DSV i-a aplicat o amendă uriaşă samsarului care a vândut carne de cal în loc de vită

DSV i-a aplicat o amendă uriaşă samsarului care a vândut carne de cal în loc de vită

Bărbatul din localitatea buzoiană Ghergheasa, care le-a vândut consătenilor carne de cal în loc de vită, s-a ales cu o amendă uriaşă de la Direcţia Sanitară Veterinară. Asta, după ce rezultatele expertizei au confirmat faptul că a vândut carne de cal. Samsarul este anchetat şi de poliţie.


La sfârşitul anului 2017, mai multe familii din localitatea Ghergheasa erau îngrozite la gândul că au avut pe masa de Crăciun preparate din carne de cal. Ei au cumpărat carne de la un localnic, ştiind că e de vită, însă au aflat că acesta le-a fi vândut carne de cal după ce a sacrificat un animal din ogradă. 

Responsabilii DSV au demarat o anchetă şi au aplicat sancţiuni drastice, după ce buletinele de analiză de la Institutul de igienă şi sănătate publică veterinară Bucureşti au confirmat că este carne de cal şi nu de bovină.  

”În urma primirii buletinelor de analiză au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale proprietarului de animale din Ghergheasa, în valoare totală de 50.000 de lei. Este vorba despre 20.000 de lei, sancţiune pentru comercializarea cărnii fără examen sanitar-veterinar şi 30.000 de lei, a doua sancţiune, pentru comercializarea cărnii prin substituirea speciei, prin vânzarea cărnii de cal pretinzând că e carne de vită”, a declarat Iulian Moca, purtător de cuvânt al DSV Buzău.

Pe lângă amenda de 50 de mii de lei, vânzătorul de carne este acum cercetat şi de poliţie pentru înşelăciune. Rămâne de văzut ce pedeapsă vor dicta şi oamenii legii.

Carnea de cal neexperitizată sanitar veterinar prezintă un real pericol pentru consumatori, mai ales din cauza viruşilor pe care îi poate transmite la om. Tocmai de aceea, specialiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor să evite sa mai cumpere carne sau produse din carne de la cunoştinţe sau de la colţul străzii, fără a avea un aviz din partea specialiştilor.

citeste totul despre: