Icoane făcătoare de minuni, din Buzău. În Biserica Banu se află o icoană a Maicii Domnului, salvată de creştini din Constantinopolul cucerit de otomani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Icoana făcătoare de minuni, de la Biserica Banu
Icoana făcătoare de minuni, de la Biserica Banu

Unul dintre cele mai frumoase şi vechi lăcaşuri de cult din Buzău este biserica Banu, de lângă Colegiul Hasdeu. Este un obiectiv important al Buzăului, pentru arhitectura sa deosebită, de secol al XVI-lea, însă puţini ştiu că aici se află o icoană a Maicii Domnului făcătoare de minuni, veche de peste patru secole.

Buzoienii se mândresc cu faptul că însuşi Mihai Viteazul a făcut importante danii către acest aşezământ.

Biserica, având hramul "Buna Vestire", se distinge prin forma sa exterioară deosebită, rar întâlnită la alte lăcaşuri, fiind acoperită cu ţiglă smălţuită, adusă de la Viena, în secolul al XIX- lea. 

Arhitectura acestui monument este specifică secolului al XVI-lea, creând senzaţia de înălţime. În interiorul bisericii, privirea îţi este furată de valoroasele picturi de patrimoniu, ce se găsesc pe catapeteasmă, realizate de Tattarescu, în 1877. 

"Acest lăcaş de cult este emblematic pentru Buzău, găsindu-se în toate monografiile care ţin de acest oraş, iar oamenii ştiu acest lucru şi simt impresionantul ei trecut. Porţile bisericii noastre sunt deschise credincioşilor zilnic, pentru a se întâlni cu Bunul Dumnezeu în rugăciune. Spre marea mea bucurie, avem enoriaşi care nu lipsesc în nicio zi, iar în astfel de vremuri agitate, în care ne trăim cu toţii viaţa, îşi găsesc liniştea şi pacea interioară doar dacă ne trec pragul", a declarat părintele Alin Balica, parohul bisericii, pentru ziarul Lumina.

buzau

Sub bolţile sfântului lăcaş, se află minunata icoană în stil bizantin a Preacuratei, poleită cu aur

Istoria acestei icoane care datează din 1571 este destul de interesantă, bănuindu-se că este una dintre cele salvate din Constantinopolul cucerit de turci, fiind îmbrăcată în argint în 1697 de Doamna Elena, soţia domnitorului Brâncoveanu, şi poleită cu aur în 1819 de vel postelnicul Alexandru Văcărescu. 

”Este icoană făcătoare de minuni, ştiu asta de pe vremea lui Ceauşescu. Mie îmi era teamă de aglomeraţie şi nu puteam să intru la slujbe, în faţă. Prima oară când am venit aici, am pus făina şi uleiul aici, pe masă, la intrare, dar în timpul slujbei am simţit în chip nevăzut o mână puternică care m-a tras înăuntru, chiar lângă icoană. De atunci, nu mi-a mai fost teamă să stau în mulţime”, ne-a mărturisti Ioana Tudor, enoriaşă a Bisericii Banu.

buzau

O altă icoană făcătoare de minuni, a Maicii Domnului care plânge, se află în Catedrala Episcopală din Buzău 

Catedrala se înalţă pe locul unui fost conac boieresc dispărut în 1520, în urma unui incendiu în care au pierit şi unsprezece copii. La data de 6 martie, în prima zi a Postului Mare, o femeie stranie s-a oprit şi a îngenuncheat în faţa Icoanei Maicii Domnului. În timpul rugăciunii femeii s-a auzit un tânguit nepământean. La câteva minute după plecarea ei s-a auzit un tunet sinistru şi apoi s-a lăsat o linişte de mormânt, întreruptă doar de strigătele de uimire ale celor trei copii aflaţi în faţa icoanei: “Maica Domunului plânge!”. În fiecare amiază, după slujbă, miracolul s-a repetat. 

Tot în Buzău, în Parcul Crâng, se găseşte Biserica Sfânta Filofteia, lăcaş considerat a avea puteri divine

În 1899, călugărul Anastasie de la Mănăstirea Neamţ a povestit că i-a apărut în vis Maica Domnului pentru a-l înştiinţa că, dacă se va construi o bisericuţă în Pădurea Cosminului (actualul Crâng) din Buzău, aceasta va face minuni. 

buzau

În 1900, autorităţile vremii au fost convinse să construiască biserica, aceasta dovedindu-se a avea proprietăţi miraculoase. Astfel, dacă cineva se ruga în genunchi lângă zidul bisericii, în exterior, desena semnul crucii pe perete şi lipea un ban pe acest semn, dorinţele i se puteau îndeplini. Dacă banul nu rămânea lipit, era dovada neîndeplinirii dorinţei. Banul rămas fixat pe crucea desenată era apoi transformat în medalion şi purtat nouă săptămâni la gât. Astăzi, pereţii sunt încărcaţi de cruciuliţe minuscule care, după cum se spune, atestă că şi-au găsit împlinirea multe rugăciuni.

Potrivit portalului crestinortodox.ro, judeţul Buzău deţine pe teritoriul său un număr de cel puţin patru icoane făcătoare de minuni şi lăcaşuri tămăduitoare.

• Icoana Maicii Domnului (care plânge) - Catedrala Episcopiei Buzău

• Icoana Maicii Domnului - Mănăstirea "Banului", Buzau, jud. Buzău

• Icoana Maicii Domnului - Schitul Cetăţuia (lângă Mănăstirea Ciolanu), Com. Tisău, jud. Buzău

• Icoanele Maicii Domnului (cele 2: cea mare - copie minunată după cea de la Dălhăuţi şi cea mai mică din altar) - Mănăstirea Răteşti, Sat Rătesti, Com. Berca, jud. Buzău

• Icoana Maicii Domnului - Biserica din Satul Aluniş, jud. Buzău

• Biserica "Sf. Filofteia", Buzău (loc tămăduitor)

• Bisericutele rupestre - Zona Aluniş, Fişici, Colţi, Agaton etc, jud. Buzau (străvechi locuri tămăduitoare şi de putere din vremuri predacice)

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite