FOTO Hramul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, primul eveniment pentru care au bătut noile clopote ale Arhiepiscopiei

FOTO Hramul Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”, primul eveniment pentru care au bătut noile clopote ale Arhiepiscopiei

Zeci de credincioşi au participat marţi la hramul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău. A fost primul eveniment de amploare în timpul căruia enoriaşii au putut auzi clopotele instalate cu o săptămână înainte în clopotniţa din curtea Arhiepiscopiei. Cele cinci clopote au fost comandate unei turnătorii din Baia Mare, în anul 2012, de arhiepiscopul Epifanie Norocel.

Ştiri pe aceeaşi temă


Sfânta Liturghie săvârşită de ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte consilieri eparhiali şi slujitorii vechii catedrale. La final, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a oficiat şi slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş, trecuţi la cele veşnice. 

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” datează din anul 1649 şi este ctitoria lui Matei Basarab, voievod al Ţării Româneşti. Pictura din interior a fost executată în tehnica frescă, stil neoclasic, de pictorul Nicolae Teodorescu, conducătorul Şcolii de zugravi de la Buzău, ajutat de nepotul său, Gheorghe Tattarescu.

A fost primul eveniment important cu prilejul căruia s-au tras noile clopotele ale Arhiepiscopiei.
În seara de 8 august 2017, ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a sfinţit cele cinci clopote ale noii clopotniţe din vecinătatea Catedralei Arhiepiscopale „Înălţarea Domnului” din Buzău. Slujba a fost oficiată pe esplanada din faţa clopotniţei, în prezenţa consilierilor şi a inspectorilor eparhiali, precum şi a slujitorilor Catedralei Arhiepiscopale. 

Clopotele au fost realizate de S.C. B&L Construct S.R.L. din Baia Mare, în anul 2012, la iniţiativa vrednicului de pomenire Arhiepiscop Epifanie Norocel.

Principala menire a clopotelor este aceea de a-i chema pe credincioşi la rugăciune, în sfintele locaşuri. ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a precizat că, în vremuri de restrişte sau în caz de calamităţi, clopotele au îndeplinit un rol foarte important în viaţa comunităţilor creştine, de-a lungul secolelor. Acestea vesteau primejdiile venite din partea neamurilor cotropitoare sau, în timp de furtună, împrăştiau norii, a spus Arhipăstorul Buzăului şi Vrancei.

Miercuri dimineaţă, 9 august 2017, cele cinci clopote, de mărimi diferite, au fost montate în noua clopotniţă a Catedralei „Înălţarea Domnului”.

Piatra de temelie a edificiului bisericesc a fost sfinţită, în data de 15 iunie 2016, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. Lucrările de construire a clopotniţei au ajuns la nivelul acoperişului, urmând ca, la parterul clădirii, să se amenajeze o cofetărie, iar la etajul I, o librărie-ceainărie.


Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările