La loc comanda. Pavelele de pe un bulevard din Buzău, scoase şi montate din nou. „Proiectul era greşit“ VIDEO

La loc comanda. Pavelele de pe un bulevard din Buzău, scoase şi montate din nou. „Proiectul era greşit“ VIDEO

Sursa I. Bunilă

Muncitorii care au montat pavelele periculoase de pe Bulevardul Unirii din Buzău şi-au făcut din nou apariţia pe trotuarele care au făcut multe victime, în ultima vreme. Mai mulţi buzoieni au ajuns la spital cu fracturi, entorse şi contuzii, din cauza dalelor montate greşit.

Cel mai mare bulevard din oraş, Unirii, a intrat într-un amplu proces de resistematizare, proiect pe fonduri europene. Asta implică şi acoperirea trotuarelor cu dale. 
 
Numai că, în anumite zone din oraş, trotuarele au devenit veritabile capcane, deoarece plăcile nu fuseseră fixate corespunzător. Multe dintre dale s-au dislocat, iar pietonii se împiedicau în colţurile ieşite în afară. 
 
Angajaţii firmei care a subcontractat lucrările de montare a pavelelor pe Unirii au fost rechemaţi, pentru a reface întreaga lucrare realizată în urmă cu câteva luni. 
 
Zilele trecute, muncitorii au început să scoată dalele, să reniveleze nisipul din stratul de susţinere, apoi să cimenteze îmbinările cu bordurile şi gurile de canal, astfel încât să fixeze mai bine pavelele.
 
Angajaţii care acum repară ce au greşit data trecută spun că nu ei sunt de fapt cauza problemelor, ci proiectul pe care ei l-au avut de executat. 
 
În primul rând, spun ei, astfel de dale, pe suprafeţe mari precum cele de pe Bulevardul Unirii, se montează pe pat de bazarcă, nu de nisip. Astfel, apa pluvială nu ar mai spăla stratul de susţinere, trotuarul fiind în pantă. 
 
Apoi, dalele ar fi trebuit montate intercalat, tip zidărie, astfel încât să nu permită deplasarea lor în timp. Crearea unor rigole pentru scurgerea rapidă a apei de ploaie este una dintre soluţiile de remediere indicate de proiectant.   
  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările