Cum se pregătesc de viscol zonele care n-au ieşit de sub nămeţi de la precedenta urgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii anunţă încă două zile de viscol. Buzoienii, aflaţi şi ei pe lista înspăimântătorului cod portocaliu, au deja zăpada cât casa. Oamenii şi-au pregătit cămările şi forţele pentru a traversa un nou iad alb.

În satele din Buzău, localnicii nici nu şi-au tras bine sufletul după ultimul viscol că se pregătesc deja pentru o nouă urgie, care se va întinde pe durata a cel puţin două zile.

Ninsoarea din weekend a lăsat în urmă zăpadă până la streaşină, iar oamenii şi-au făcut tuneluri ca să ajungă la animale. Marţi, sleiţi de puteri, au ieşit să îşi facă provizii de hrană, pentru că nu se ştie câte zile de izolare vor veni.

În Moviliţa, cătun al comunei Săgeata, pierdut în câmpia Bărăganului, locuiesc 20 de familii. Obişnuiesc să-şi împartă şi bunele şi relele. Izolaţi de patru zile, oamenii s-au ajutat între ei, cei mai tineri fiind mai tot timpul în preajma vârstnicilor. Ştiu că utilajele vor ajunge cu greu la ei şi nu au avut de ales. 

image

Şi-au săpat tuneluri pe lângă zidurile caselor, ca să ajungă să le dea de mâncare animalelor din grajd, şi au făcut cărări către magazia de lemne, ca să le aibă la îndemână.

Alexandrina Ioniţă are 83 de ani şi, marţi, a ieşit din casă pentru prima oară după trei zile de izolare. A avut noroc cu Marian, un vecin foarte săritor. 

„Nu am ieşit deloc până acum, pentru că sunt bolnavă şi abia mă mai ţin pe picioare. Am avut noroc cu băiatul ăsta care a trecut pe la mine ca să mă ajute să dau la păsări, fiindcă am şi eu 15 găini pe care acum le ţin închise, să nu moară. Acum am ieşit să îl rog să meargă la magazine şi să îmi ia nişte pâine. A fost greu, pentru că am rămas fără pâine, fără lemne şi am auzit că vine iar viscolul“, ne-a spus tanti Alexandrina, din spatele unui munte de omăt. 

image

Pierduţi într-un ocean îngheţat

Zăpada este atât de mare, că oamenii nu mai ştiu pe unde le sunt nici fântânile, nici gardurile. În satul vecin, Găvăneşti, descoperim acelaşi peisaj şi aceiaşi oameni resemnaţi în faţa naturii necruţătoare. Împăcaţi cu gândul că îi aşteaptă altă urgie, localnicii îşi fac provizii de mâncare, cu ce mai găsesc pe la magazinele din sat, aproape goale. 

Soţii Solzea fac eforturi supraomeneşti, pe de o parte pentru a-şi scoate gospodăria dintre nămeţi, iar pe de altă parte ca să-şi asigure traiul în următoarele zile de prăpăd. 

„Am adus lemne din magazie, pe verandă, ca să le avem la îndemână în cazul în care nu vom putea ieşi. Noi avem grijă şi de un bătrân paralizat şi ne rugăm să nu ne lovească prea rău ce va veni“, ne spune Florentin Solzea, în timp ce îşi aranjează stiva de lemne de foc.

Pe soţia acestuia o găsim în bucătărie, aranjând proviziile de alimente pentru care a cheltuit peste 150 de lei. „Am luat vreo zece pâini, ulei, orez, cartofi, smântână, pui, şi o să vedem noi cum le porţionăm dacă va fi cazul. De sâmbătă, de când a început viscolul, nu am mai cumpărat nimic şi chiar am rămas fără multe alimente“, spune Maria Solzea. 

În zonă sunt multe porţiuni unde oamenii încă sunt nevoiţi să meargă pe deasupra dunelor, ca să ajungă la vreun magazin sau la vreo rudă din satul vecin. Dincolo de peisajul apocaliptic, însă, oamenii sunt pregătiţi material, dar şi psihic, să supravieţuiască şi acestei ierni. 

Capitala, înarmată pentru viscol 

Reprezentanţii municipalităţii spun că sunt pregătiţi să intervină pentru a deszăpezi străzile principale ale oraşului cu peste 400 de utilaje. În sectorul 1, vor lucra pentru deszăpezirea străzilor peste 300 de muncitori, iar alte 70 de utilaje vor curăţa partea carosabilă. Pe străzile sectorului 2, vor acţiona 145 de utilaje de deszăpezire, în timp ce în sectorul 3, astăzi, 54 de utilaje pentru pluguire vor lucra pe arterele principale şi cele secundare.

În sectorul 4 al Capitalei, primarul Cristian Piedone a declarat că intervine cu 41 de utilaje, iar zăpada îndepărtată de pe carosabil va fi transportată cu basculante în afara oraşului. „Zăpada va fi dusă în afara Bucureştiului. Primarul general a decis, ieri, ca transportul să fie făcut şi ziua, şi noaptea“, a declarat, pentru „Adevărul“, viceprimarul Capitalei, Marcel Nicolaescu.

În ceea ce priveşte deszăpezirea de pe raza sectorului 5, aceasta este asigurată de Primăria Capitalei. Până la închiderea ediţiei ziarului, reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 nu au oferit informaţii despre cum vor acţiona. (Cristina Răduţă)

Îşi vor boteza copiii după salvatorii de la ISU

Una dintre cele mai recente operaţiuni de salvare a pompierilor buzoieni s-a încheiat în zorii zilei de marţi, cu aducerea unei gravide din satul Mitropolia, comuna Brădeanu, care intrase în travaliu la miezul nopţii. Apelul la 112 a venit chiar de la viitoarea mămică, Elena Rizea, o casnică de 39 de ani care s-a panicat când a realizat că nu poate ajunge la maternitate.

Un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău a pornit în misiunea de salvare a gravidei cu o autospecială pe şenile. 

„Drumul a fost extrem de greu, pentru că am avut nămeţi de trei metri, greu de depăşit“, spune Marian Cocioabă, pompier la ISU Buzău, conductorul şeniletei. După aproape două ore de la începutul operaţiunii, Elena Rizea a ajuns la Spitalul din Smeeni şi imediat a născut. Drept mulţumire, îşi va boteza copilul ca pe salvatorul ei, Marian. 

Mama şi copilul ei au fost aduşi apoi la maternitate, unde a nimerit în aceeaşi rezervă cu o femeie care născuse acasă şi care fusese transportată dintr-un sat izolat cu ajutorul mai multor militari de la Divizia Getica. Alina Carabulea are 23 de ani, este din Movila Banului şi a născut o fetiţă pe care o va boteza Luciana Maria, folosind numele a doi dintre salvatori. (Iulian Bunilă)

Şi-a deszăpezit tot cartierul

Emanuel Gongu, în vârstă de 35 de ani, este un tânăr întreprinzător din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, care locuieşte pe strada Militari. Pentru că autorităţile nu au ajutat deloc la deszăpezirea zonei, Emanuel a decis că va curăţa singur toată strada.

„Când eşti abandonat de autorităţile locale, te gândeşti cum să faci investiţii inteligente. Mi-am cumpărat o mini-freză de zăpadă, pe benzină, care m-a costat 3.300 de lei“, a explicat bărbatul. Pentru isprava sa, dar şi pentru faptul că a reuşit să facă de râs primăria, focşăneanul a fost felicitat de vecini. Conducerea Primăriei Focşani a refuzat să comenteze subiectul, spunând doar că în oraş se acţionează cu 100 de utilaje pentru degajarea zăpezii. (Ştefan Borcea)

Cum este aşteptată urgia în România

VRANCEA

Judeţul Vrancea, aflat deja în stare de alertă, se va confrunta din nou cu cod portocaliu de ninsori şi viscol. 

Autorităţile au făcut un apel către femeile însărcinate la termen, care au fost rugate să se cazeze în localităţile unde sunt unităţi spitaliceşti.

„Recomandăm celor care urmează tratamente cu medicamente să procure din timp stocurile necesare. Mai recomandăm să pregătească o rezervă de alimente, apă şi combustibil, să păstreze la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii, iar, în măsura posibilităţilor, să se asigure mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana“, a precizat locotenentul Cristian Duţă, de la Comandamentul pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea. 

GALAŢI

Autorităţile din Galaţi spun că nici n-au avut timp să se gândească la prea multe planuri de apărare, deoarece sunt deja angrenate într-un plan de salvare a unor localităţi rămase izolate încă de duminică. Marţi după-amiază mai erau izolate 22 de localităţi. 

„Am cerut şi am primit de la forţele de intervenţie un plan de acţiune astfel încât până miercuri dimineaţă să nu mai avem nicio localitate izolată“, spune prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol.

„Acest plan există, dar nu cred că va putea fi dus la bun sfârşit. Degeaba facem noi planul, dacă firmele care lucrează la deszăpezire nu reuşesc să-l pună în practică“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă. 

BRĂILA

Marţi după-amiază mai erau izolate 19 localităţi. „Avem utilaje care vor rămâne în zonele vulnerabile. Suntem pregătiţi să închidem drumurile care vor fi afectate de noul val de ninsori astfel încât să nu avem parte de alte nenorociri“, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, locotenent-colonelul Ştefan Stoian. (Bogdan Nistor)

CONSTANŢA

O porţiune din Autostrada Soarelui, între Feteşti şi Constanţa, a fost deschisă marţi, iar circulaţia s-a făcut în condiţii bune, pe un carosabil curăţat. Drumurile naţionale au fost deblocate, excepţie făcând şoseaua Constanţa – Tulcea (DN22), unde traficul greu (peste 3,5 tone) a fost restricţionat între Ovidiu şi Mihai Viteazul. (Sînziana Ionescu)

Codurile de vreme rea revin. Elevii mai stau acasă o zi

De azi şi până mâine, la ora 10.00, Bucureştiul şi 14 judeţe din sudul şi estul ţării se află sub cod portocaliu de viscol, iar 10 judeţe sub cod galben de ninsori, urmate de ger până vineri, au anunţat ieri meteorologii. Din acest motiv, autorităţile au anunţat că din această dimineaţă mai multe drumuri naţionale şi autostrăzi ar putea fi închise chiar înainte de intrarea în vigoare a codurilor de vreme rea. Iar inspectorii şcolari din judeţele vizate au decis suspendarea cursurilor si pentru astăzi, cu posibilitatea prelungirii măsurii. 

„Situaţia şcolară a elevilor poate fi încheiată şi în prima săptămână din semestrul al II-lea, în cazul în care acest lucru nu poate fi realizat până vineri (când elevii intră în vacanţa intersemestrială – n.r.). Acum suntem foarte interesaţi de siguranţa elevilor şi a profesorilor“, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a adăugat că structura anului şcolar nu va fi modificată din cauza suspendării cursurilor. 

Avertizarea cod portocaliu de azi a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi şi jumătatea de sud a judeţelor Argeş şi Dâmboviţa. Sub avertizare cod galben de viscol sunt judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Covasna, Braşov, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi, precum şi jumătatea de nord a judeţelor Dâmboviţa şi Argeş. 

Meteorologii atrag atenţia că „vântul va atinge viteze ce pot depăşi temporar şi 60-70km/h, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă” şi se vor semnala ninsori abundente în zonele menţionate, chiar şi polei în sud-estul Dobrogei. 

Mai mult, vicepremierul Liviu Dragnea nu exclude posibilitatea decretării codului roşu din nou: „Meteorologii nu ştiu la ora asta dacă se vor îndeplini toate condiţiile de cod roşu, dar vor fi foarte aproape”. (Oana Crăciun)

 

CITIŢI ŞI:
 

VIDEO Zăpadă cât casa, în localitatea buzoiană Smeeni
 

FOTO VIDEO Reportaj din troienele României. „Am crezut că mor sub trei metri de zăpadă!”

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite