Culmea bacalaureatului: Avea media anuală 9,50 iar la examen a luat 2,40

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest paradox al învăţământului s-a produs la Grupul Şcolar Agricol Smeeni din judeţul Buzău. Emanuel Călin era unul dintre cei mai buni elevi de la Grupul Şcolar Agricol din Smeeni, după notele puse de profesori în timpul anului şcolar. Premiant în catalog, la Bac abia a obţinut un punct şi jumătate peste cel dat din oficiu. Conducerea liceului recunoşte că s-au pus note mari în timpul anilor de liceu pentru a-şi păstra cat

Gunoiul de la liceul din Smeeni nu a mai putut fi aruncat sub preş după eşecul pe linie de la examenul de bacalaureat, când niciunul din cei 63 de elevi nu a fost în stare să-l promoveze.

BAC 2010: Şcoala care pregăteşte repetenţi!

BAC 2010: Şase licee buzoiene au promovabilitate de sută la sută. La Smeeni, însă, niciun elev nu a luat bacul


Directorii Grupului Şcolar Agricol din comuna buzoiană acuză Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), elevii şi părinţii pentru eşecul din acest an de la examenul de bacalaureat. Ei susţin că le-au fost trimişi profesori suplinitori necalificaţi, iar din partea elevilor şi a părinţilor nu au văzut niciun interes. Nu pot justifica, însă, mediile mari ale liceenilor pe parcursul anilor de studiu.

EXCLUSIV: Promovabilitate 0 la un liceu din Capitală

Elevă eminentă: „Nici nu concepeam să iau altă notă decât 10”

De partea cealaltă, inspectorii şcolari acuză cadrele didactice că nu fac decât să ţină de catedră, fără să îi intereseze performanţele elevilor.
Înainte de susţinerea examenului de bacalaureat, potrivit notelor din catalog, elevii de la Grupul Şcolar Agricol erau catalogaţi ca fiind buni şi chiar foarte buni.

Au fost şi corijenţi, dar şi elevi cu medii de 9 şi 10. La finalul acestui an şcolar 57 de elevi, dintre care 27 la zi şi 30 de seralişti au intrat în examenul de bacalaureat. Acestora li s-au alăturat încă 12 elevi care nu au promovat bacalaureatul în anii precedenţi şi s-au înscris din nou. La prima probă a examenului, cinci dintre ei nu s-au prezentat iar unul a fost eliminat pentru că a fost prins copiind. Au rămas în examen 63 de elevi, dar niciunul nu a reuşit să ia note de promovare.

Cadrele didactice dau vina ba pe Ministerul Învăţîmântului, ba pe Inspectoratul Şcolar, ba pe elevi şi părinţi.


"În metodologia nouă, elevii ştiau că dau examen la disciplina de specialitate. Ulteriore s-a scos şi a apărut fizica, chimia şi biologia. Dar nouă ne-a rămas tot o oră pe săptămână în program, ministerul nu s-a gândit să suplimenteze şi numărul de ore. Într-o singură oră, nu aveam ce să fac", încearcă să se disculpe Niculina Amarie, profesor de chimie.


Conducerea liceului recunoaşte că şi profesorii au o parte de vină dar aruncă pisica moartă în curtea inpsectorilor şcolari. "Suntem vinovaţi cu toţii pentru acest eşec dar şi Inspectoratul este de vină, pentru că ne-a trimis profesori necalificaţi. Ca să nu mai vorbim că la noi vin numai elevi slabi, nepregătiţi", a declarat Tanţa Bratu, director al liceului.

image

Tanţa Bratu, director al liceului din Smeeni

Însă, cadrele didactice nu pot explica cum este posibil ca un elev să obţină medii foarte mari pe parcursul anului şcolar şi să pice bacalaureatul cu note de 1 sau 2.

"Eu am avut media 9,50 la fizică la sfârşitul anului şi bac-ul l-am picat cu 2,40. Doamna de fizică ne mai dădea note mari şi doar pentru că veneam la ore şi eram cuminţi", a spus Emanuel Călin, unul dintre elevii care a picat bac-ul.


Lista cu elevi cu note mari pe parcursul anului şcolar dar care au eşuat la examen este destul de lungă. Georgiana Grigore este un alt exemplu, a avut media 7 la matematică şi la chimie şi a picat bacalaureatul cu nota 2 la ambele discipline.

image

Georgiana Grigore, elev de la 7 la matematică în clasă, doar nota 2 la Bac

Directorul liceului, Tanţa Bratu, admite că notele în timpul anului şcolar au fost umflate intenţionat.

"Noi luptăm pentru supravieţuire. Până în clasa a X-a învăţământul este obligatoriu, nu avem ce să le facem elevilor. Iar după, nu îi putem lăsa repetenţi sau corijenţi, pentru că riscăm să fim desfiinţaţi", a declarat Tanţa Bratu.

La rândul său, conducerea Inspectoratului Şcolar arată cu degetul spre profesori şi conducerea liceului, acuzând că nu îşi dau interesul.

"Profesorii sunt singurii vinovaţi pentru că ţin de catedre şi bagă elevii în examene nepregătiţi. Este doar vina şcolii, în frunte cu directoarea, care nu s-a preocupat să aibă calitate. Cum justifică profesorii notele elevilor de la clase? Vom face o anchetă şi vom vedea ce s-a întâmplat acolo", ne-a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general.

Primarul localităţii arată şi el cu degetul spre profesori. "Nu există aşa ceva. O să stau de vorbă cu toată lumea şi o să văd care este problema. Profesorii sunt vinovaţi pentru că trebuia să îi lase corijenţi, nu să îi bage în bacalaureat nepregătiţi. Pe de altă parte, probabil şi cadrelor didactice le-a fost teamă că îşi vor pierde catedrele", a declarat Nicu Năstase, primarul comunei Smeeni.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite