Intervenţie chirurgicală în premieră la cel mai mare spital din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premieră medicală la Buzău. Trei medici ortopezi de la Spitalul Judeţean au reuşit o intervenţie chirurgicală la şold cu o proteză revoluţionară, care permite recuperarea rapidă a bolnavului. Până acum, cazurile de la Buzău, în care era nevoie de o astfel de intervenţie, erau trimise la spitalele din Bucureşti.

Pacienta, o femeie în vârstă de 71 de ani, din oraşul Nehoiu, judeţul Buzău a fost victima unui accident rutier în urma căruia a suferit un traumatism de col femural. Bătrâna avea nevoie de protezare, dar pentru ca un astfel de tip de proteză nu este decontată de stat, femeia a fost nevoită să şi-o achiziţioneze pe propria cheltuială.

Buzoianca a fost operată de trei medici ai Spitalului Judetean: Sergiu Jguma, Sergiu Danielescu si Dan Mihai. 

„E o pacientă de 71 de ani care avea mobilitate bună şi o speranţă de viaţă, mare din punctul de vedere al altor boli, şi noi avem o hemiproteză care se punea la pacienţii vârstnici şi mai taraţi. În cazul pacienţilor mai tineri, îi trimiteam la Bucureşti, pentru că nu aveam cum să-i protezăm aici. Aici avem un caz mai special, doamna şi-a permis să-şi achiziţioneze proteza şi am putut să o aplicăm. Am beneficiat şi de sprijinul medicului Danielescu, care la Râmnic a mai pus astfel de proteze şi ştia cum se intervine. Genul acesta de proteză are o viaţă mult mai lungă până se uzează şi probabil că pacienta nu mai are nevoie de alte intervenţii“, a precizat medicul coordonator al intervenţiei, Sergiu Jguma.

Operaţia a durat în jur de 70 de minute, iar recuperarea pacientei va fi mult mai rapidă. Medicii care au realizat intervenţia admit că este vorba şi despre o satisfacţie profesională, atât timp cât, pentru astfel de intervenţii, pacienţii nu vor mai fi trimişi la Bucureşti.

În funcţie de complexitatea afecţiunii, costurile pentru o astfel de intervenţie chirurgicală pornesc de la 2.000 de lei. „Este un implant de generaţie mai nouă faţă de ce foloseam noi, are o modularitate, îţi permite să te joci mai mult cu componentele astfel încât să obţii echilibru între stabilitate şi mobilitate pentru pacient, astfel încât să se poată mişca cât mai repede“, a spus medicul Dan Mihai, care a realizat, în cei doi ani în care a profesat în Norvegia, numeroase astfel de intervenţii.

Medicul Sergiu Jguma a precizat că este aşteptată renovarea blocului operator şi apoi va fi posibilă aplicare unor proteze şi pentru artroze, urmând să se intre astfel pe programul naţional de protezare. Specialiştii estimează că 35 de mii de români ar avea nevoie in prezent de proteze de şold, cât populaţia unui oraş.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite