Florina Crucianu le dă de ştire jurnaliştilor buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florina Crucianu este purtătorul de cuvânt al Poliţiei Buzău
Florina Crucianu este purtătorul de cuvânt al Poliţiei Buzău

A renunţat la Cercetările Penale şi la Criminalistică pentru a deveni vocea unică a Poliţiei buzoiene, acum fiind unul dintre cei mai longevivi purtători de cuvânt ai Poliţiei din ţară.

Încă din timpul liceului comisarul Florina Crucianu s-a gândit să îmbrăţişeze  o carieră în Poliţie, pasiunea pentru dreptate fiindu-i transmisă de către tatăl său, de meserie poliţist. „Deşi familia îmi făcuse o prezentare fidelă a ceea ce înseamnă activitatea de poliţist, atât cu bune, cât şi cu greutăţile pe care le implică profesia, am ţinut să reuşesc la examenul de admitere de la Academia de Poliţie”, ne-a spus Florina. După absolvirea liceului, s-a înscris la concursul de admitere, unde era o concurenţă destul de acerbă, pe un singur loc concurând 23 de fete.

A reuşit să între în Academia de Poliţie a treia pe listă şi a optat pentru profilul Cercetări Penale- Criminalistică.”Am considerat că acest profil mă caracterizează cel mai bine şi am terminat cursurile prima la fete şi a treia ca medie din Academia de Poliţie, inclusiv băieţi”, ne-a mărturist comisarul.

A avut parte de pregătire militară

În timpul celor patru ani de studiu, a fost pregătită şi ca jurist, dar şi ca ofiţer de poliţie, ceea ce impus şi cursuri de pregătire militară, adică reguli stricte şi încadrarea în norme. „Ca studenţi, nu ne bucuram de aceeaşi libertate ca ceilalţi studenţi civili, dar m-am adaptat destul de uşor, dovadă că am reuşit să trec de examene şi să ajung ofiţer al Poliţiei Române”, îşi aminteşte Florina Crucianu.

După patru ani petrecuţi la Academia de Poliţie, comisarul de poliţie a optat pentru un loc la Buzău ca să fie alături de familie. Aici a fost repartizată la Biroul de Cercetări Penale . „Încă din prima zi m-am adaptat uşor, chiar dacă predominau bărbaţii, însă ei m-au primit în colectivul lor şi nu am perceput reticenţă”, ne-a spus Florina. După doi de Cercetări Penale, a primit propunerea de deveni vocea unică a Poliţiei buzoiene şi de aproape 12 ani este cea care dă alarma jurnaliştilor buzoieni.

Era un lucru nou la care nu mă gândisem. Am acceptat cu inima îndoită pentru că m-am desprins cu greu de munca de cercetare penală, care era prima dragsote. Ca purtător de cuvânt, era un domeniu nou, dar totuşi nu am capitulat şi m-am adaptat destul de repede”, îşi aminteşte Florina Crucianu.

Cu timpul a început să cunoască jurnaliştii şi să fundamenteze relaţii profesionale şi consideră că un purtător de cuvânt trebuie să fie în primul rând onest cu sine, cu partenerii de dialog şi să fie credibil. Îşi aminteşte primul contact cu jurnaliştii şi cu camera de filmat, când emoţiile inerente şi normale au năpădit-o, însă a reuşit să trasmită publicului informaţiile corecte.

Întrebări şi răspunsuri
Te-ai gândit vreodată să îţi schimbi meseria?
În momentul în care mi-am început activitatea ca poliţist, am luat contact şi cu greutăţile pe care le implică, inclusiv pentru propria familie. Niciodată nu am fost tentată să plec în alt domeniu, indiferent de părerile unora despre această profesie. Sunt mândră că sunt poliţist pentru că am ajuns să cunosc în mare toate laturile acestei profesii, care sunt destul de complexe.
Care a fost cel mai greu moment din carieră?
Un moment deosebit de greu a fost catastrofa de la Mihăileşti. În acea dimineaţă mă pregăteam să plec la servciu, când a sunat telefonul şi am fost anunţată despre ce s-a întâmplat şi mi s-a spus că este posibil ca în deflagraţie să-şi fi pierdut viaţa un jurnalist. M-am rugat ca zvonul să nu se confirme, din păcate grozăvia era mult mai mare şi îşi pierduseră viaţa doi jurnalişti îndrăgiţi şi unul dintre colegii mei.

Ce îi place?
Îmi place să citesc, să mă plimb cu fetele mele şi să dansez. În ceea ce priveşte oamenii, îmi place ca aceştia să fie deschişi şi cinstiţi pentru că pe aceste calităţi se bazează relaţiile, mai ales cele cu jurnaliştii.

Ce nu îi place?
Nu îmi plac oamenii meschini şi cei cu idei preconcepute, care nu acceptă explicaţiile corecte care li se dau. Nu îmi mai place nici faptul că nu am destul timp pentru familia mea, dar asta face parte din „privaţiunile” meseriei. Şi tot nu aş putea pleca în altă parte.

Profil
Născută: 25 noiembrie 1973, la Brăila
Familie: căsătorită, două fete
Studii: absolventă a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” / studii postuniversitare Ştiinţe Penale- Criminalistică, Universitatea Bucureşti

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite