Demersuri pentru transformarea temutei închisori de la Râmnicu Sărat în muzeu FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: IICCMER
Sursa: IICCMER

Închisoarea comunistă de la Râmnicu Sărat, renumită pentru regimul extrem de dur aplicat deţinuţilor politici, ar putea intra anul acesta în reabilitare, pentru ca ulterior să fie transformată într-un muzeu de interes naţional.

Reprezentanţi ai Guvernului şi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc au venit la Râmnicu Sărat, în încercarea găsirii unor soluţii de finanţare, astfel încât ”Închisoarea Tăcerii” să fie reabilitată şi inclusă în circuitul turistic. 

Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului României şi Alexandra Toader, preşedintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au prezentat autorităţilor din Râmnicu Sărat Sărat planul pentru  reabilitarea monumentului istoric.

Acoperişul fostei închisori s-a prăbuşit în urmă cu câteva săptămâni, iar lucrările de refacere ar trebui urgentate. Pentru anul 2021, IICCMER a solicitat deja suma de 600.000 lei, fonduri care vor fi alocate intervenţiilor de urgenţă la acoperişul închisorii. 

”Prin acest proiect de transformare a unui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului, IICCMER îşi consolidează misiunea de prezervare a memoriei victimelor regimului comunist din România”, se arată într-un comunicat al IICCMER.

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a fost înfiinţată în octombrie 1901. După instalarea regimului comunist, aici au fost închişi o serie de membri ai partidelor politice, foşti miniştri din guvernul Ion Antonescu, precum şi clerici greco-catolici şi romano-catolici. 

Penitenciarul a fost închis oficial în aprilie 1963, iar supravieţuitorii au fost trimişi în alte închisori sau în domiciliu obligatoriu, sub atenta supraveghere a Securităţii. Închisoarea a fost folosită ulterior ca depozit.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite