Destin nemilos pentru mama a doi muzicieni români: a sunat la 112 pentru a anunţa că nu mai are ce mânca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bătrâna mamă a celor doi muzicieni zace în sărăcie şi singurătate
Bătrâna mamă a celor doi muzicieni zace în sărăcie şi singurătate

Viaţa i-a fost potrivnică mamei a doi mari muzicieni ai Buzăului, Nuţi şi Sile Tănase, care au murit la jumătatea anilor '90, la 15 ani după tatăl lor. Rămasă aproape singură pe lume, cu doi nepoţi, plecaţi în străinătate, Vasilica Tănase îşi trăieşte bătrâneţea în sărăcie. A ajuns să sune la 112, pentru a anunţa, sec, că nu mai are ce mânca.

Vasilica Tănase are 82 de ani. La 22 de ani a venit de la Brăila la Buzău, unde s-a căsătorit. A muncit ca femeie de serviciu pentru a-şi creşte cei doi copii şi pentru a-i ajuta să urmeze o carieră în muzică. 

A reuşit să îşi vadă visul împlinit, ambii copii absolvind Conservatorul din Bucureşti. Sile Şi Nuţi Tănase, unul pianist, celălalt chitarist şi compozitor, au fost foarte apreciaţi de artiştii din Capitală. Au fost instrumentişti pentru celebrităţi precum Sile Dinicu, Dida Drăgan sau Adrian Daminescu.

La un moment dat, viaţa femeii s-a transformat într-un coşmar. Mai întâi i-a murit bărbatul, la începutul anilor '80, în urma unei afecţiuni cardiace. 

buzau

La câţiva ani după Revoluţie, i-au murit şi cei doi fii, în Norvegia, unde îşi găsiseră contracte pentru cântat. I-au rămas în urmă doi nepoţi, unul stabilit în Norvegia, iar celălalt în Germania.

”Erau unicat fraţii Sile şi Nuţi Tănase. Nu mă laud, dar ştie tot Bucureştiul pentru că au cântat cu Sile Dinicu, Aura Urziceanu, cu mari muzicieni. Când veneau în ţară, ziceai că vine Ceauşescu. Cel mare, Sile, a murit la 49 de ani, iar cel mic, la 50 de ani a murit şi el. De inimă, ca tatăl lor. Primul a murit Sile, iar celălalt s-a dus la un an şi trei luni după fratele lui. Amândoi au murit în Norvegia, departe”, ne-a mărturisit Vasilica Tănase. 

Acum, la 81 de ani, femeia trăieşte dintr-o pensie de 470 de lei. Din ei, aproape jumătate se duc pentru căldură, iar restul pe medicamente. Singură, bolnavă şi tristă, pe bătrână a cuprins-o deznădejdea, iar zilele trecute a sunat la 112 pentru a cere ajutor, sub orice formă ar veni el. 

buzau

Poliţiştii locali, direcţionaţi să se ocupe de acest caz, au fost primii care au sărit în ajutorul bătrânei. Au făcut chetă şi i-au cumpărat femeii cele necesare pentru câteva zile.

”Nu am mai avut mâncare, nu am mai avut alimente, nici putere nu mai am. M-au găsit cu căţeluşa lângă mine şi când latră ştiu că mă mai vizitează şi pe mine cineva. M-au întrebat ce am nevoie şi mi-au adus mâncare. Mi-era oarecum să le zic, dar am spus ce aveţi plăcere să îmi cumpăraţi dumneavoastră. Mi-au adus pâini, lapte, zahăr, orez şi copănele”, ne-a povestit bătrâna Vasilica Tănase.

Şansă la o bătrâneţe normală, oferită de buzoieni

După ce povestea bătrânei a ajuns în presa locală, mai multe persoane au bătut la uşa ei pentru a o ajuta. Prompţi au fost şi asistenţii sociali de pe lângă Primăria Buzău, care au decis că bătrâna poate beneficia de mâncare caldă de la Cantina de Ajutor Social. 

buzau

Impresionaţi de povestea femeii au fost şi liceenii de la Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu, al cărui director a anunţat că o vor ajuta pe femeie cu plata facturilor şi îi vor cumpăra un calorifer electric şi o maşină de spălat.

Vasilica Tănase va fi sprijinită de Asociaţia ”1 Iunie” să obţină un certificat de handicap, în baza căruia bătrâna să beneficieze legal de un venit suplimentar şi de un însoţitor.

”Bătrâna nu poate merge şi are nevoie de sprijin. A fost internată în spital, în urma unor dureri, iar aici trebuie să beneficieze de o evaluare medicală completă, din partea neurologului, a asistentului social, ca apoi să beneficieze de o anchetă socială din partea primăriei şi să intre în plata indemnizaţiei. Pe lângă venitul ei lunar, de 500 de lei, ar trebui să mai primească lunar 340 de lei şi încă 956 pentru însoţitor. O vom ajuta să parcurgă toate aceste etape”, ne-a declarat Ionica Tarău, preşedinte Asociaţia 1 Iunie Buzău.  

buzau

Rockerii buzoieni îşi aduc aminte de fraţii Sile şi Nuţi Tănase ca despre adevărate simboluri ale Buzăului.

”Fraţii Tănase au fost mari muzicieni care s-au stins însă după numai cinci sau şase ani de la Revoluţie. Pe vremuri au cântat în formaţia Omicron, cu care a colaborat şi Laurenţiu Cazan, însă în paralel aveau proiecte la nivel naţional, cu alte nume mari ale scenei, Dida Drăgan, Daminescu. Au murit însă prea devreme şi sigur, dacă trăiau, ajungeau acum foarte cunoscuţi”, ne-a declarat Valentin Nicola ”Covală”, inginer de sunet, organizator al Festivalului de rock Top T. 

Ei se gândesc să organizeze un spectacol caritabil, în memoria marilor artişti ai Buzăului, iar încasările să fie donate către bătrâna mamă a muzicienilor Sile şi Nuţi Tănase.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite