FOTO Centrul Buzăului, vulnerabil în cazul unui cutremur de 7 pe scara Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea clădirilor sunt şubrede
Majoritatea clădirilor sunt şubrede

Ultimul cutremur, de sâmbătă seară, pune din nou în discuţie siguranţa clădirilor cu bulină roşie din Buzău, mai ales cele foarte vechi, din centrul istoric. Majoritatea riscă să se dărâme la primul cutremur de o magnitudine mai mare însă niciunul dintre proprietarii acestora nu a binevoit să înceapă lucrări de consolidare.

Un studiu recent arată că un seism de mare magnitudine produs în zona seismică Vrancea se va resimţi, în primul rând, în judeţele Buzău, Brăila, Covasna, Prahova, Ilfov, dar şi în Ucraina sau Republica Moldova. 

Experţii spun că infrastructura Buzăului ar avea serios de suferit în cazul producerii acestui cutremur. Numeroase clădiri vechi, încadrate în clasa I de risc sesimic, s-ar dărâma la prima mişcare telurică mai mare de 7 grade pe Richter.

Municipalitatea buzoiană a realizat în anul 2005 ultima inventariere a clădirilor care prezintă un grad ridicat de risc, în cazul unor cutremure. Expertiza tehnică, realizată de trei arhitecţi, a evidenţiat un număr de 44 de construcţii şubrede, dintre care 25 sunt case vechi de zeci şi sute de ani. În centrul istoric al oraşului, mai precis pe Cuza Vodă, se află 18 dintre clădirile care ar putea oricând să devină una cu pământul, la un cutremur nu estrem de puternic. Cele mai vechi sunt case cu etaj, construite în anul 1880, de evreii care se ocupau cu negoţul în târgul Buzăului.

Zilnic, pe lângă pereţii acestor clădiri trec, fără  să realizeze pericolele, mii de oameni, aici fiind cel mai important vad comercial al oraşului. Potrivit reprezentanţilor primăriei, dintre casele de pe Cuza Vodă, mai puţin de zece au fost consolidate în timp. Este vorba despre clădiri care au fost transformate în spaţii comerciale, cu investiţii exclusiv private. 

buzau

De pe strada Cuza Vodă, o singură persoană a cerut subvenţie de la minister, însă clădirea sa nu fusese expertizată şi nu întrunea condiţiile. Ulterior şi-a retras şi acesta cererea. ”Proprietarii acestor imobile clasate cu grad seismic ridicat trebuie să ştie că statul subvenţionează proiectul de consolidare şi că trebuie să depună cererile la primărie. Ulterior, fiecare suportă lucrările la structura de rezistenţă din investiţii proprii”, a declarat Călin Iosif, consilierul primarului municipiului Buzău.

buzau

Nu numai pe Cuza Vodă sunt clădiri cu bulină roşie, ci şi pe străzile Independenţei, Parângului, Penteleu şi Transilavaniei. De asemenea, pe lista cu clădirile şubrede din municipiu se mai află şi 19 blocuri, pentru care asociaţiile de proprietari trebuie să suporte lucrările de consolidare din fonduri proprii.

buzau

Ultimul mare cutremur din România s-a produs în seara zilei de 4 martie 1977. Seismul de 7.4 grade pe scara Richter a zguduit din temelii judeţele aflate în zona de est şi sud-est a ţării, omorând peste 1.500 de oameni şi culcând la pământ mii de clădiri  în numai 57 de secunde.

buzau

În Buzău, au fost dărâmate de cutremur clădiri vechi precum Cinema Moldavia din zona băncilor, restaurantul Dunărea de pe locul actualului McDonald’s, Şcoala Sanitară de pe Cuza-Vodă şi alte câteva clădiri. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite