FOTO VIDEO Reportaj din troienele României. „Am crezut că mor sub trei metri de zăpadă!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nămeţi mai mari decât casele, pluguri scoase în drum, în chip de freze, mii de oameni izolaţi de civilizaţie şi săteni care luptă, zi şi noapte, cu lopeţile împotriva viscolului. Aşa arată România, după ultimele zile de ninsori care par că nu se mai termină.

Comuna buzoiană Vadu Paşii este, de sâmbătă, încremenită sub zăpadă. Peste gospodăria familiei Paraschiv s-a aşternut un troian de trei metri de nea, iar între casă şi anexe se poate circula numai pe crestele dunelor. 

Într-una dintre case locuieşte bătrâna familiei, de 80 de ani, zidurile fiind prinse parcă într-o menghină de tonele de zăpadă. „Dacă nu aveam uşă prin interior, între casa noastră şi a ei, putea să moară, pentru că zăpada i-a astupat uşa şi geamurile”, spune Elena Paraschiv, nora bătrânei.

Stratul de zăpadă din curte este de aproape doi metri. Toată zăpada s-a depus în numai 24 de ore, din cauza viscolului care a depozitat-o aici. Ionel Popescu, localnic din Vadu Paşi

„Abia începe să se vedă geamul”

În gospodărie, trei familii îşi impart sarcinile şi orele de dat la lopată. „De trei ore muncesc la lopată, cot la cot cu socrul meu şi un ginere. Abia începe să se vadă geamul”, spune Dumitru Badea, unul dintre proprietarii gospodăriei. 

Printre munţii înalţi care străjuiesc drumul din sat abia se văd fumurile de la sobe. O bătrână de 82 de ani ne spune că parcă s-a trezit după un coşmar. „Mi-a fost teamă că o să mor în casă, fără lumânare. Sâmbătă noapte, când am văzut că nu pot să ies afară, m-am speriat rău, dar a venit fiul meu şi mi-a făcut cale. Nu puteam să merg nici la şopronul unde am şi eu de-ale gurii”, povesteşte Alexandrina Dragu.

image

„Mai bine mor!” 

Blocat printre troiene, nea Marin Ion (78 de ani), sătean din Vadu Paşii, a ajuns la capătul puterilor: „Mai bine mor decât să mai văd iar atâta zăpadă! Sufăr de astm, stau singur în casă, nu am nici curent. De sâmbătă mă lupt cu viscolul şi zăpada, dar dacă stăteam în casă, mă îngropa acolo”.   

Pe uliţe, nu mai ştii care e troian şi care e maşina. Într-o gospodărie, sub un munte de cinci metri de zăpadă, a rămas blocată o maşină. „Dacă ridic lopata deasupra mea, tot nu întrec muntele de zăpadă. Sper că nu o scot îndoită de acolo”, ne spune proprietarul autoturismului. 

Mi-a fost teamă că o să mor în casă, în beznă, fără lumânare. Sâmbătă noapte, când am văzut că nu pot să ies afară, m-am speriat rău dar a venit fiul meu şi mi-a făcut cale. Alexandrina Dragu localnică din Vadu Paşii

Şi comuna Săgeata (Buzău) este afectată de troiene. Ieri, 35 de militari au muncit împreună cu localnicii, timp de 12 ore, pentru a scoate mai multe gospodării de sub nămeţi. „Au venit de dimineaţă cu lopeţile. Să le dea Dumnezeu sănătate, au reuşit să îmi facă loc la grajd şi să ies din curte!”, spune Floarea Scârleţ, localnică  din Săgeata. 

image

De patru ani, iad alb la Vrancea

De sâmbătă de la prânz, 38.000 de vrânceni din nouă comune (Băleşti, Ciorăşti, Gologanu, Măicăneşti, Năneşti, Sihlea, Tătăranu, Vînători şi Vulturu) au rămas izolaţi de lume. „Este mai rău decât în 2012, când a fost o iarnă foarte grea. O zi întreagă am dat la lopată şi tot nu am reuşit să dovedesc. În spatele casei, unde bate viforul, omătul are peste trei metri”, ne-a spus Angela Gavrilă, localnică din Măicăneşti. 

În comuna vecină, Ciorăşti, situaţia este aproape identică. „Sunt case unde oamenii au făcut tuneluri ca să poată ajunge la grajduri. Cu utilajele primăriei ne descurcăm deocamdată, dar nu putem ieşi din comună. Îi aşteptăm pe cei de la judeţ să dea drumul la circulaţie. Avem trei brutării care fac pâine la foc automat şi nimeni nu moare de foame”, ne-a spus şi Nicolae Braicău, primarul din Ciorăşti. 

Cu plugul din lemn, la Botoşani

În comuna botoşăneană Nicşeniul, aflată la 30 de kilometric de oraş, troienele par să fi îngheţat şi timpul. După ninsorile din ultimele zile, tractoarele, escavatoarele sau frezele au fost înlocuiete cu un plug din lemn. 

Un sătean înhămat la plug, împins de un angajat al Primăriei, curăţa, ieri, de zor, stratul gros de omăt din centrul comunei. „Dacă nu avem altceva, ce să facem? Să stăm cu zăpada peste noi?”, ne-a spus localnicul. 

Pe uliţele satului, nici vorbă de deszăpezire. „Bătrânii nici nu ies din casă pe aşa vreme”, a spus o săteancă. Prefectul de Botoşani, Costică Mecaleţi, pare depăşit şi el de „utilajele” din Nicşeni: „Vom face verificări. Nu se poate chiar aşa!”

Fără lumină şi apă, în Dobrogea

În inima Dobrogei, la jumătatea drumului dintre Constanţa şi Tulcea, viscolul a lovit cel mai tare. Din noaptea de sâmbătă spre duminică, cătunul Gura Dobrogei, comuna Cogealac, a rămas fără curent electric şi cu drumurile blocate. Aici, trăiesc 200 suflete, majoritatea bătrâni, în căsuţe de chirpici. 

„Le ducem pâine, apă şi alimente sătenilor. Am plecat cu două buldozere, escavatoare şi cu o freză. Se încearcă repararea reţeaua de alimentare cu energie electrică, am avut mare avarie“, spune primarul Gheorghe Alexa.  

Ieri spre seară, după peste 36 ore de la avarie, doar o parte dintre sătenii din Gura Dobrogei aveau curent electric. Pentru restul, încă se lucra. 

A auzit la radio de potop

În satul Coslogeni, comuna Dichiseni (Călăraşi), de vineri seară viscoleşte fără îndurare. Aici, localnicii par, însă, mai optimişti, fiind învăţaţi cu troienele. „Am mai trăit aşa ceva, nu ne sperie! Noi ne bucuram că ninge şi avem grâu la vară. Dar să fie atât de cumplit, nu ne gândeam”, spune un sătean. 

Nea Vasile are 60 de ani şi şi-a luat din timp măsuri de precauţie, după ce a auzit la radio că se dezlănţuie urgia: „Am avut de-ale gurii în cămară, am făcut provizii de pâine. Aşteptăm zilele următoare, că se anunţă iar rău”. (Iulian Bunilă, Ştefan Borcea, Sînziana Ionescu, Ionela Stănilă, Cosmin Zamfirache)

Vrancea. Autorităţile au solicitat, ieri, intervenţia unui elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), pentru evacuarea a zece bolnavi din localităţile isolate Băleşti, Voetin, Caiata şi Sihlea. 

Galaţi. Echipele de deszăpezire au cerut, ieri după-amiază, sprijin aerian de la MAI pentru o tânără gravidă din Vizureşti, localnică într-un cătun al comunei Nicoreşti. În final, elicopterul nu a mai ajuns, gravida fiind recuperată cu o ambulanţă 4x4 şi dusă la Spitalul din Tecuci, unde a născut.

Dâmboviţa. Un tren care circula pe ruta Târgovişte - Titu şi în care se află aproximativ 80 de pasageri a rămas blocat, luni, în gara localităţii Nucet (Dâmboviţa), după ce plugul din faţa locomotivei s-a defectat. După două ore, oamenii au fost preluaţi de microbuze. Tot în Dâmboviţa, nouă bolnavi internaţi la Sanatoriul TBC din Moroieni au fost mutaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte, după ce sanatoriul a rămas fără energie electrică în urma unei avarii, iar generatorul s-a stricat. Alţi 70 de pacienţi au rămas, însă, în sanatoriu. 

Edilii marilor oraşe depăşiţi de nămeţi

După ninsoare din ultimele zile, străzile Capitalei au fost îngropate în nămeţi, iar utilajele de deszăpezire au lucrat la foc continuu pe marile artere ale oraşului. Alta a fost, însă, situaţia pe străzile dintre blocuri, acolo unde oamenii s-au înarmat cu lopeţi pentru a-şi face potecă prin zăpadă. „Am dat singur toată zăpada, pentru că ăştia de la primărie nu au mai băgat plugurile“, spune un locuitor din sectorul 3. 

În Focşani, stratul de zăpadă măsura ieri 70 de centimetri

Municipalitatea a scos la stradă 30 de utilaje, pentru a curăţa străzile. Muncitorii n-au dovedit, însă, să mute troienele din loc, iar edilii au facut, ieri, apel la populaţie să iasă în faţa blocurilor cu lopeţile în mâini. 

Iaşi: Se deszăpezeşte doar Centrul

În municipiul Iaşi, stratul de zăpadă era, ieri, de circa 30 de centimetri şi, iar străzile principale, deszăpezite defectuos. Cele mai mari problem le-au avut ieşenii din cartierele mărginaşe, unde utilajele municipalităţii nu nu interveniseră nici după 48 de ore de când începuse să ningă. Cu toate acestea, reprezentanţii primăriei consideră că-şi fac treaba regulamentar şi plasează vina, parţial, pe proprietarii de maşini care şi le-au abandonat pe marginea străzilor. 

Şi la Galaţi, în oraş, utilajele s-au luptat degeaba cu viscolul Deşi a avut la treabă aproape 100 de utilaje, Primăria Galaţi nu prea a reuşit să facă faţă furiei albe. Ieri, erau practicabile arterele principale şi magistralele către cele două societăţi mari ale oraşului – Şantierul Naval Damen şi ArcelorMittal. 

Constanţa, o pârtie de schi În municipiul Constanţa, utilajele de deszăpezire şi-au făcut simţită prezenţa abia luni, după ce începuse să ningă abundent de sâmbătă noaptea. Ieri dimineaţă, bulevardele erau încă necurăţate, iar utilajele firmei de intervenţie Polaris, pe nicăieri. Abia luni, la prânz, edilii Constanţei au anunţat că s-a început munca în stradă „încă de la ora 4“ dimineaţa. (Cezar Pădurariu, Bogdan Nistor)

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Un elicopter al Ministerului de Interne a scos dintre nămeţi mai multe persoane care aveau nevoie de asistenţă medicală de urgenţă şi la care echipajele ambulanţei sau cele SMURD nu au putut ajunge. Bolnavii nu mai credeau că vor scăpa cu bine din mijlocul urgiei albe. Printre cei salvaţi se numără o gravidă şi un bebeluş de 5 luni cu stare febrilă.

Cele două zile de ninsori abundente şi viscol au transformat Ploieştiul într-un oraş aflat sub stăpânirea zăpezii. Se circulă cât de cât pe arterele principale, însă trotuarele şi străzile din cartiere sunt înzăpezite.

Alexandria a fost acoperită de zăpadă, după ce, timp de două zile a nins, necontenit. Utilajele primăriei au făcut cu greu faţă, în weekend, căderilor masive de zăpadă. Abia luni, când ninsoarea a încetat, s-a văzut, în sfârşit, efectul muncii drumarilor pe principalele artere de circulaţie. Zăpadă încurcă însă circulaţia pe trotuare. Jandarmii şi pompierii au ieşit astăzi, la deszăpezirea căilor de acces către şcoli şi spitale.

De două zile ninge peste Caraş-Severin dar abia duminică seara zăpada a început să se aştearnă şi să se prindă pe străzile din oraşe. Deşi ninge de două zile, stratul de zăpadă pe drumurile din judeţ nu depăşeşte 2 cm, iar drumuri închise din cauza viscolului ori a zăpezii nu sunt, decât drumurile tradiţional închise pe timp de iarnă.

Peste 70 de persoane au ajuns în ultimele două zile la Clinica de Ortopedie, cu  fracturi la picioare sau la mâini, din cauza trotuarelor necurăţate. „ Eu ştiu că fiecare trebuie să aibă grijă de porţiunea din faţa casei, dar eu am căzut în faţa unui magazin care era închis. Oricum m-am ales cu un picior rupt” povesteşte Gyorgy Ilona, pensionară.

În ciuda faptului că Direcţia de Servicii Publice, la care se adaugă două firme sunt responsabile de deszăpezirea municipiului, acesta arată mai rău decât Pasul Tihuţa, locaţia din Bistriţa-Năsăud care dă bătăi de cap iarnă de iarnă drumarilor. De trei zile de ninsoare a fost suficient pentru ca municipiul să fie îngropat în zăpadă. 

Zăpada căzută în noaptea de duminică spre luni le-a dat mari bătăi de cap drumarilor, aceştia pierzând lupta cu nămeţii pe două drumuri judeţene. Chiar dacă nu au fost probleme deosebite, pe aproape toate drumurile din judeţul Vaslui, fie că vorbim de cele naţionale sau judeţene, se circulă greu. 

Municipiul Slatina şi locuitorii săi se resimt după căderile masive de zăpadă din timpul week-end-ului trecut. Stratul de peste o jumătate de metru a acoperit totul, a blocat autoturismele în parcări, iar trotuarele au devenit aproape impracticabile. Gheaţa de sub zăpadă a adâncit coşmarul slătinenilor, simpli pietoni sau şoferi. Autorităţile locale luptă cu nămeţii, dar, până în prezent, “victoria” asupra naturii este departe de a fi adjudecată.

Chiar dacă luni dimineaţă mulţi şoferi şi-au găsit maşinile captive sub un strat de gheaţă, zăpada şi poleiul nu au cauzat probleme majore în judeţul Satu Mare. Prefectul Eugeniu Avram a declarat că la nivelul municipiului nu se înregistrează probleme în furnizarea energiei termice, iar unităţile de învăţământ nu sunt închise.

Avertizarea de cod portocaliu de ninsori şi viscol a intrat în vigoare înl Dolj de vineri seara de la ora 18.00 şi a fost valabilă până duminică la ora 18.00. Aproximativ 150 de utilaje de la deszăpezire au acţionat 24 de ore din 24 în Dolj. Niciun drum nu a fost blocat în judeţ, porturile au fost deschise, nu au existat localităţi fără curent, iar traficul ferovial s-a desfăşurat în condiţii de iarnă. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite