Cum suntem influenţaţi de culori în viaţa de zi cu zi. Ce nuanţe de haine ne fac fericiţi şi în ce culoare trebuie să decorăm camera ca să dormim bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Culorile ne influenţează viaţa
Culorile ne influenţează viaţa

Mulţi dintre noi avem momente în care simţim nelinişte atunci când ne aflăm într-o încăpere impropriu decorată ori atunci când încercăm să ne odihnim într-o locuinţă străină. Nu dăm importanţă unui amănunt: culoarea predominantă în mediul ambiental. Psihoterapeuţii spun că viaţa omului este puternic influenţată de culorile care ne înconjoară şi combinaţiile dintre ele.

Culorile nu influenţează numai alegerea hainelor sau decorarea locuinţelor, ci acţionează şi asupra sentimentelor. Culorile din mediul ambiental pot produce o gamă largă de stări, de la calm la excitaţie, de la relaxare la un câştig de energie. 

”Puterea de influenţă a culorilor ţine în primul rând de percepţia fiecăruia, de sensibilitatea lui, interpretarea lor în stări fiind în multe cazuri rezultatul unor asocieri făcute de fiecare individ cu evenimente din viaţă, negative sau pozitive”, spune dr. Maria Cristache, psihoterapeut.

Potrivit cercetătorilor, culorile cu care ne înconjurăm joacă un rol important în plan emoţional şi fizic şi ne influenţează starea de spirit, fiecare dintre ele având anumite efecte asupra corpului nostru. O nepotrivire cromatică poate genera stări de nelinişte, agitaţie, tristeţe, aparent inexplicabile. 

”Pentru mediul nostru de zi cu zi, ştim foarte bine că nu poţi de exemplu să lucrezi într-un mediu cu culori tari, cu verde închis, cu roşu. Sunt oameni pe care îi vezi că nu se pot concentra, nu pot da randament, pentru că stimulii multipli care vin la nivelul retinei. Legăturile cu ochiul ransmit influxurile nervoase creierului şi de aici sentimentul că poţi continua activitatea într-o asemenea culoare sau nu”, explică medicul Maria Cristache.

Specialiştii ne sfătuiesc să ţinem cont de culorile pe care le alegem atunci când decorăm apartamente, birouri sau locaţii în care ne petrecem mare parte din timp. 

”La birou, sunt recomandate culori palide, de la alb, la crem, nuanţe de bej. Faptul că laptopul, calculatorul, creează tot timpul lumina intermitentă atât de puternică care în zilele noastre, folosit la maximum, produce disconfort, face ca individul să fie veşnic irascibil, veşnic iritabil, obosit. Numai un ambient plăcut, un ambient personalizat poate echilibra starea de confort. Dormitorul trebuie văruit în culori calde, culori vesele, cu mobilier restrâns şi adaptat vârstei. Cât mai puţine detalii în decor, care să agreseze în plus vederea”, spune medicul Maria Cristache (foto).

Maria Cristache

Culoarea este un important element şi în comunicarea nonverbală. Albul halatelor medicale inspiră temeri, anxietate, întrucât la nivel de subconştient se face asocierea cu bolile, stările de rău, aşa cum negrul sugerează tristeţe, doliu.

”Bleu ciel, verdele pal sugerează linişte interioară. Una este un verde pal şi una este un verde intens, care nu are cum să reflecte luminozitate, nu are cum să creeze acel confort de care cu toţii avem nevoie. Roşul este asociat cu focul, sângele, iar la noi în patologie, cu stările maniacale. Adesea vedem pacientele noastre că îşi pun roşu în vestimentaţie, în obiectele din faţa sa. Galbenul este de asemenea relaxant, iar movul, violetul, traduc violenţă. În psihanaliză este corelat şi demonstrat. Totul se petrece la nivel de subconştient. Culorile închise, spre negru, induc depresie. Vedem că atunci când oamenii pierd pe cineva drag şi mai ales în religia noastră ortodoxă purtarea veşmintelor cernite întreţine o stare emoţională negativă. Am avut situaţii la o clinică din străinătate ca o asistentă să poarte pe sub costumaţia de spital dresuri negre şi imediat şeful de secţie i-a spus că pacienţii trebuie să se simtă bine, să nu creeze nici pe departe impresia de supărare, de doliu”, spune medicul Maria Cristache.

Studii ale unor medici americani arată că roşul este cea mai dinamică şi vibrantă culoare, având capacitatea de a stimula glanda suprarenală şi neuronii, fiind cunoscut efectul său de stimulare a circulaţiei sangvine. Roşul oferă energie, aşa că poţi purta culoarea în timpul unei plimbări sau atunci când faci sport. Totuşi, se pare că roşul alterează spiritul analitic, lucru deloc surprinzător dacă se ţine seama de faptul că, în situaţia acestei culori, instinctul trece înaintea analizei. De fapt, culoarea roşie nu oferă siguranţă, ci menţine adrenalina la un nivel ridicat, provoacă agresivitate, stres şi chiar frustrare.

Albastrul stimulează creativitatea şi are un puternic efect de calmare. Este în mod clasic culoarea liniştii şi a calmului, faptul că este simbolul căştilor albastre nefiind întâmplător. El poate totuşi sugera şi răceală, tristeţe, autoritate şi chiar aroganţă. O haină bleumarin reflectă loialitate, fidelitate, soliditate şi leadership. Albastrul deschis şi cel pal aduc linişte şi calm, însă o cameră zugrăvită în aceste culori dă o impresie de răceală.

image

Galbenul ne duce cu gândul la lumină şi la razele calde ale soarelui, de unde şi puternicul său efect antidepresiv. Atunci când suntem expuşi acestei culori, corpul nostru secretă o substanţă chimică numită serotonină sau substanţa fericirii, aşa cum i se mai spune. Un mediu colorat în galben stimulează energia şi dorinţa de inovare, creşte creativitatea şi îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi memorare. Însă, cu trecerea timpului poate deveni opresiv, mai ales în cazul camerelor zugrăvite în culoare aprinsă. Acest lucru se întâmplă mult mai rar în privinţa galbenului pal, care dinamizează fără să obosească. Pe de altă parte, bebeluşii care stau într-o cameră în care predomină culoarea galben vor plânge mai puţin, în timp ce insomniacii vor fi îndemnaţi la somn.

Verdele simbolizează natura prin excelenţă, astăzi fiind cea mai folosită culoare pentru decorarea caselor şi a imobilelor. Totodată, verdele este asociat cu starea de calm şi echilibru, având capacitatea de a linişti sistemul nervos. Este frecvent folosit de companiile cosmetice în promovarea produselor, pentru a inspira ideea de sănătate şi calitate. Fiecare nuanţă de verde poate avea un impact diferit. Verdele smarald inspiră lux, cel al apei (foarte deschis) şi verdele-bleu evocă destindere şi odihnă, cu efect relaxant şi calmant. O cameră în care domină aceste culori este propice unui somn liniştit. Verdele citron dă energie şi face minuni într-un mediu unde trebuie stimulată creaţia. Verdele oliv însă îndeamnă la ordine şi armonie, fiind o alegere bună pentru un spaţiu de lucru unde totul trebuie bine aranjat.

Movul stimulează gândurile profunde, spiritualitatea şi are capacităţi demonstrate de a intensifica viaţa sexuală. Sentimentele asociate acestei culori depind de nuanţă şi de dominanţa albastrului sau a roşului, din amestecul cărora a luat naştere movul. Culoarea închisă evocă lux, înţelepciune şi introspecţie, degajând o impresie de generozitate. Movul lavandă este mai uşor, ludic şi romantic, în timp ce movurile în care albastrul domină sunt mai reci, mai discrete, mai rezervate decât variantele care au mai mult roşu. În trecut movul era o culoare greu de obţinut şi, prin urmare, se vindea mai scump. Din acest motiv era rezervat elitelor avute, fiind numit "culoare regală".

image

Rozul evocă nevinovăţia, romantismul şi feminitatea. Culoarea este liniştitoare, proaspătă şi ludică. Varianta aprinsă este festivă, uneori teatrală, şi produce bucurie, în timp ce rozul pal simbolizează inocenţa şi amabilitatea. De aici vine tradiţia îmbrăcării fetiţelor în roz. Însă, dat fiind caracterul său calmant, rozul poate părea plictisitor când este necesar un plus de energie. Unele cluburi sportive, de exemplu, zugrăvesc vestiarul adversarilor în roz pal, sperând să le scadă energia.

Albul este cea mai neutră culoare şi simbolizează puritate, rafinament şi curăţenie. Culoarea are un efect calmant, fiind frecvent folosită pentru decorarea interioarelor. Albul evocă puritatea şi prospeţimea, fiind o culoare luminoasă, liniştitoare şi vaporoasă. În Europa este simbolul virginităţii şi culoarea rochiei de mireasă. În spitale, personalul medical poartă adesea halate albe, care degajă impresia de curăţenie. Însă prea mult alb provoacă un efect de uniformitate, cu riscul plictiselii, putând duce la dispariţia interesului.

Negrul este o culoare plină de simboluri şi reflectă o gamă vastă de emoţii, în funcţie de context: forţă, încredere, inteligenţă, ştiinţă, consolare, tristeţe. Este şi cea mai populară culoare din industria modei, negrul fiind asociat cu ideea de stil, bun-gust, eleganţă. Un accesoriu, un articol de îmbrăcăminte sau un element decorativ de culoare neagră înseamnă rafinament. În lenjeria feminină, negrul este de o mare senzualitate. Negrul, ca şi albul în unele zone ale globului, este culoarea doliului, prin urmare a tristeţii. De asemenea, negrul slăbeşte optic. Culoarea inspiră, de asemenea, agresivitate, fiind adoptată de multe echipe sportive de rugby care vor să-şi arate experienţa şi puterea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite