Gunoaiele „uitate“ pe dealuri de militarii NATO, strânse de un motociclist: „Nu cred că superiorii le-ar fi permis să lase indicii în urmă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a descoperit maldărul de bidoane şi ambalaje cu însemnele armatei americane, abandonate după un exerciţiu NATO efectuat în iunie în pădurile Buzăului, a revenit marţi, 10 septembrie, pentru a strânge gunoaiele. Motociclistul Ovidiu Turcea, organizator de competiţii de anduranţă, crede că la mijloc este o gafă a organizatorului exerciţiului militar.

Zilele trecute, în periplul său pe crestele dealurilor din zona Istriţa, necesar pentru a stabili traseul unei competiţii de alergare în aer liber, Ovidiu Turcea a descoperit poiana presărată cu gunoaie lăsate de soldaţi

”Duminică, trecând într-o recunoaştere, am văzut aceste resturi, ambalaje de la alimente, băuturi şi muniţie de manevră. Pe ele scrie că sunt diferite meniuri, de la 1 până la 10, mai scrie Departamentul Apărării; mai sunt sticle pe care scrie în ungureşte şi ambalaje de produse alimentare pentru armata americană”, spune Ovidiu Turcea.

Buzoianul este convins că la mijloc a fost o gafă a organizatorului, care nu a asigurat salubrizarea perimetrului în care s-a organizat aplicaţia. 

”Acum o lună a fost un exerciţiu NATO, ne-am şi întâlnit atunci cu soldaţi americani, nemţi şi polonezi; români nu am întâlnit. Ce pot spune este că un soldat nu cred că lasă urme unde a făcut fie el şi un exerciţiu. Nu cred că un superior ar fi permis să lase indicii în urmă. Bănuiesc că cei care trebuiau să facă serviciul de salubrizare la sfârşitul exerciţiului nu şi-au făcut datoria”, crede Ovidiu Turcea.
Imagine indisponibilă

Motocilcistul buzoian a revenit marţi pe dealul Ciuhoiu pentru a strânge în saci resturile lăsate în urmă de militarii NATO. 

Exerciţiul multinaţional organizat în Buzău, la începutul lunii iunie 2019, a fost coordonat de ofiţeri americani, participanţi fiind paraşutişti ai Regimentului de Infanterie 143 şi de la Brigada 173 Airborne, precum şi alţi soldaţi din ţările aliate, care au fost desantaţi din aeronave C 130 Hercules şi C-17 Globemaster III.

Surse din Armata Română spun că militarii români nu deţin astfel de seturi pentru supravieţuire iar acţiunea de curăţare a terenului după astfel de exerciţii, inclusiv cele de tragere cu muniţie de război, este obligatorie. 

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale au anunţat că vor face verficări la structurile interne pentru a vedea dacă într-adevăr gunoaiele provin de la un exerciţiu al armatei. Susţin, de asemenea, că au cerut lămuriri şi de la Ambasada Statelor Unite.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite