Comunitatea ortodoxă din Italia sare în apărarea celor trei enoriaşi excomunicaţi de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Comunitatea ortodoxă din Italia sare în apărarea celor trei enoriaşi excomunicaţi de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

Arhivă

Excomunicarea de către Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a trei vrânceni atrage critici din partea credincioşilor români din Diaspora. Comunitatea Ortodoxă din Roma şi din toată Italia nu recunoaşte sancţiunea. Într-o scrisoare deschisă, semnată de Arhimandrit Ştefan Popa, sunt oferite argumente împotriva măsurii de excludere din BOR a trei credinciosi ortodocşi.


 
”Faţă de regretabila decizie a Arhiepiscopului Buzăului de a exclude (excomunica) din Biserică trei credincioşi laici, Comunitatea Ortodoxă Română din Roma şi din toată Italia face cunoscut faptul ca nu recunoaşte decizia respectivă şi acordă celor trei credincioşi deplina comuniune şi calitatea de membru al Comunităţii noastre. Comunitatea Ortodoxă din Roma şi din toată Italia, prin apartenenţa ei canonică, face parte dintr-un cult recunoscut oficial de statul italian şi este în deplina comuniune canonică cu Ortodoxia, Biserica Ortodoxă Română inclusă”, se arată în mesajul Arhimandritului Ştefan Popa.
 
Ortodocşii români din Italia consideră că decizia este neinspirată din punct de vedere pastoral, abuzivă şi emanată de o mentalitate arogantă şi medeivală a Arhiepiscopului Ciprian al Buzăului. ”Respectivii credincioşi nu sunt nicidecum o ameninţare la unitatea Bisericii Ortodoxe în măsura în care aceştia ar contesta doar un act administrativ abuziv al episcopului Buzăului. Nu învăţătura Ortodoxiei, nici unitatea şi nici integritatea canoanelor ei sunt afectate ci mai degrabă orgoliul luciferic şi arghirofilia unei persoane care din nefericire ocupă vremelnic şi cu nevrednicie tronul Arhiepiscopiei Buzăulu”, se arată în comunicat.
 
Liderul Comunităţii Ortodoxe din Roma mai spune că legea în temeiul căreia au fost pedepsiţi, anume noul “Regulament al autorităţilor canonice disciplinare şi al instanţelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române” este un regulament aprobat de Sfântul Sinod în şedinţa din 5-6 februarie 2015 dar al cărui text nu a fost încă publicat. ”Aşadar, credincioşii nu au cunoscut şi nici nu au avut de unde să cunoască conţinutul legii în baza căreia au fost excomunicaţi ceea ce de la sine atrage nulitatea acestei hotărâri”, se mai precizează în mesaj.
 
Autorul scrisorii îi sfătuieşte pe credincioşii în cauză să aibă ”o pozitie demnă şi responsabilă de adevăraţi creştini care exclude temenelile şi slugărnicia condiţionată dictate de o persoană de la Buzău care vrea acum acte de penitenţă publică mai ceva ca cele de la Canossa, din anul 1077”. Click AICI pentru a citi întregul mesaj al ortodocşilor români din Italia.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: