„Drumul Vinului” dă dureri de cap autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alunecările de teren şi lipsa de colaborare a autorităţilor sunt principalele obstacole de care se loveşte constructorul drumului.

Consiliul Judeţean Buzău a semnat anul trecut, pe 15 aprilie, cu Agenţia de Dezvoltare Regională un contract de finanţare de o sută de milioane de lei pentru modernizarea a 60 de kilometri de drum judeţean, care leagă între ele obiectivele turistice.

Până la sfârşitul anului trecut, au fost organizate etapele de organizare a şantierului şi licitaţia pentru desemnarea executantului, iar de la începutul anului în curs a început munca efectivă. „Proiectul include refacerea sistemului rutier cu un covor nou în grosime de zece centimetri. Lucrările se desfăşoară pe drumurile judeţene din localităţile Verneşti, Tisău, Măgura, Merei şi Pietroasele”, a declarat Luminiţa Băcanu, managerul de proiect.

Termenul de finalizare a proiectului, decembrie 2010, ar putea fi depăşit, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean.

Distanţa mare dintre perioada când a fost scris proiectul, anul 2004, şi execuţia a făcut ca multe din socotelile de acasă să nu se mai potrivească. „Avem probleme mari cu alunecările de teren, la Ciolanu, şi la Monteoru, în capătul staţiunii. Până nu se conslidează malurile, nu se poate continua drumul”, a declarat Luminiţa Băcanu.

O problemă deosebită o generează apariţia pe parcurs a mai multor locuinţe pe traseu. „Proiectul prevede să fie executate şi şanţuri de scurgere, podeţele, precum şi intrările în gospodării. Când a fost scris proiectul, fuseseră găsite 700 de intrări în curţi însă extindere intravilanului din cele cinci localităţi a dublat cifra, ajungând la 1400 de intrări. Astfel, proiectul trebuie modificat”, a declarat Dumitra Drăghici, secretarul Consiliului Judeţean Buzău.

Alte probleme au apărut la Verneşti. În timp ce săpau şanţurile de pe margine, excavatoarele au spart conducta de apă instalată cu numai doi ani în urmă. „Am dat de reţele de apă despre care nu s-a ştiut, la numai 40 de centimetri adâncime, chiar dacă în zona noastră adâncimea minimă de îngheţ este de 80 de centimetri”, a spus Dumitra Drăghici.

Consiliul Judeţean trebuie să găsească acum fonduri pentru mutarea unei porţiuni din reţeaua de apă, la o distanţă mai mare de şosea. „Au propus soluţia de a trage conducta pe lângă garduri însă ar trebui să finanţeze şi branşamentul celor care se află pe partea cealaltă a drumului. Ne-au deranjat toată reţeaua iar dacă nu fac anul ăsta ceva, o să îngheţe la iarnă fiindcă acum ţevile sunt dezgolite în anumite locuri”, ne-a declarat Marcel Ivaşcu, consilieri din Verneşti.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că vor face notificări către finanţator, pentru a cere suplimentarea bugetului pentru acest proiect.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite