EXCLUSIV (VIDEO) Incredibil: O pun să cânte imnul, deşi e surdo-mută!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lilia Ceban alături de soţul său şi de cei doi copii născuţi la Buzău
Lilia Ceban alături de soţul său şi de cei doi copii născuţi la Buzău

O tânără cu dizabilităţi de vorbire din Republica Moldova stabilită de mai bine de aproape 10 ani la Buzău, susţine că nu îşi poate obţine cetăţenia română până nu va reuşi să intoneze imnul de stat.

Incredibila poveste a cetăţeanului moldovean Lilia Ceban începe în anul 2002 odată cu stabilirea ei în România.

În acel an Lilia l-a cunoscut pe Marian Raicu, un buzoian din comuna Gălbinaşi care suferă de acelaşi handicap de vorbire şi auz.

Cei doi povestesc că după ce s-au cunoscut şi s-au plăcut au hotărât să trăiască împreună la domiciul soţului din Buzău,  în speranţa că Lilia îşi va putea obţine într-o bună zi cetăţenia.

Lilia se plânge că după nenumărate demersuri pe care le-a făcut la Ambasadele României şi Moldovei, i s-a spus în final că pe lângă plata unei taxe pentru a dobândirea cetăţeniei, ar mai trebui să cânte şi imnul de stat.

Speriată că ar putea pierde banii de pe taxă, femeia care trăieşte din pensia de mizerie a soţului nu mai are curajul să intre în comisie. „Mi-au tot spus că se rezolvă să mai aştept şi să am răbdare dar oricum ar trebui la finalul demersurilor ar trebui să intonez şi imnul României. Sufăr foarte mult pentru că de 10 ani nu mi-am văzut familia. Îmi este teamă să mai depun actele pentru că aş putea pierde banii pe taxă ” povesteşte Lilia prin intermediul unui traducător mimico-gestual.

Povestea tinerei moldoveance în vârstă de 35 de ani este confirmată şi de către preşedintele unui ONG din Buzău.

Ionica Tarău şefa Asociaţiei 1 iunie din Buzău, spune că Lilia a fost descurajată atât de răspunsurile primte de la ambasadă cât şi de interpelarea pe care a avut-o la comisia Camerei Deputaţilor. „Am fost cu ea anul trecut în primăvară la Camera Deputaţilor dar din nefericire în calea obţinerii cetăţeniei stă povestea cu intonarea imnului de stat. Ni s-a spus că singura şansă pentru a obţine cetăţenia este de a se modifica acel articol de lege şi că se vor face demersuri către ministrul justiţiei. De atunci şi până acum n-am auzit să se schimbe legea” mai spune Ionica Tarău.

Avocatul Lucian Sălcuţan o sfătuieşte totuşi pe femeie să-şi depună actele. „Dacă se refuză o astfel de cerere pe motiv că nu ar putea intona imnul este un caz grav de abuz. Există o diferenţă între persoanele normale şi cele care suferă de un asemnea handicap. O pot reprezenta pro-bono(fără bani) dacă va întâmpina probleme” mai spune Sălcuţan.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite