Cum au ajuns românii printre ultimii din Europa la consumul de fructe: „N-ai unde să le depozitezi, astfel că eşti nevoit să le dai la final prin cunoştinţe, pentru ţuică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Un studiu recent al Eurostat plasează România la coada clasamentului privitor la consumul de fructe pe cap de locuitor, alături de unguri şi bulgari. Fermierii români se plâng că piaţa internă a fost invadată de produse din afara ţării, unde producătorii îşi permit preţuri mici, fiind ajutaţi prin diverse subvenţii.

Pe tarabele pieţelor din România se poate observa permanent o explozie de culoare: mere şi pere dulci, româneşti, dar şi banane, portocale, pepeni şi struguri atrag privirile clienţilor. Mulţi le admiră, dar şi mai mulţi le ocolesc. Deşi sunt dulci, preţul fructelor autohtone le lasă oamenilor un gust amar.

”Fructele noastre sunt mai gustoase decât cele din import, însă lumea e pretenţioasă. Clienţii spun că cele din străinătate sunt mai ieftine şi arată şi mai bine. Nu realizează însă că diferenţa se vede în calitate. Oricum, fructele nu se vând aşa cum ar trebui”, spune o vânzătoare de fructe din piaţa centrală din Buzău.

Potrivit unui studiu Eurostat, România este pe ultimele locuri la consumul de fructe. Doar 47% dintre români mănâncă fructe în fiecare zi. La polul opus, italienii, urmaţi de portughezi, consumă şi de două ori pe zi fructe dintre cele mai variate. 

Culmea este că, deşi nu consumăm prea multe fructe, producem cantităţi mari. Marian Popa deţine în Smeeni o livadă cu sute de pomi din toate soiurile. Va obţine în curând cireşe şi vişine însă este deja convins că valorificarea lor va fi o loterie.

buzau

Producătorul buzoian are din ce în ce mai puţine vânzări din cauza importurilor masive de fructe. 

”Am în livadă multe soiuri, cultivate natural, fără pesticide. Din păcate, fructele noastre nu sunt perfecte, aşa cum cer lanţurile de magazine, iar la piaţă ai şanse mici să le vinzi pe toate. Rămânem cu multe fructe pe care nu ai unde să le depozitezi, astfel că eşti nevoit să le dai la final prin cunoştinţe, vecini, pentru ţuică”, spune Marian Popa, proprietar de livadă din Smeeni.

Nutriţioniştii spun că lipsa fructelor din meniul zilnic al românilor ţine şi de educaţia populaţiei, care nu este stimulată în niciun fel să mănânce sănătos. 

”Spre marea mea surprindere, educaţia alimentaţiei sănătoase cam lipseşte la românul de rând. Am demarat chiar un proiect de a intra în şcoli şi de a vorbi despre alimentaţia sănătoasă, care pare că are succes”, spune Dana Marinescu, medic nutriţionist. 

Lipsa fructelor din meniul nostru poate avea consecinţe dintre cele mai grave asupra starii de sanatate, avertizeaza nutriţionistii.

CONSUM ZILNIC DE FRUCTE IN UNIUNEA EUROPEANA:

ITALIA 85%

PORTUGALIA 81% 

ROMANIA 42% 

UNGARIA 40% 

BULGARIA, LITUANIA 37%.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite