Detaliul special care îi îmbie pe turişti să viziteze obiectivele unice din zona Râmnicu Sărat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Primăria Râmnicu Sărat
Sursa Primăria Râmnicu Sărat

Zeci de umbrele colorate au fost montate deasupra străzii din faţa Palatului Administrativ al municipiului Râmnicu Sărat. Imaginea poate fi interpretată ca o invitaţie adresată turiştilor să viziteze cel de-al doilea oraş din judeţul Buzău, aflat pe ruta dintre Bucureşti şi judeţele Moldovei.

Câteva zile le-au trebuit muncitorilor de la urbanism să agaţe umbrelele multicolore deasupra străzii Nicolae Bălcescu. 

Efortul a meritat, noua amenajare având un efect vizual deosebit atât la înălţime, cât şi pe sol, prin jocul umbrelor lăsate pe asfalt.

„Să lăsăm frumosul să pătrundă în sufletele noastre! Un mesaj de unitate, de încredere, de diversitate, un simbol al bucuriei şi prieteniei! Vă aşteptăm în piaţeta primărei!”, este mesajul care însoţeşte fotografia cu umbrelele suspendate.

Imaginea poate fi interpretată ca o invitaţie adresată turiştilor să viziteze cel de-al doilea oraş din judeţul Buzău, aflat pe ruta dintre Bucureşti şi judeţele Moldovei. Chiar în capătul străzii decorate cu umbrele se află cea mai importantă clădire monumentală, Palatul Administrativ, sediul Primăriei.

Palatul Administrativ şi de Justiţie a fost ridicat în perioada 1895 – 1897, sub supravegherea arhitecţilor Filip Xenopol şi Constantin Băicoianu. În el au funcţionat, până în zilele noastre, consecutiv, Prefectura Judeţului, Sfatul Raional şi Primăria Râmnicu Sărat.

Una dintre importantele atracţii ale oraşului este Complexul Brâncovenesc, un important ansamblu de clădiri edificat de domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu unchiul său, Mihail Cantacuzino Spătarul, între 1690 şi 1697. Azi, complexul este format din Casa Domnească, Stăreţia mănăstirii, corpuri de chilii şi o biserică pictată în foiţă de aur de celebrul zugrav Pârvu Mutu.

Cercetările arheologice au evidenţiat faptul că mănăstirea exista din secolele anterioare, în timpul lui Constantin Brâncoveanu fiind demolate latura vestică a mănăstirii, precum şi chiliile-anexă, în locul cărora s-a construit Casa Domnească. 

Mănăstirea Râmnic, aşa cum este cunoscută în analele vremii, avea în Evul Mediu un rol strategic, fiind un adăpost la vreme de restrişte al localnicilor în calea năvălitorilor.

Aici se află şi Muzeul Municipal „Octavian Moşescu”, cu cele cinci secţii: artă plastică, etnografie, ştiinţele naturii, memorialistică şi istorie. Instituţia poartă numele ultimului primar român al oraşului Balcic. 

buzauoctavian mosescu

Octavian Moşescu a locuit într-o casă extrem de veche, de pe strada Amurgului. Prima datare a clădirii este de la 1794, an care apare şi în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Casa este acum muzeu al cărui patrimoniul artistic este compus din obiecte vechi de colecţie, ceramică veche, mobilier şi tablouri de valoare. 

gararamnic

Din periplul pe străzile oraşului Râmnicu Sărat nu are cum să lipsească un popas în faţa Gării CFR Râmnicu Sărat, o bijuterie arhitectonică încărcată de istorie.

Prima gară din Râmnicu Sărat a fost construită după planurile inginerului Anghel Saligny. Pentru că era prea departe de oraş, a fost construită o nouă gară, care a rămas şi astăzi o bijuterie arhitecturală. Actuala clădire de călători, construită în stil italian, este opera arhitectului Nicolae Mihăescu şi a fost construită între anii 1897-1898.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite