Cum au intrat în carantină peste 2.000 de buzoieni. Interlopul „Comitet“ din clanul Pistol a adus boala în cartierul Poştă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carantina durează 14 zile
Carantina durează 14 zile

După ce multă vreme a fost oraşul cu cele mai puţine cazuri de COVID-19, Buzău înregistrează cel mai dramatic episod al pandemiei. Un cartier cu 2.000 de persoane a fost închis după ce numărul îmbolnăvirilor a explodat în weekend.

Boala a fost adusă în comunitate de un membru al clanului Pistol, care a ignorat restricţiile şi a mers de Paşte la nişte rude din Ialomiţa, într-un focar de COVID-19.

Sirenele poliţiei şi ambulanţelor s-au auzit, în tot weekend-ul, pe străzile cartierului Poştă, aflat la sud de calea ferată care străbate municipiul Buzău. 

Autorităţile a intrat în alertă încă de vineri seara, după ce un cetăţean din acest cartier a fost confirmat cu coronavirus. 

Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă epidemiologică, împreună cu investigatorii din Poliţie, şi aşa s-a aflat că acest bărbat părăsise domiciliul de Paşte pentru a-şi vizita nişte rude din localitatea ialomiţeană Bărbuleşti, fost focar de COVID-19 la începutul lunii aprilie. 

Pacientul pe care Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău l-au etichetat ca fiind ”cazul 21” este ”Comitet”, un membru al clanului Pistol, o familie de argintari răspândită pe mai multe străzi din cartierul Poştă. 

”În ziua de Paşte, cazul 21, un bărbat de 41 de ani din municipiul Buzău, s-a deplasat în judeţul Ialomiţa, unde şi-a vizitat rudele, de unde a contractat virusul de la socrul său, care a fost confirmat cu coronavirus câteva zile mai târziu”, a declarat Leonard Dimian, prefectul judeţului Buzău.

Pe 28 aprilie, ”cazul 21” s-a prezentat la o unitate sanitară, unde a primit trimitere pentru a merge la un consult la Secţia Pneumofiziologie a Spitalului Judeţean Buzău. Aici i-au fost prelevate probe pentru testarea pentru coronavirus, iar rezultatele sosite pe data de 1 mai au fost pozitive. A fost transportat imediat la Institutul ”Victor Babeş” din Bucureşti.

După aflarea rezultatelor din data de 1 mai, echipe de specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică, însoţite de forţe MAI, au mers în zona de domiciliu a pacientului, unde au identificat un număr de 31 de contacţi direcţi. Toţi au fost plasaţi în izolare la domiciliu şi le-au fost prelevate probe pentru Coronavirus.

Ulterior, pe 3 mai, au sosit rezultatele celor 31 de contacţi direcţi, iar pentru 19 dintre ei au fost pozitive. Drept urmare, autorităţile au declanşat duminică o amplă operaţiune de preluare a bolnavilor din focarul de coronavirus din cartierul Poştă, între care se află şi doi copii. Contacţii testaţi negativ au fost preluaţi cu ambulanţele şi relocaţi la un singur domiciliu, pentru izolare pe durata a 14 zile.

Mai multe ambulanţe au preluat în cursul serii cei 19 pacienţi de pe străzile Dimitrie Filipescu, Muncii, Frasinului şi Murgului şi i-au transferat la două spitale. La spitalul Municipal Râmnicu Sărat au ajuns 12 bolnavi, iar alţi 7 au fost transportaţi la Spitalul ”Victor Babeş” din Capitală.

Pentru a izola focarul de COVID-19, autorităţile au decis la miezul nopţii să plaseze tot cartierul Poştă în carantină. Cartierul izolat are o populaţie de circa 2.000 de locuitori. 

Aprovizionarea cu alimente şi bunuri de strictă necesitate va fi asigurată de către autorităţile locale. Ancheta epidemiologică va continua în vederea stabilirii tuturor contacţilor celor 20 de buzoieni testaţi pozitiv.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite