UPDATE Doi subofiţeri români din forţele speciale au murit lângă baza Kandahar, împuşcaţi de talibani care purtau uniforma poliţiei afgane

UPDATE Doi subofiţeri români din forţele speciale au murit lângă baza Kandahar, împuşcaţi de talibani care purtau uniforma poliţiei afgane

Cei doi militari căzuţi la datorie vor fi avansaţi la gradul de sublocotenent post-mortem FOTO MApN

Doi militari români şi-au pierdut viaţa şi un al treilea a fost rănit în urma unui incident care a avut loc sâmbătă, 7 mai, ora 10.45, în apropiere de localitatea Kandahar, pe timpul executării unei misiuni de instruire a poliţiştilor afgani. Subofiţerii făceau parte dintr-o unitate de operaţii speciale din Buzău, aveau 36 de ani şi erau căsătoriţi.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 20.25 Militarii români au fost ucişi de doi talibani care purtau uniforme ale forţelor naţionale afgane de apărare şi securitate, a declarat pentru Digi24 un purtător de cuvânt al operaţiunii „Resolute Support”, misiunea NATO în Afganistan. 

Cei doi indivizi au deschis focul într-o unitate a armatei afgane din sudul Afganistanului, precizează NATO într-un răspuns la solicitarea Digi24.

Membrii operaţiunii „Resolute Support” au răspuns atacului cu focuri de armă şi i-au ucis, la rândul lor, pe atacatori, mai spune NATO.

Oficialii misiunii internaţionale din Afganistan şi responsabilii afgani au deschis o anchetă asupra incidentului, iar NATO promite că va da alte informaţii de îndată ce vor fi disponibile.

În urma incidentului, celor trei militari de la forţele pentru operaţii speciale, care au fost răniţi, li s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi au fost transportaţi imediat la spitalul militar cel mai apropiat. 
 
”Din nefericire, plutonierul Dumitrescu Iulian şi sergentul Vizireanu Adrian nu au supravieţuit, iar starea militarului rănit este stabilă şi urmează să fie transferat la un spital din Germania”, se arată într-un comunicat al MApN.
 
Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe familiilor militarilor decedaţi şi urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei medicale a celui rănit.
 
„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea militarilor care au căzut la datorie astăzi, în timpul executării unei misiuni în Afganistan. Atât personal, cât şi în numele tuturor militarilor români, transmit condoleanţe familiilor, prietenilor şi camarazilor lor de arme. Dumnezeu să-i odihnească pe aceşti bravi ostaşi şi buni români!”, a transmis ministrul Mihnea Motoc.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanţe familiilor celor doi militari români. „Am primit cu durere vestea încetării din viaţă a celor doi militari români căzuţi la datorie astăzi, în Afganistan. Militarii noştri şi-au servit ţara cu devotament şi curaj şi vor rămâne veşnic în amintirea mea şi a poporului român”, se arată în mesajul transmis de preşedintele Iohannis, ce a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.
 
”Militarului rănit în aceeaşi misiune îi urez însănătoşire grabnică şi să se întoarcă cu bine acasă”, se mai spune în mesajul Administraţiei Prezidenţiale.
 
Familiile victimelor au fost anunţate, iar incidentul este anchetat de o comisie militară. Cei doi subofiţeri sunt de la Batalionul 620 Operaţii Speciale "Băneasa-Otopeni" din Buzău. Sergentul Adrian Vizireanu este din Buzău.
 
Adrian Vizireanu avea 36 de ani, era căsătorit însă nu avea copii. În viaţa civilă, era arbitru de fotbal în diviziile inferioare din judeţul Buzău.  
”Astăzi, Vizi şi-a pierdut viaţa în Afganistan! E atât de dur şi şocant, atât de nedrept!”, au scris colegii arbitri pe Facebook. 
Plutonierul Iulian Dumitrescu şi sergentul Adrian Vizireanu vor fi avansaţi la gradul de sublocotenent post-mortem, anunţă Ministerul Apărării Naţionale. De asemenea, luni, 9 mai, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările