Costel Vânătoru, despre importanţa Băncii de Gene: „Sunt enorm de multe pandemii care afectează plantele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Vânătoru este cercetător la SCDL Buzău
Costel Vânătoru este cercetător la SCDL Buzău

Importanţa înfiinţării Băncii de Gene în România este mai evidentă ca niciodată, acum când pandemia de coronavirus demonstrează vulnerabilitatea populaţiei. Este opinia cercetătorului în horticultură, Costel Vânătoru, desemnat să înfiinţeze la Buzău o bancă de resurse genetice vegetale, demers care stagnează de câteva luni.

Proiectul care datează din anul 2017 constă în amenajarea unui centru în care să fie stocate toate soiurile de legume, plante medicinale şi aromatice, atât din ţară, cât şi din străinătate. 

Ministerul Agriculturii a iniţiat proiectul în toamna anului 2019, prin stabilirea organigramei, bugetului de înfiinţare şi a locului în care va funcţiona unitatea, însă demersul a fost îngheţat la începutul acestui an, în urma schimbărilor politice la vârful Ministerului Agriculturii.

Cercetătorul Costel Vânătoru, cel desemnat să coordoneze înfiinţarea băncii de gene, spune că acum, odată cu criza noului coronavirus, cu graniţe închise, populaţii în carantină şi cu transporturi oprite, este mai evidentă ca niciodată necesitatea înfiinţării acestei unităţi strategice. 

”Una dintre probleme apare dacă se blochează transportul rutier, feroviar, aerian. Automat tu nu mai reprezinţi prioritatea în comerţul cu seminţe sau produse agricole, ci statul sau cine vrea furnizorul. Banca de gene, practic, ţi-ar asigura patrimoniul tău genetic, pe care îl ai pus la adăpost şi poţi să-l utilizezi fără să ceri acordul sau plătind cuiva ceva”, spune Costel Vânătoru. 

Acesta susţine că fără o bancă de gene care să garanteze securitate în faţa bolilor, dăunătorilor, a deprecierilor, schimbărilor climatice şi care să protejeze şi intelectual, lucrurile vor fi haotice. 

”Nu putem să multiplicăm sămânţă din afară fără acordul firmei sau statului respectiv. Nu avem cum să folosim acea sămânţă dacă nu plătim redevenţă statului respectiv. Depindem deci de alţii. Având o bancă de gene acreditată, nu mai ai voie să ceri acordul cuiva pentru ce este al tău şi, mai mult decât atât, poţi să-i asiguri protecţie internaţională”, spune Costel Vânătoru.

Cercetătorul buzoian susţine că, printr-o astfel de investiţie, agricultura din România ar căpăta independenţă şi ar putea supravieţui oricărui tip de calamitate.  

”Dacă acum vorbim despre un virus care afectează omul, sunt enorm de multe alte pandemii care afectează plantele şi care sunt periculoase. Din cauza lor s-au pierdut numeroase creaţii biologice în timp, pentru că la plante sunt viruşi şi bacterii foarte periculoase, care produc mari distrugeri. Punând la adăpost şi securizând seminţele, cum am spus, păstrăm acest material necontaminat, curat, pe de o parte. Pe de altă parte, îl păstrăm pe termen mediu şi lung în caz de orice calamitate, dacă vorbim de atac biologic, de anumiţi dăunători”, susţine cercetătorul buzoian.

În contextul actual, spune Costel Vânătoru, siguranţa alimentară este în pericol, întrucât România importă aproape orice în agricultură. 

”Avem pământ dar importăm seminţe, îngrăşăminte, 90 la sută din substanţele de combatere. Marile companii fac foarte mulţi bani pentru că ştiu neputinţa noastră. Apare un dăunător sau o boală, vine o firmă şi îţi oferă o sămânţă rezistentă sau substanţe care să trateze asta. România este transformată în poligon de testare a seminţelor, a tehnologiilor, a substanţelor, tuturor acestor lucruri care vin de la marile firme de afară”, declară Vânătoru. 

Banca de resurse genetice vegetale, aflată în curs de amenajare în Parcul Crâng din Buzău, este o unitate cu personalitate juridică, în subordinea directă a Ministerului Agriculturii. 

Crearea infrastructurii necesare înseamnă construirea unor spaţii speciale pentru activitatea de cercetare şi a unor celule cu temperatură controlată unde soiurile protejate vor fi păstrate pentru sute de ani. 

”Banca de gene este embrionul germinării produsului agricol în România, cu eficienţă economică. Noi am putea redresa producţia românească, deoarece banca de gene, livrând cantităţi de seminţe către fermieri, cu certificat de autenticitate, aceştia ar putea redresa producerea de seminţe româneşti. Noi am putea crea depozite de seminţe şi să revedem în viaţă soiurile româneşti”, declară Vânătoru.

Conform proiectului, seminţele vor fi păstrate la temperaturi de la minus 20 de grade Celsius. O estimare iniţială a investiţiei arată că înfiinţarea băncii de gene ar putea costa în jur de 65 de milioane de euro. 

Costel Vânătoru este ”părintele” a mai multor soiuri noi de legume obţinute prin cercetare Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură. A obţinut titlul de doctor al Facultăţii de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti şi este cercetător ştiinţific principal gradul II.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite