Mănăstirea Răteşti, la un pas să fie înghiţă de pământ. Un politician îi cere premierului Ponta să aloce de urgenţă fonduri pentru salvarea lăcaşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stăreţia a fost ruptă în două
Stăreţia a fost ruptă în două

Mănăstirea Răteşti din judeţul Buzău a fost închisă, iar călugăriţele au fost mutate într-un centru social care aparţine Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei după ce stăreţia, mai multe chilii şi biserica s-au surpat din cauza alunecărilor de teren. O primă reacţie din sfera politică vine din partea deputatului George Scutaru, care îi cere premierului Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să intervină urgent pentru a salva Mănăstirea Răteşti.

Blestemul care s-a abătut în această primăvară asupra uneia dintre cele mai importante mănăstiri pare fără sfârşit. Dacă nenorocirea a început cu chiliile măicuţelor, a continuat cu clădirea stăreţiei, apoi a lovit şi biserica. Pământul pe care este construit lăcaşul de cult este atât de frământat de alunecări încât a pornit spre vale. 

Fisurile care abia se zăreau în urmă cu două luni s-au adâncit. Acum crăpături adânci brăzdează zidurile de la turlă până la temelie. Pe interior, arcadele care delimitau naosul de altar s-au prăbuşit şubrezind rezistenţa întregii biserici. Ferestrele mai au puţin şi ajung pe pământ după ce cărămizile din jur au căzut.

Imaginea ce se desfăşoară ochilor pare desprinsă din scenariile apocaliptice. Din interiorul bisericii răbufnesc din când în când trosnituri şi bubuituri care prevestesc sfârşitul lăcaşului. 

Alunecările de teren au început în luna mai, pe fondul ploilor abundente, stăreţia mănăstirii Răteşti fiind prima distrusă. Ulterior, mai multe chilii au fost avariate şi pentru că încăperile în care trăiau călugăriţele au devenit de nelocuit, autorităţile bisericeşti au luat decizia de a le muta în centrul social filantropic aflat în apropierea Mănăstirii Răteşti şi administrat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Ploile din vară au reactivat alunecările de teren, surpând inclusiv pământul de sub biserica mănăstirii. Potrivit ultimului bilanţ al pagubelor, mai multe case de patrimoniu, muzeul mănăstiresc, turnul clopotniţă, stăreţia şi biserica sunt pe cale să se prăbuşească. 

Anul trecut, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei obţinuse finanţare europeană pentru reabilitarea întregului aşezământ monahal vechi de peste patru secole însă alunecările de pământ ar putea împiedica derularea proiectului. Pentru salvarea investiţiei sunt necesare urgente lucrări de stabilizare a solului.

"Biserica  a fost şi mai mult afectată în uma ploilor, fiind pe punctul de a se prăbuşi din păcate. Deşi s-a început proiectul de restaurare al mănăstirii pe fonduri europene, acesta nu poate înainta atâta timp cât nu se va stabiliza versantul pe care este construită”, a declarat Dragoş Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei a informat din timp şi a trimis scrisori către Guvern iar şansele ca mănăstirea să fie salvată depind de factorii responsabili care trebuie să se mobilizeze iar în momentul în care ploile vor înceta să pună în aplicare acest proiect.

Primul politician care se implică în demersul de salvare a lăcaşului este deputatul PNL de Buzău George Scutaru, liderul grupului liberal din camera inferioară a Parlamentului. Acesta îi cere, printr-o scrisoare deschisă, premierului Victor Ponta, să aloce de urgenţă fondurile necesare, care au fost deja solicitate de către autorităţile locale şi judeţene, pentru a împiedica dispariţia acestui lăcaş de cult. 

„Mănăstirea Răteşti a supravieţuit năvălirii turcilor, celor două războaie mondiale, dar acum este în pericol de a nu mai supravieţui guvernării Ponta. Arătaţi că, într-adevăr, vă pasă de ceea ce se întâmplă în ţara pe care o guvernaţi şi chiar dacă salvarea Mănăstirii Răteşti poate nu vă dă posibilitatea unui tur de seară pe la toate televiziunile aşa cum faceţi de obicei, salvaţi acest moment arhitectural atât de preţios pentru locuitorii judeţului Buzău!”, scrie George Scutaru în documentul adresat premierului.

Mănăstirea Răteşti este monument istoric de clasa A. Prima menţionare a ei s-a făcut în anul 1638, iar clădirile din componenţa sa au fost ridicate în secolul al XIX-lea. Biserica mănăstirii cu hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ datează din 1844.

Cei care doresc să contribuie la efortul de salvare a Mănăstirii Răteşti o pot face depunând bani în contul următor: RO93BRDE100SV02135591000, deschis la BRD Agenţia Berca.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite