Cum este periclitată imunitatea de lipsa fructelor din alimentaţie. „Ne poate aduce boli grave“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Vitaminele cu rol esenţial în sănătatea pielii

Una dintre cele mai simple şi mai eficiente modalităţi de a proteja organismul de boli este de a consuma cât mai multe fructe şi sucuri naturale ce conţin substanţe care activează sistemul imunitar. Nutriţioniştii spun că lipsa fructelor din alimentaţie, de exemplu, poate scădea imunitatea şi poate genera boli precum diabetul.

Fructele sunt resurse importante de minerale şi antioxidanţi, care ajută la hrănirea şi protecţia celulelor şi, implicit, a întregului orgasnim.

Potrivit medicului Dana Marinescu, şefa Secţiei Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din Spitalul Judeţean Buzău, pentru a ţine diabetul departe de noi, spune dr. Dana Marinescu, e bine să ne asigurăm că din alimentaţie nu lipsesc fructele. 

”Lipsa fructelor din alimentaţie ne poate duce la afectări grave ale tuturor metabolismelor şi ne poate scădea imunitatea, ne poate aduce boli grave, precum cancerul, diabet, avitaminoze”, susţine dr. Dana Marinescu. 

buzau

Efectele pozitive ale consumului zilnic de fructe sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice relevante. E bine de ştiut că e bine să consumăm fructe ca o gustare între micul dejun şi prânz, sau după-amiaza, între prânz şi cină. 

Medicul buzoian spune că atunci când evităm consumul de fructe, constatăm în timpul zilei o poftă exacerbată şi atunci ”ne aruncăm în carbohidraţi, în patiserii, în fast-food, când ar trebui pur şi simplu să luăm un fruct care ne aduce cantitatea de carbohidraţi, de glucide, ne aduce cantitatea de energie necesară”.

Consumul de fructe este indicat pentru că unele au foarte puţin zahăr, multe fibre şi ajută la scăderea colesterolului

Pepenele roşu, de exemplu, are foarte puţine calorii, iar caisele, prunele şi strugurii sunt bogate în proteine. Cinci fructe pe zi sunt suficiente pentru a oferi organismului nutrienţii de care are nevoie pentru a se feri de radicalii liberi care ne dau târcoale.   

Kiwi şi afinele sunt fructe bogate în vitamina C, cresc rezistenţa la boli şi au efect antioxidant. Lămâia, bogată în vitamina C şi antoxidanţi, poate îmbunătăţi sistemul imunitar. 

Carotenoizii, care se găsesc mai ales în fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid, îmbunătăţind apărarea organismului. In unele cazuri, când suplimentam consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente ne pot fi de mare ajutor.

Vitamina E care se găseşte în multe fructe si legume îmbunătăţeşte sistemul imunitar si este, de asemenea, considerata ca un antioxidant. 

Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special in infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie sa lipsească din alimentaţia noastră zilnica fructele si legumele care conţin vitamina C.

Fructele sunt surse excelente pentru a-ţi menţine organismul sănăstos. Un sistem imunitar întărit este capabil să lupte împotriva bolilor, viruşilor şi răcelilor, spun medicii.

Sunt o importantă sursă de minerale, precum fier, mangan, zinc, fosfor, seleniu, dar şi vitamine, vitamina A, E şi K. Pe lângă întărirea sistemului imunitar, afinele ajută la scăderea colesterolului rău, îmbunătăţeşte memoria şi dă o stare de bine întregului organism.

Alte fructe pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi pentru refacerea organismului, sunt căpşunele. 

capsuni shutterstock

Bogate în complexul de vitamine B, B5 şi B6, vitamina C şi K, dar şi minerale, fibre şi antioxidanţi, căpşunele tonifică corpul, ajută la fluidizarea şi purificarea sângelui, deci întăreşte corpul pentru lupta cu bacteriile.

Coacăzele roşii sunt şi ele surse bogate de vitamina C şi complexul de vitamina B, proteine, minerale. Sunt excelente pentru a da energie şi au proprietăţi antiinfecţioase, cicatrizante, depurative şi sudorifice.

Alte fructe care întăresc sistemul imunitar şi te protejează de boli sunt cireşele. Sunt surse bogate în antioxidanţi, vitamine (C, A, B, E) şi minerale (magneziu, potasiu,fosfor, fier, calciu).

Cireşele sunt foarte bogate în betacaroten şi melatonină, un hormon care reglează somnul. Pe lângă îmbunătăţirea vederii, protejarea colonului şi somn mai bun, cireşele asigură un sistem imunitar capabil să lupte cu orice bacterii.

Un fruct excelent pentru imunitate, dar bun şi în curele de slăbire sau menţinerea dietei este grapefruit-ul. Este o sursă bogată în vitaminele C, A, B5, calciu, acid folic şi fibre.

Kiwi este un fruct pe cât de bun, pe atât de sănătos şi extraordinar pentru imunitate. Conţine vitaminele B6, E, K, C, A şi E, acid folic şi multe minerale, precum fier, magneziu, calciu.

Seminţele de kiwi sunt o importantă sursă de acizi graşi omega 3, de aceea reduce riscul de boli cardiovasculare. În plus, pot preveni boli ca ADHD (deficit de atenţie) şi autism. Pe lângă stimularea imunităţii, ajută la prevenirea problemelor de colon şi ale căilor respiratorii.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite