandant şi om politic. 
 
“Campania din vara anului 1917 reprezintă apogeul carierei sale militare, generalul Averescu conducând marile bătălii de la Mărăşti (iulie 1917) şi Oituz (iulie – august 1917). Bătălia de la Mărăşti a fost o strălucită victorie militară românească, datorată unei operaţii ofensive magistral pregătite şi pusă în faptă pe câmpul de luptă, moment ce îl va aşeza pe Alexandru Averescu, fără putinţă de tăgadă, în galeria marilor comandanţi de oşti”, a declarat, în cadrul discursului, generalul maior dr. Nicoale Ciucă.
 
După 1918, beneficiar al unui mare capital de încredere, Alexandru Averescu a înfiinţat Liga Poporului (Partidul Poporului, de mai târziu) şi va deţine importante funcţii în conducerea de stat: preşedinte al Consiliului de Miniştri (ianuarie – martie 1918; 1920 – 1921; martie – august 1926; noiembrie 1926; iunie 1927), ministru de interne (1919 - 1920), ministru al industriei şi comerţului (1920 – 1921).
 
În anul 1930,  lui Alexandru Averescu i se acordă gradul de mareşal iar în noaptea de 2/3 octombrie 1938, se stinge din viaţă la Bucureşti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: