FOTO Pelerinaj de Paşte la mănăstirile Ciolanu şi Răteşti din judeţul Buzău

FOTO Pelerinaj de Paşte la mănăstirile Ciolanu şi Răteşti din judeţul Buzău

De Paşte, pelerinii au posibilitatea să asiste la slujbele oficiate în bisericile a două mănăstiri importante din judeţul Buzău: Ciolanu şi Răteşti. Cei care aleg să meargă la Mănăstirea Ciolanu, lăcaş aflat la 30 de kilometri de municipiul Buzău, între colinele de la Măgura şi Haleş, pot vedea aici o biserică veche de cinci secole, trei icoane pictate de Tattarescu şi un policandru donat de Carol I.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Mănăstirea Ciolanu deţine foarte puţine locuri de cazare pentru pelerini, doar pentru patru, cinci familii, însă cei care doresc să înnopteze în zonă au la dispoziţie mai multe variante. 
 
Cea mai ieftină este cazarea în Centrul de Agrement de la Poiana Pinului, o fostă tabără şcolară, adusă la standard Youth Hostel, unde tariful este de 30 de lei pe noapte, fără servicii de cantină. Se află la numai cinci kilometri de mănăstire. O altă variantă este cazarea la motelul Mc Pietroasa, din Tisău, unde tarifele sunt pe măsura standardului de patru stele al localului.
 
Mănăstirea Ciolanu, singura dintre aşezările monahale din judeţul Buzău atestată documentar încă din secolul al XVI-lea, are două biserici, situate la o distanţă de o sută de metri între ele. Biserica veche, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a fost ridicată de Doamna Neaga, soţia lui Mihnea Turcitul, în anul 1589. În timpul unei invazii, Doamna Neaga, împreună cu cei cinci copii ai săi, s-a refugiat în vatra de sihăstrie ce funcţiona aici.
 
La Ciolanu există şi un muzeu unde pot fi admirate obiecte de cult şi vesminte religioase, dar şi numeroase icoane, unele pictate de Gheorghe Tattarescu prin anul 1886.
 
Din Grecia, în jurul anului 1830, au fost aduse la Ciolanu moaştele mai multor sfinţi, care se află într-o raclă, depusă în biserica mare. Astfel, mănăstirea se bucură de ocrotirea Sfinţilor Gheorghe, Mercurie, Pantelimon, Haralambie, Trifon, Eftimie, Ignatie, Acachie, Neofit şi Parascheva.
 
Mănăstirea Răteşti se află la o distanţă de aproximativ 30 de kilometri de municipiul Buzău. Slujba de Paşte va fi oficiată în Biserica închinată Sfintei Treimi şi Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, zidită în 1844. La această mănăstire se ajunge pe drumul national 10, trecându-se râul Buzău, mai înainte de localitatea Sătuc, sau pe drumul judetean 203, trecând prin Berca, apoi pe drumul comunal 194, cale de doi kilometri.  
 
Complexul monahal nu dispune de spaţii de cazare, fiind în renovare de aproape un an, însă pelerinii pot înnopta la pensiunile din zona Berca. Cei care ajung în zonă îşi pot completa sejurul cu vizite la Vulcanii Noroioşi, aflaţi în apropiere, şi la producătorii cârnaţilor de Pleşcoi, unde se pot face degustări.
 
Citeşte şi: 
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: