Fotografii cu Nicolae Ceauşescu, pe Calea Eroilor din Buzău. Primar: „Fac parte din istoria oraşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa G. Avrămescu
Sursa G. Avrămescu

Galeria foto în aer liber de pe Calea Eroilor, din municipiul Buzău, a fost schimbată, pentru a marca, pe 12 aprilie, 1.650 de ani de la prima atestare documentară a numelui oraşului. Noua tematică, respectiv istoria municipiului, a atras însă multe critici din partea publicului.

Actuala expoziţie cuprinde imagini de epocă, alb-negru, cu Conacul Trandafirilor, Gara Buzău, Tezaurul de la Pietroasa, Conacul Marghiloman, precum şi alte fotografii cu momente reprezentative din istoria oraşului şi a judeţului, care redau obiceiurile şi viaţa locuitorilor de la acea vreme.

Noile fotografii au fost aplicate peste panourile care îmbracă gardul unităţii militare din Bariera Ploieşti, unde erau postate şi portretele celor zece eroi buzoieni căzuţi în teatrele de operaţii. Aceasta se afla la intrarea pe Calea Eroilor, iar peste ea a fost aplicată o fotografie realizată în 2020, cu ocazia marcării la Buzău a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Schimbarea a fost intens criticată, mai ales de rudele militarilor căzuţi ]n teatrele de operaţii din străinătate.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, cel care a avizat setul de fotografii noi, spune că eroii buzoieni se află în continuare în galerie şi că a adăugat în expoziţia stradală portretele altor eroi, precum pompierii şi ziariştii care au murit în explozia de la Mihăileşti, dar şi membri ai echipajelor de la Baza aeriană Boboc care au decedat în accidente aviatice.

buzaucaleaeroilor

Au mai apărut, de asemenea, panouri care ilustrează realizări recente ale municipalităţii conduse de primarul Constantin Toma, precum reabilitarea stadionului de atletism, amplasarea în diverse intersecţii din oraş a unei locomotive cu abur, a unui avion, dar şi instantanee din câteva spectacole.

Primarul Constantin Toma susţine că toate fotografiile îşi au locul în galeria de pe Calea Eroilor, inclusiv cele în care apare Nicolae Ceauşescu, deoarece surprind momente importante din istoria Buzăului.

”Pe acele panouri este ilustrarea unei istorii de la anul 372 până acum. Apare inclusiv locomotiva, care înseamnă marcarea a 150 de ani de la înfiinţarea căii ferate din Buzău, a doua din ţară. Sunt două şi cu Ceauşescu. La 1600 de ani, Ceauşescu a participat la inaugurarea obeliscului din Parcul Crâng, iar o imagine e de aici. Cea de-a doua este cu Eugen Sandu, atunci când a început să se lucreze la dezvoltarea actualului Ductil. Sunt episoade care fac parte din istoria noastră” a declarat pentru „Adevărul” Constantin Toma, primarul Buzăului.

Noua amenajare expoziţională a costat municipalitatea 26.000 de euro şi va fi permanentă, susţin reprezentanţii municipalităţii. Aceasta va fi inaugurată pe 12 aprilie, zi care în calendarul creştin-ortodox este închinată Sf. Sava Gotul, ocrotitorul Buzăului.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite