FOTO Zeci de cruci îmbrăcate în cămăşi populare, expuse în memoria eroilor din Primul Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Muzeul Judeţean din Buzău a vernisat expoziţia „Eroii noştri din Primul Război Mondial”, în memoria ostaşilor buzoieni căzuţi pe câmpul de luptă. Mai puţin obişnuită pentru publicul buzoian, expoziţia este alcătuită din 85 de cruci îmbrăcate în cămăşi populare tradiţionale, care reprezintă toate comunele din judeţul Buzău.

Concepută ca o instalaţie de artă, expoziţia cuprinde simboluri precum crucea, clopotul, cămaşa populară, puntea, cărarea care definesc sintetic un univers apus, cel al ţăranului de acum 100 de ani, ajuns soldat în slujba ţării.

Fiecare dintre cele 85 de cruci – câte una pentru fiecare comună a judeţului – semnifică materializarea vieţilor jertfite în război.

Pentru expoziţie a fost creat şi un fundal sonor care cuprinde şi melodia „Privind către cer” compusă de Alexandru Anghel, care face parte din colectivul Muzeului Judeţean.

La vernisajul expoziţiei au participat pe lângă conducerea şi angajaţii Muzeului Judeţean Buzău, prefectul Carmen Ichim, preşedintele Consiliului Judeţean Petre Emanoil Neagu, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” generalul Gheorghiţă Vlad, preşedintele filialei Buzău a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” generalul Achim Alstanii şi numeroşi elevi.

Reprezentanţii autorităţilor locale, civile şi militare, impresionaţi de simbolistica dureroasă a expoziţiei omagiale şi-au exprimat speranţa şi dorinţa ca, în prag de Centenar, românii de pretutindeni să fie mai uniţi.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” a scos în evidenţă contribuţia buzoienilor la Primul Război Mondial şi a jertfei de sânge pentru apărarea pământului patriei şi a tuturor românilor.

Expoziţia „Eroii noştri din Primul Război Mondial” va putea fi vizitată până pe 31 martie, 2019. Face parte din seria de evenimente organizate de Muzeul Judeţean pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite