Fructele care cresc pe toate drumurile. Puţini ştiu cât de sănătoase sunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Cresc pe toate drumurile şi de aceea mulţi le ignorăm, fără să ştim cât de valoroase sunt. Vorbim despre dude, cunoscute şi sub numele de agude, care pot fi consumate în stare proaspătă, în sucuri şi siropuri dulci, deloc dăunătoare sănătăţii. Frunzele intră în compoziţia ceaiului dietetic.

Dudul este un arbore care a fost adus în ţara noastră cu multe secole în urmă din Asia. Frunzele sale sunt folosite la creşterea viermilor de mătase iar fructele sunt extrem de valoroase din punct de vedere alimentar şi medicinal. În scopuri medicinale se folosesc şi frunzele.

”Dudele sunt foarte bune ca aliment, ca îndulcitor natural, pentru că sunt foarte dulci. Trebuie ştiut că vorbim de o dulceaţă care nu este dăunătoare sănătăţii, deci nu creează probleme diabeticilor. Ca îndulcitor poate fi folosit ca sirop, suc dar şi în stare proaspătă, în diverse preparate. Apoi, pe lângă această calitate deosebită, este valoroasă pentru elementele nutritive pe care le găsim acolo”, spune Costel Vânătoru, specialist în horticultură şi pomicultură.

Dudele sunt dulci şi zemoase şi, adesea, pigmentul puternic din ele pătează atât pielea, cât şi hainele dacă sunt stropite atunci când le mâncăm. Sunt albe, roşii ş negre şi au un conţinut scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Conţin vitamina A, C, E şi antioxidanţi care ajută în combaterea cancerului, diabetului, infecţiilor bacteriene.

”Dudele se găsesc în mai multe varietăţi, dar mai ales cele negre sunt valoroase din punct de vedere medicinal. Pigmenţii aceştia care dau culoare dudei, pigmenţi antocianici, sunt antioxidanţi, substanţe flavonoide, cele care sunt recunoscute la nivel mondial că elimină radicalii liberi, deci care previn apariţia celuleor canceroase, care contribuie la dezvoltarea cancerului în organism”, spune Costel Vânătoru.
buzau

Consumul de dude este recomandat în diaree, în diabetul zaharat, în gastrite şi ulcer gastric şi duodenal. Sucul făcut din fructe proaspete are efect laxativ, uşor diuretic, depurativ. De asemenea, încetinesc procesul de îmbătrânire al organismului.

Iată câteva lucruri interesante despre dude pe care mulţi nu le cunosc:

* Ajută la filtrarea luminii la nivelul retinei ochilor;

* Conţin o cantitate mare de fier care, de altfel, nu se regăseşte în fructele de pădure;

* Conţin potasiu, mangan şi magneziu, vitamina K şi complexul de vitamine B;

* Frunzele de dud alb sunt utilizate în scopuri ecologice, ca hrană pentru viermii de mătase;

* Se folosesc la prepararea îngheţatei, a gemurilor, jeleurilor, prăjiturilor şi plăcintelor, ca aromă pentru diverse băuturi, dar şi la parfait-uri;

* Conţinutul ridicat de fibre pe care îl au dudele ajută la scăderea în greutate;

* Este folosit ca diuretic, laxativ, expectorant, folosirea scoarţei copacului ajută la expulzarea teniei, ameliorează afecţiunile gâtului şi cavităţii bucale;

* Din dude se prepară un ceai delicios şi extrem de sănătos recomandat a fi consumat zilnic.

image

Pentru prepararea ceaiului, se culeg frunze mature, curate, fără urme de dăunatori sau pătate şi se spală sub jetul de apă. Trebuie să nu existe nici impurităţi pe frunze. Frunzele de dud astfel curăţate sunt pregătite pentru a fi uscate sub soarele generos până la 3 zile.

Procesul poate fi de durată în zilele mai înnorate, având în vedere că programul de uscare este de aproximativ 5 ore pe zi. Când par să se sfărâme în mână la atingere, atunci sunt pregătite pentru a fi savurate într-o cană cu apă fierbinte. Vara, ceaiul de dude poate fi servit şi rece.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite