Femeile de serviciu din şcoli se simt discriminate în raport cu omoloagele din alte instituţii care pot beneficia de sporuri de ruşine

Femeile de serviciu din şcoli se simt discriminate în raport cu omoloagele din alte instituţii care pot beneficia de sporuri de ruşine

O ordonanţă de Guvern stârneşte revoltă în rândul personalului de îngrijire din şcoli. Recent adoptat, actul normativ aduce sporuri pentru femeile de serviciu din mai multe instituţii publice, nu şi pentru personalul de întreţinere şi îngrijire din şcoli. Liderii de sindicat de la Buzau se vor adresa Ministerului Educaţiei.


OG 3/2017 de modificare a Codului Fiscal - reţinerea contribuţiilor la normă întreagă şi pentru cei cu fracţiuni de normă naşte discuţii în rândul personalului de întreţinere şi îngrijire din şcoli. În multe alte unităţi publice, actul normativ a permis alocarea unor sporuri de ruşine, fapt care este taxat, acum, de sindicaliştii din educaţie.

”Am avut la un moment dat spor de condiţii penibile am avut la un moment dat şi viza personalul de îngrijire din unităţile şcolare. Curăţenie la toalete şi toate zonele unde presupune inhalare de praf şi toate celelalte. De reţinut că în alte instituţii, la acest moment, prin ordonanţa care a apărut în urmă cu o săptămână ministerul justiţiei şi ministerul de finanţe au fost de acord cu sporurile propuse pentru sectoarele respective”, spune Ion Dobre, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Buzău. 

Nu este pentru prima dată când personalul auxiliar din unităţile de învăţământ nu beneficiază de anumite drepturi băneşti de care s-au bucurat aceleaşi categorii profesionale din alte instituţii de stat. ”La Educaţie, se cântăreşte cu un altfel de cântar. Nu este valabil ce este pentru femeia de serviciu la finanţe sau strucuturile de securitate. O toaletă dintr-o şcoală cu sute de copii este mult mai greu de îngrijit. În cămin, copiii sunt însoţiţi de emeile care se ocupă cu îngrijirea. De multe ori schimbă copiii cum fac părinţii acasă”, spune Ion Dobre.

Prin urmare, liderii de sindicat se vor adresa decidenţilor din Ministerul Educaţiei, pentru ca discriminarea să fie eliminată. Veniturile lunare ale personalului de îngrijire din unităţile şcolare pornesc de la salariul minim pe economie, la care se adaugă sporul de vechime.

citeste totul despre: