Cum preparăm Afelia, o aromată mâncare de porc din bucătăria cipriotă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Chef Cristi Dobre
Sursa Chef Cristi Dobre

Afelia este o mâncare tradiţională de porc din bucătăria cipriotă. Sunt bucăţi marinate de carne gătite în vin roşu, cu seminţe de coriandru măcinate. Acest preparat este servit de obicei cu mâncare de cartofi.

Reţeta este simplă, poate fi pusă în practică de oricine, dar trebuie reţinut că aromele acestui preparat mediteranean sunt date de două ingrediente foarte importante: coriandrul uscat şi vinul roşu sec.

”Ca o scurtă istorie, vă pot spune că Afelia este un preparat din tradiţia cipriotă, pe bază de carne de porc gătită la foc mic în vin roşu de calitate şi mirodenii”, spune Cristi Dobre, bucătar din Buzău, cel care ne împărtăşeşte reţeta preparatului.

Pentru şase porţii de Afelia, avem nevoie de următoarele ingrediente:

- 1.5 kg de piept de porc degresat tăiat cubuleţe mai mari;

- 0,5 l vin roşu de calitate, de preferat un vin rosu de tara 

- 100 ml de ulei de măsline 

- 1-2 linguri de seminţe de coriandru 

- 2-3 frunze de dafin

- 2 batoane de scorţişoară 

- ½ lingurita de scorţişoară pudră care se va adăuga la finalul preparatului

- sare şi piper pentru gust

buzau

Mod de preparare:

Cuburile de carne se pun la marinat cu vinul roşu, la frigider, peste noapte, împreună cu seminţele de coriandru măcinate mai mare şi frunzele de dafin. 

”Într-o tigaie mai înaltă se încinge uleiul de măsline; se scoate carnea de la marinat şi se trage la tigaie. Păstraţi marinata pentru mai tarziu”, explică Chef Cristi Dobre. 

Bucăţile de carne se călesc pe toate părţile foarte bine, fără să le ardem, adăugăm marinata, batoanele de scorţişoară, sarea şi piperul şi un pahar sau două de apă. Se lasă la foc mic pentru cca 40-50 de minute. Servim cu cartofi copţi la cuptor. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite