Cum a ajuns pesta porcină africană în judeţul Buzău, confirmată duminică în două gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane (PPA) la porcii din două gospodării, din localităţile Lunca, Pătârlagele, şi Pănătău, judeţul Buzău. Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăţei, judeţul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău. Buzăul devine al 11-lea judeţ cu focare de pestă porcină africană.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA. 

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecţia, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, a fost dispusa uciderea porcinelor din cele două gopodării şi ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea bolii, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte şi de la cele sacrificate, respectiv trei capete. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. 

O fost demarată şi o anchetă a Poliţiei, pentru a verifica informaţiile conform cărora virusul a fost introdus în judeţul Buzău prin produse din carne provenite de la porcii dintr-o zonă unde evoluează focare de PPA.

Vinovat pare a fi un bărbat din Frecăţei, judeţul Tulcea, venit luna trecută în vizită la rudele sale din comuna Pănătău. 

Autorităţile cred că bărbatul ar fi sursa îmbolnăvirii, acesta fiind bănuit că a adus în judeţul Buzău produse alimentare de origine animală. La scurt timp, unul dintre porcii familiei din Pănătău s-a îmbolnăvit.

Suspiciunile autorităţilor au fost întărite şi de faptul că, după câteva zile, un alt focar de pestă a izbucnit la Lunca, Pătârlagele, acolo unde locuiesc alte cunoştinţe ale bărbatului din Tulcea. 

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană, anunţă reprezentanţii Prefecturii.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Autorităţile insistă cu precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite