Dulceaţa făcută din ceapa roşie de Buzău, motiv pentru turişti să aleagă Drumul Vinului. Secretele deliciosului preparat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O buzoiancă pasionată de bucătăria tradiţională ne dezvăluie secretele conservei dulci. Produsele ei pot fi gustate de turiştii care aleg Drumul Vinului, traseu ce porneşte de la poalele Istriţei şi se încheie la Vulcanii Noroioşi.

O buzoiancă pasionată de bucătăria tradiţională ne dezvăluie secretele conservei dulci. Produsele ei pot fi gustate de turiştii care aleg Drumul Vinului, traseu ce porneşte de la poalele Istriţei şi se încheie la Vulcanii Noroioşi.

Ceapa de apă roşie de Buzău este ideală pentru acest preparat întrucât este mai puţin iute decât celelalte soiuri, mai dulce şi cu aromă intensă.

Vorbim despre un sos foarte gustos, care dă o savoare specială fripturilor de porc, vită sau vânat. 

Reţeta pentru dulceaţa de ceapă este ştiută numai de gospodinele de la Curbura Carpaţilor, zona în care se cultivă ceapa de apă roşie de Buzău. Una dintre ele este Ioana Drăgaică, o buzoiancă din Breaza pasionată de bucătăria tradiţională.

Ne trebuie un kilogram şi jumătate de ceapă, 120 de grame de unt, în care se va căli ceapa, 150 de grame de zahăr, două linguri pline de miere, 250 de mililitri de vin roşu, de preferat Merlot, şi 125 mililitri de oţet balsamic. 

Pentru arome, folosim sare, piper, ienibahar şi coriandru.

Imagine indisponibilă

Se curăţă ceapa, se despică în două, apoi se feliază în fâşii cât mai mari pentrua rămâne întregi în dulceaţă. Într-o cratiţă pusă la foc mic se adaugă untul care trebuie amestecat până se topeşte. 

”Prefer oalele de tuci ale bunicii, pentru că mie mi se pare că se prepară uniform, faţă de cele mai noi, din inox. Mai întâi se adaugă ceapa în cratiţă şi se lasă să se înmoaie”, spune Ioana Drăgaică.   

În prepararea conservei din ceapă de apă de Buzău, Ioana respectă cu sfinţenie reţeta învăţată de la mama şi bunica ei. ”Ceapa de Buzău este foarte căutată pentru calităţile ei deosebite, pentru gustul aparte, aroma, culoare, consistenţa ei. Vem reţeta de generaţii”, spune Zenovia Drăgaică, mama gospodinei.

Imagine indisponibilă

”După ce am adăugat zahărul şi mierea, mai lăsăm cam jumătate de oră, până observăm că lasă tot lichidul. Apoi, după ce a scăzut lichidul din compoziţie, se toarnă vinul şi oţetul balsamic, apoi condimentele, după care se lasă la foc mic încă 20 de minute”, este sfatul Ioanei Drăgaică.

Când devine potrivit de consistentă, se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane. Dulceţa de ceapă se consumă ca garnitură la friptura de porc, vită sau vânat.  

Imagine indisponibilă

Cămara Ioanei, amenajată în subsolul calcaros din comuna Breaza, este deja foarte bogată la început de toamnă. ”Avem sos de roşii cu busuioc, bame cu sos de roşii, diverse sosuri de friptură, smochine murate şi sirop de trandafiri”, spune gospodina din Breaza.  

Toate conservele, dulci sau acre, sunt preparate din fructele şi legumele pe care i le oferă grădina proprie. Inclusiv migdalele sunt luate din pomii crescuţi printre rândurile de vie. 

”Am pere, prune, caise, piersici, din soiuri foarte gustoase. Am plantat butaşi de zmeură, mure, în vie, şi chiar migdalii de unde iau sâmburii pentru arome. Sâmburii sunt copţi şi merg la gemuri, foarte plăcuţi la gust”, spune Ioana.  

Imagine indisponibilă

Conservele Ioanei Drăgaică pot fi gustate de turiştii care aleg Drumul Vinului, traseu ce porneşte din Năeni, trece prin Breaza, Pietroasele, şi se încheie la VulcaniiNoroioşi. Gospodăria familiei Drăgaică se află lângă intersecţia drumului vinului cu ruta către satul Bădeni.   

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite