Două sute de buzoieni trăiesc în blocul groazei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii unui bloc turn din municipiul Buzău stau zi de zi cu teama că următorul cutremur ar putea fi şi ultimul pentru ei.Apartamentele lor sunt susţinute de o armătură metalică demult corodată, din cauza unor greşeli de construcţie. În 1989, statul începuse evacuarea locatarilor însă Revoluţia a suspendat-o, iar majoritatea continuă să trăiască în blocul deteriorat.

La un cutremur mai puternic, blocul 41 din Micro 14 riscă să se prăbusească. Au spus-o, demult, experţi în construcţii, angajaţi de locatari. Cu toate astea, aici locuiesc peste 200 de suflete care de 20 de ani se luptă cu autorităţile să le consolideze blocul. "Dacă trece vreun camion tresar, pentru că am impresia că este cutremur. Blocul ăsta e prăpădit de tot şi trăim mereu cu spaima în minte că un cutremur mai puternic l-ar distruge", ne-a mărturisit Nicolae Grama, locatar al blocului 41.


Cele două scări au fost construite înainte de cutremurul din 1977. Structura clădirii a cedat însă extrem de repede, iar la sfârşitul anilor ‘80 experţii au constatat că locatarii sunt expuşi unor riscuri extreme.
Oamenii au cerut ajutor autorităţilor de atunci, care au răspuns prin hotărârea de evacuare a blocului şi refacerea lui. "În anul 1989, unii dintre locatari s-au mutat cu chirie în nişte apartamente din Dorobanţi. Cam 33 din cele 90 de apartamente au fost evacuate", ne-a declarat Gina Măndiţă, administratorul blocului 41.


"Blocul nu mai are mai mult de 50% din structura de rezistenţă. Este un act întocmit de experţi în anul 1989 în care se spune că, după cutremurul din 1986, betonul are goluri de aer", a completat Gheorghe Bălăşoiu, preşedintele asociaţiei de proprietari. Potrivit acestuia, în 1993, statul a alocat autorităţilor judeţene suma de 60 de milioane de lei pentru consolidarea blocului. Pentru că nu au avut unde să îi mute pe locatari, autorităţile au tot amânat investiţia, până când au realocat banii în consolidarea unui pod rutier. Ulterior, locatarii blocului 41 au dat în judecată constructorul, au câştigat procesul, însă lupta lor a fost zadarnică, pentru că firma de construcţii a dat faliment între timp.


Soluţia: credit pentru locatari, de la stat

Anul acesta, Primăria a găsit un compromis: o finanţare rambursabilă de la Ministerul Dezvoltării. "Locatarii au doar varianta de a realiza o ipotecă şi să returneze banii în timp ", ne-a declarat Călin Iosif, consilierul primarului Buzăului. Cinsprezece apartamente au însă şi acum lacătele pe uşă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite