Fermierii cer ajutorul Guvernului pentru pierderile imense provocate de grindină. De ce nu mai au încredere în firmele de asigurări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

În judetul Buzău, grindina a produs cele mai mari pagube nu numai în culturile de viţă-de-vie din zona dealului Istriţa, ci şi pe terenurile agricole din estul judeţului. Pentru că nu au avut culturile asigurate, fermierii care au avut de suferit din cauza vremii extreme aşteaptă acum ajutor de la Ministerul Agriculturii.

Grindina a produs distrugeri mari în Vadu Paşii, Cochirleanca si Săgeata. Ion Micu, din satul Scurteşti, comuna Vadu Paşii, spune că şi-a pus mâinile în cap după ce şi-a calculat pagubele. 

Rapiţa cultivată în toamnă pe 35 de hectare ajunsese la peste un metru înălţime şi avea deja floare. În câteva minute de ploaie cu gheaţă, cultura s-a transformat într-un lan de beţe, fără frunze şi flori.

”Planta a fost destul de frumoasă. Acum un an, din 75 de hectare nu a prins decât vreo 35 de hectare şi le-a luat Dumnezeu şi pe astea în câteva ore. I-am făcut tot ce trebuia, iar piatra a distrus tot. Am băgat tocătorul, am tocat, iar acum urmează să însămânţăm porumb”, spune fermierul buzoian. 

Pierderile sunt mari, iar investiţia nu mai poate fi recuperată. Ion Micu nu şi-a mai asigurat culturile de ceva vreme, după ce şi-a pierdut încrederea în firmele de asigurări. 

”Asigurarea ar fi fost bună acum. În alţi ani am fost asiguraţi, dar ne-am plimbat vreo zece zile pe drumuri, iar când a fost să facem ceva, să cerem despăgubiri, ne-au zis că nu se poate. Oamenii fug din cauza neseriozităţii asiguratorilor”, declară Ion Micu.

Dacă pentru unii dintre fermieri pagubele nu sunt foarte însemnate şi vor reuşi să îşi acopere investiţia făcută, în alte cazuri dauna este aproape totală. În aceste situaţii, agricultorii cer sprijin financiar de la Minister.

”La viţa-de-vie avem o pagubă constatată până la 90 de procente iar la grâu şi rapiţă, undeva între 50 şi 60 la sută. Fermierii au făcut deja o serie de notificări, noi am făcut o primă evaluare şi urmează o alta, la aproximativ două săptămâni, aşa cum spune procedura”, spune Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.  

Potrivit Direcţiei Agricole Buzău, fenomenele meteo extreme produse în Buzău au afectat aproape 1.000 de hectare de viţă de vie şi peste 1.300 de hectare de grâu, rapiţă, porumb şi floarea soarelui. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite