Cura cu sfeclă roşie, eficientă în tratarea multor boli - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sfecla roşie este cunoscută încă din Antichitate pentru proprietăţile benefice stării noastre de sănătate. O cură alimentară cu această legumă, sub formă de sucuri ori salate, ajută la prevenirea şi la tratarea multor afecţiuni. În anotimpul rece, sfecla roşie ar trebui să fie nelipsită de pe masa noastră.

În cultură, se găsesc multe soiuri de sfeclă roşie, diferite prin forma rădăcinii care poate fi rotunjită, conică sau turtită. Rădăcina conţine foarte mulţi antociani, un pigment care îi dă culoarea roşie persistentă.

Găsim în compoziţia sfeclei roşii tot complexul de vitamina B, potasiu, mangan, vitamina C, vitamina A, magneziu, fosfor, iod, calciu, sulf, antioxidanţi şi fier, adică tot spectrul de elemente de care organismul are foarte mare nevoie.

Consumată în cantităţi moderate şi preparată în conformitate cu indicaţiile date de specialişti, sfecla roşie este cu adevărat un aliment minune. Datorită compoziţiei, sale cum rar mai găsim la alte legume, sfecla roşie este recomandată pentru tratarea mai multor afecţiuni. Vindecă tumori, boli hepatice, afecţiuni cardiovasculare, digestive, întăreşte imunitatea şi este un puternic antiinflamator, detoxifiant şi energizant. 

”Sfecla roşie conţine foarte multe vitamine, săruri minerale şi este foarte bună pentru sănătate. Culmea, această plantă deosebită nu este utilizată la valoarea ei, la noi în ţară, din păcate. Este cea care ajută foarte mult în special în partea internă a organismului, este cea care reface foarte bine şi ajută la tratarea bolilor acestea intestinale, ale colonului”, spune cercetătorul în horticultură Costel Vânătoru.  

Sfecla roşie poate fi consumată sub diverse forme. O putem stoarce cu ajutorul unui storcător şi să bem sucul, putem să o consumăm crudă, sub formă de salată, sau fiartă, în supe sau în piureuri, fie la cuptor. O gamă largă de preparate culinare pot căpăta culoare, savoare şi un plus de vitamine prin simpla adăugare a sfeclei roşii. 

Chiar dacă gustul sfeclei crude nu este acceptat de foarte multă lume cu uşurinţă, beneficiile pe care aceasta le aduce sănătăţii trebuie să ne determine să o folosim cât mai frecvent în alimentaţie. Un alt avantaj al acestei legume este acela că o putem găsi atât vara, cât şi în sezonul rece.

”Este o plantă extrem valoroasă. Poate fi folosită pe toată durata anului, atât vara, în salate sau sucuri, dar şi în mâncăruri procesate termic, cât şi iarna, pentru că se păstrează foarte bine. În sezonul rece, organismul are nevoie de resurse proaspete, iar sfecla roşie este cea mai potrivită. Sfecla poate fi păstrată foarte bine în silozuri, frigidere, clădiri cu temperatură controlată. Şi frunzele pot fi folosite mai ales la salate”, adaugă Costel Vânătoru, cercetător în horticultură.  
studenti din belarus aduna sfecla pe terenul fermierului Igor Pakush langa satul Putniki foto reuters

Paleta de recomandări terapeutice este foarte largă

Sfecla roşie nu numai că protejează organismul de răceli şi gripe, de accidente cardiovasculare, reglează tranzitul intestinal, dar are şi puternice proprietăţi anticancerigene datorită pigmentului care îi dă culoarea atât de puternică. 

”Sucul de sfeclă roşie, pe lângă beneficiile aduse organismului, este şi un aliat redutabil în boli grave, precum cancerul, precum şi în ameliorarea efectelor chimioterapiei şi radioterapiei. Pentru început, se recomandă a se consuma sucul de la 250 de grame de sfeclă pe zi, crescând apoi treptat cantitatea. Creşterea cantităţii se face treptat, iar dacă apar senzaţii de vărsături, greaţă, sau ameţeli, se va reduce cantitatea, astfel încât să poată fi acceptată de către organism. Sucul de sfeclă roşie este un aliat de nădejde în tratarea cancerului de plămâni, colon şi stomac, uşurând digestia”, scrie medicul Cătălin Luca pe blogul său.

Sursa adevarul.ro

calarasi sfecla

Potrivit doctorului Luca, cu ajutorul unei cure cu suc de sfeclă, accidentele cardiovasculare pot fi prevenite, riscul unui atac fiind mult mai scăzut. Nivelul colesterolului va scădea semnificativ, iar nivelul trigliceridelor din sânge va fi reglat. Puteţi adăuga în sucul de sfeclă roşie şi frunzele de sfeclă, ţinând cura timp de o lună. Sucul de sfeclă roşie reglează digestia, tratează anemia, constipaţia şi infecţiile urinare şi, foarte important, reglează apetitul. 

Pe cât de hrănitoare şi săţioasă este salata de sfeclă roşie şi plăcută la gust, pe atât este de sănătoasă. În anotimpul rece, şi nu numai, puteţi prepara o salată de sfeclă roşie, împreună cu alte rădăcinoase. Salata de sfeclă roşie se poate prepara în multiple feluri, respectiv: crudă, dată pe răzătoare, tăiată cubuleţe sau fiartă. Sfecla roşie se poate amesteca cu morcov ras, ţelină, măr, usturoi, hrean, peste care se poate adăuga un strop de ulei de măsline şi un praf de sare. 

Dacă doriţi să consumaţi sfecla roşie fiartă, este necesar să o fierbeţi în coajă, până se înmoaie, apoi să o curăţaţi şi să o daţi pe răzătoare. În această salată puteţi adăuga şi puţină miere. 

Proprietăţile salatei de sfeclă roşie asupra organismului includ şi stimularea sistemului imunitar, fiind un remediu minunat împotriva răcelilor, bronşitelor, afecţiunilor urinare, previne balonarea şi gastrita şi detoxifică organismul de substanţele dăunătoare prezente în apă, detergenţi şi diverse alimente, etc. 

O cură cu salată de sfeclă roşie ajută la detoxifierea organismului, astfel că toxinele vor fi eliminate prin urină, transpiraţie, prin colon, detoxifierea fiind un proces foarte intens.

Sursa adevarul.ro

bors de sfecla cu carne de vita

Sucul care prelungeşte speranţa de viaţă

Pentru îmbunătăţirea stării de sănătate şi prelungirea cu câţiva ani a vieţii ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roşie, 100 de grame de miere, 500 de grame de morcovi, trei portocale şi o lămâie.

Toate ingredientele se pun într-un mixer şi se amestecă, iar lichidul rezultat se toarnă într-o sticlă care se pune la frigider. Este o băutură magică ce trebuie consumată în fiecare dimineaţă.

Sucul, care cuprinde doar fructe şi legume, întăreşte sistemul imunitar şi permite prevenirea apariţiei unor forme de cancer. Sfecla roşie este cunoscută ca un antioxidant natural şi, potrivit mai multor studii, un consum zilnic ar putea constitui o pavăză anti-cancer.

Sfecla roşie este un antigripal natural. În cazuri de răceală şi gripă, sucul de sfeclă este un medicament naturist pe care nu ar trebui să îl ocoleşti în caz că ai aceste simptome. El are proprietăţi antigripale şi antiinfecţioase. Se poate bea suc de sfeclă simplu sau în combinaţie cu suc de mere, cel puţin un pahar pe zi.

Sursa adevarul.ro

sfecla rosie

Principalele beneficiile ale sfeclei roşii

: Este unul dintre alimentele care stabilizează glicemia pacienţilor cu diabet de tip I şi II. Are efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

: Sucul de sfeclă roşie protejează celulele hepatice, ajută la regenerarea acestora şi le stimulează să funcţioneze normal. Sfecla roşie previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic.

: Sfecla roşie conţine enzime şi substanţe cu proprietăţi antitumorale, ceea ce înseamnă că sucul şi salata sunt cele mai bune pentru tratarea şi prevenirea tumorilor canceroase. Consumată în mod regulat, previne şi tratează leucemia, cancerul pulmonar, de colon, cel rectal şi cel gastric datorită faptului că aceasta este bogată în substanţe antioxidante.

poate fi prevenită, iar durerile pot fi calmate prin ingerarea unui suc preparat din 100 ml suc de sfeclă roşie combinat cu 100 ml de suc cartof crud şi 500 ml suc de morcov, potrivit site-ului dr-catalin-luca.ro.

poate fi şi ea tratată cu ajutorul sfeclei: o jumătate de pahar de sfeclă roşie pe zi scade tensiunea arterială cu până la 20 la sută din valoarea sa iniţială.

: Pentru tratarea acestei boli grave, se recomandă o cură de sfeclă roşie, adică 450 ml de suc de sfeclă, ţelină şi morcov, zilnic, pe o perioadă de 60 de zile, urmată de 15 zile de pauză, după care poate fi reluată. Această terapie poate fi urmată şi în paralel cu un tratament medicamentos sau naturist.

: Sfecla roşie conţine fier, magneziu şi vitamina B6, putând combate anemia, stimulând procesul de formare a globulelor roşii. Se recomandă o cură timp de o lună de zile, câte 150 grame de sfeclă roşie crudă, o dată la două-trei zile.

Semnele ce precedă consumul de sfeclă roşie nu trebuie să vă sperie. La 15 % dintre persoane urina capătă o culoare roşie, însă nu arată vreo afecţiune. Consumul excesiv de suc de sfeclă roşie (peste 400 ml) poate determina o paralizie temporară a corzilor vocale sau stări de greaţă.   

CITEŞTE ŞI Proprietăţile miraculoase ale urzicilor. Conţin substanţe esenţiale care ne întăresc organismul şi ne scapă de toxine

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite