Drăgan Gogan, colonelul de paraşutişti, cascador în „Nea Mărin miliardar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colonelul în rezervă Drăgan Gogan şi-a început cariera în armată ca elev la Liceul Militar, iar pe cea de paraşutist sub comanda generalului Grigore Baştan. Cu peste 3000 de salturi şi nenumărate concursuri la activ este unul dintre cei mai valoroşi paraşutişti din România. Chiar şi Sergiu Nicolaescu a fost uimit de acrobaţiile sale aeriene şi l-a vrut în echipa de filamare pentru „Nea Mărin miliardar”.

Lui Drăgan Gogan i-a plăcut matematica şi sportul şi i-a fost uşor să intre la liceu într-o perioadă în care puţini copii de la ţară făceau mai mult de şase-şapte clase. Încântat pe moment de ofiţerii trimişi prin şcoli de Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” s-a înscris la examen şi a fost admis.

Primul contact cu viaţa cazonă nu a fost tocmai pe placul lui, mai ales că era singur printre străini, şi a vrut să renunţe. S-a acomodat însă după vreo şase luni şi după absolvire a hotărât să urmeze în continuare cariera militară. A intrat la Şcoala de Ofiţeri „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu la” arme întrunite”.  Pasiunea pentru sport l-a făcut să opteze la încheierea studiilor pentru „Paraşutişti”.

Tânărul locotenent Gogan a fost repartizat la Buzău, la unitatea de paraşutişti condusă la acea vreme de celebrul Grigore Baştan. Nu i-a fost uşor de la început, avea impresia că toţi se uită de sus la el. În acea vreme, la paraşutişti se făcea armata trei ani, iar militarii în termen aveau deja foarte multă experienţă.


Paraşutism militar şi sportiv

Drăgan Gogan a trecut peste toate şi a prins gustul meseriei. În scurt timp a ajuns un „meseriaş” care nu s-a limitat la salturile ce făceau parte din programul de instrucţie. Ca ofiţer, a activat în clubul sportiv al paraşutiştilor din Buzău cu care a participat la o mulţime de concursuri naţionale şi internaţionale, a devenit maestru al sportului . În căutarea performanţei a avut şi un moment de cumpănă. Se întâmpla în 1970 la un concurs în Franţa, la Paris când în urma unui incident de zbor al avionului din care trebuia să sară a suferit o lovitură ce i-a rupt splina. „Eram într-un avion de mici dimensiuni, de cinci persoane. Nu eram legaţi şi avionul s-a dezechilibrat când un paraşutist rus care era foarte înalt a ieşit pe uşă şi a pus mâna pe eleronul aripii. Atunci avionul s-a întors, el a sărit, iar noi am căzut grămadă” îşi aminteşte Drăgan Gogan.  Nu a dat importanţă pe moment loviturii şi a făcut saltul. Suferinţa l-a ajuns abia la întoarcerea în ţară când imediat a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti.

Experienţe cinematografice


Colonelul Gogan a trăit şi experienţe inedite, graţie meseriei şi pasiunii sale.„Am filmat filmul „Paraşutiştii”. Toate imaginile din aer eu le-am filmat. Am filmat trucajul de la „Nea Mărin miliardar”, am sărit trei inşi cu două paraşute în portul Tomis. Era în luna octombrie şi vântul ne-a dus în larg unde am sta aproape o jumătate de oră pentru că nu venea nimeni după noi. Când am ajuns la mal le-am pus în cap paraşuta lui Ştefan Bănică şi lui Jean Constantin”, povesteşte Drăgan Gogan.

Întrebări şi răspunsuri:


Ce calităţi trebuie să aibă un bun paraşutist ?


În primul rând echilibru. Să aibă sânge rece, cum se spune, dar şi curaj, un curaj prudent. Contrar a ce crede lumea frica te conservă, asta te ajută, nebunia te duce la pierzanie.

Cu ce vă umpleţi timpul acum, ca pensionar?


Ţin legătura cu foştii mei colegi, am format un club. Avem un loc unde ne întâlnim săptămânal, mergem la mitinguri, la concursuri, mai organizăm câte o petrecere în aer liber.Acum ne pregătim să scriem o revistă.

Ce-i place:


Viaţa şi acţiunea. Este important să am ceva de făcut dimineaţa când mă trezesc altfel nu simt că trăiesc. Mă apropii de 70 de ani, vârstă la care unii clachează, nu mai au nici o preocupare. Fac ce îmi palce, îi adun pe oamenii ăştia , foşti paraşutişti care e bine să fie cât mai apropiaţi.

Ce nu-i place:


Nu-mi place singurătatea. Nu-mi place să stau mult într-un loc. Nu îmi place dacă oamenii sunt nesinceri. Ar mai fi mult care nu îmi plac, printre care şi faptul că îmbătrânesc.

Profil:

Nume: Drăgan Gogan
Născut: 18 iulie 1940 Cocora, jud. Ialomiţa
Studii: Şcoala Militară de Ofiţeri „N. Bălcescu” Sibiu
Stare civilă: căsătorit
Ocupaţie: pensionar

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite