Flori şi lumânări la monumentul ridicat în memoria celor 18 oameni care au murit în explozia de la Mihăileşti

Flori şi lumânări la monumentul ridicat în memoria celor 18 oameni care au murit în explozia de la Mihăileşti

Au trecut 15 ani de la „Explozia de la Mihăileşti”, aşa cum este cunoscut cel mai mare dezastru produs pe şoselele din România după Revoluţie. Un camion cu azot a explodat, pe 24 mai 2004, pe drumul European 85, la Mihăileşti, în judeţul Buzău, deflagraţia soldându-se cu 18 morţi şi 13 răniţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
15 ani de la explozia de la Mihăileşti. Ziua de 24 mai aminteşte de una din cele mai triste pagini din istoria pompierilor buzoieni, zi în care şapte salvatori au murit în explozia de la Mihăileşti, în 2004. 
 
Vineri dimineaţă, zeci de oameni, pompieri, autorităţi şi rude ale celor care şi-au pierdut viaţa atunci au participat la festivităţile de comemorare.
 
Printre supravieţuitorii care au participat vineri la comemorarea a 15 ani de la tragedia produsă la Mihăileşti a fost şi Sorin Teşcan. Pentru el, care a continuat să salveze vieţi, durerea nu este deloc uşoară.
 
„S-au împlint 15 ani de la tragedia de aici de la Mihăileşti iar pentru mine să spun ce simt când vin aici nu pot să o explic în cuvinte. E o durere pe care nu o trăiesc doar aici ci o trăiesc zi de zi prin prisma serviciului. Este greu şi după 15 ani şi cred că va fi greu şi după 20 de ani pentru că eu ştiu ce s-a întâmplat aici. Şi de aceea de câte ori vin aici în zile ca astăzi vin cu un respect faţă de colegii mei care acum 15 ani au murit lângă mine”, a declarat Sorin Teşcan.
 

Uşor nu este nici pentru rudele celor căzuţi la datorie. Nici azi ei nu se pot împăca cu gândul că cei dragi au murit nevinovaţi încercând să salveze  alte vieţi sau bunuri.

„Au trecut 15 ani de zile şi măcar atât să facă şi ei. Să nu uite niciodată că unii oameni au venit aici să salveze o viaţă şi nu s-au mai întors niciodată. Este foarte greu. Mi-am pierdut aici fratele” a spus Cristina Stan, sora pompierului erou Silviu Stan.
 
 
Pe data de 24 mai 2004, într-o zi ploioasă de luni, la ora 5.50, a avut loc o explozie puternică în comuna Mihăileşti, pe drumul european E85, la 32 de kilometri de Buzău. Deflagraţia s-a produs la scurt timp după accidentul unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu.
 
Tirul s-a răsturnat pe marginea drumului iar câţiva şoferi au sunat la poliţie şi pompieri. 
 
Până la sosirea echipajelor, camionul a luat foc şi, în timp ce pompierii şi poliţia interveneau, s-a produs explozia, în urma combinării azotatului cu motorina scursă din rezervor. Zeci de imobile din Mihăileşti au fost afectate, pe o rază de peste un kilometru.
 
 
Un număr de 18 persoane şi-au pierdut viaţa. Au murit în explozia de la Mihăileşti şapte pompieri: maiorul post mortem Doru-Mihai Mihalache, sublocotenentul post-mortem Romeo Necula, sublocotenentul post-mortem Valentin Cezar Manta, sublocotenentul post-mortem Nicolae Jianu, sublocotenentul post-mortem Silviu Stan, sublocotenentul post-mortem Georgian Medeleanu, sublocotenent post-mortem Florentin Valentin Oprea.
 
Şi-au pierdut viaţa jurnaliştii Elena Popescu şi Ionuţ Barbu, corespondenţi ai postului de televiziune Antena 1, şi alte nouă persoane,  localnici veniţi să vadă ce se întâmplă sau persoane aflate în trecere.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: